Geberit

Matrice din lemn. Peris+Toral Arquitectes: Locuințe sociale, Cornellà de Llobregat

Clădirea rezidențială din Cornellà de Llobregat (Barcelona) este până în acest moment cea mai mare clădire din Spacia pe structură din lemn. Găzduiește 85 de locuințe dispuse pe cinci etaje, pentru care s-au folosit a 8,300 m2 de lemn din pădurile Țării Basce.

 

Text: José Manuel Toral, Maria Peris
Foto: José Hevia

Proiect

Trăsătura principală a acestei noi construcții e matricea camerelor comunicante care elimină nevoia de coridoare și asigură folosirea maximală a planului și folosirea lemnului. Aceasta din urmă a permis automatizarea fabricării elementelor, îmbunătățirea calității construcțiilor, reducerea timpului de construcție și a emisiilor de CO2.

În 2017, biroul Peris+Toral Arquitectes, bazat în Barcelona, a câștigat competiția organizată de AMB și promovată de IMPSOL pentru proiectarea unui bloc de locuințe sociale pe locul fostului cinema Pisa, în Cornellà de Llobregat, zonă administrativă a Barcelonei. Este o clădire de cinci etaje susținută de un parter de beton armat care adăpostește magazine și facilități publice.

P03_6 Section*secțiune

 

Punctele cheie ale proiectului sunt planul de spații comunicante construit prin eliminarea spațiilor exclusiv dedicate distribuției și construirea pe structură din lemn. „Am folosit lemn pentru că oferă posibilități de automatizare și modularitate, ceea ce îmbunătățește atât durata șantierului, cât și calitatea construcției. Ne-am dorit foarte mult să reducem cantitatea de emisii de CO2 și am reușit să facem asta folosind un material sustenabil.” Explică José Manuel Toral, arhitect-șef și co-fondator al Peris-Toral Arquitectes cu Maria Peris. (Cătălina Frâncu)

 

Despre proiect

Clădirea e organizată în jurul unei grădini ce leagă o secvență de spații intermediare. La parter, porticul deschis către oraș anticipează poarta de intrare și mediază relația dintre spațiul public și curtea interioară cu rol de piață pentru comunitate.

 

01_A_VPO CORNELLA MAYO 2021 08 copia

 

În loc să fie amplasate la fațada exterioară, cele patru noduri de circulație se așează în cele patru colțuri ale curții, astfel încât toți locuitorii se întâlnesc în piațetă.

 

02_A_4 Axonometry*Axonometrie. O curte, 543 de camere de dimensiuni similare, două inele de spații intermediare

Pe etajul curent, accesul la locuință se face prin terase private care construiesc inelul de spații exterioare înspre curte. Planul general al clădirii este organizat printr-un sistem de spații comunicante de spații similare. Cele 114 astfel de spații pe etaj și 543 în toată clădirea de permit eliminarea circculațiilor private și comune pentru a folosi la maxim spațiul etajului. Spațiile de serviciu sunt arannjate în inelul central, în timp ce ce camerele nediferențiate în dimensiune și uz, de aproximativ 13m2 sunt dispuse de-a lungul fațadei, putând fi ocupate în moduri diferite. Un inel exterior de terase completează secvența spațială a camerelor legate prin goluri mari, permeabilă la aer, vedere și mișcare.

 

03_A_VPO CORNELLA MAYO 2021 13 copia

 

Cele 85 de locuințe sunt grupate câte 18 pe etaj, în grupe de câte 4 sau 5 în jurul fiecărui nucleu, astfel încât toate să fie ventilate transversal și să aibe orientare dublă.

Apartamentele sunt compuse din patru sau cinci module, depinzând de numărul de dormitoare (două sau trei). Bucătăria open-space este localizată în camera centrală, fiind un și un spațiu de distribuție care înlocuiește culoarele obișnuite. În plus, ea face vizibilă munca domestică și încearcă să evite rolurile de gen fixe.

 

 

Dimensiunea încăperilor, pe lângă faptul că oferă flexibilitate bazată pe ambiguitatea utilizării și nedeterminare funcțională, permite un spațiu structural optim pentru structura de lemn. Pentru a asigura viabilitatea economică (întrucât este vorba de locuințe sociale), volumul de lemn necesar a fost optimizat la 0,24 m3 pe metru pătrat de suprafață construită.

 

P02_5 Floors

*De la stanga la dreapta: Plan subsol, Plan parter, Plan etaj curent, Plan ultimul nivel

 

Info & credite

Proiect finalist la EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2022.

 

 

Arie desfășurată: 12.815,55 m2
Buget: 860 €/m2
Client: IMPSOL, – lnstitutoMetropolitano de Promociónde Suelo
Autori: Marta Peris, José Manuel Toral
Guillem Pascual, Ana Espinosa, Maria Megias, Izaskun González, Miguel Bernat, Cristina Porta
Structură: Bernúz Fernández
Instalații: L3J Tècnics Associats
Management de șantier: Joan March i Raurell
Consiliere de mediu:Societat Orgànica
Acustică: Àurea Acústica
Peisagism: AB Pasatgistes.

Sari la conținut