revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Marele Picnic Cinematografic ShortsUP la Domeniul Mogoșoaia – soft adventures

26-28 iulie 2019 @ Strada Valea Parcului 1, Mogoșoaia

A 6-a ediție a Marelui Picnic Cinematografic SHORTSUP și-a descoperit spiritul de aventură: e plină de idei, oameni și activități noi, și se mută pentru trei zile într-un loc care s-o încapă – Domeniul Mogoșoaia.

 

 

Marele Picnic #6 este despre cultura picnicului, acest obicei social care ne strânge împreună în natură de 500 de ani, dar se extinde în spațiu și în timp, ca să vă aventurați în explorarea naturii exterioare și, de ce nu, interioare, cu prieteni, familie și copii. Fără reguli stricte, fără pantofi, și mai ales, fără griji.

Film scurt, artă, muzică, natură, gastronomie, experiențe pentru familie, multă energie și sport – totul la altă scară, acum că scurtmetrajele au cucerit noi teritorii. Filmele, care aduc povești actuale din toate colțurile lumii, se reunesc de această dată pe cel mai mare ecran văzut la Marele Picnic. Trei seri de cinema sub cerul liber, trei colecții de scurtmetraje care inspiră (ca de obicei, veți putea vota filmul preferat) și pe care acum le veți putea vedea de pe pătură, din hamac sau chiar de pe malul apei.

Iată, într-o selecție aleatorie, câteva dintre ‘aventurile’ posibile: caiace, workshop de orientare în pădure, tur ghidat în Palatul Mogoșoaia și împrejurimile domeniului Mogoșoaia, slackline, audio-instalație imersivă în pădure, Hoola Hoops, ateliere pentru familii, colț de citit, Giant Twister și multe altele. Ai natură cât cuprinde, iar la căderea serii aventura interioară pornește cu filme scurte și intense care îți răspund sau te întreabă cele mai indiscrete lucruri despre tine însuți. Anul acesta, Biodeck, partener de sustenabilitate, ne ajută să păstrăm natura așa cum este și să fim oaspeți responsabili ai locului, reducând consumul de plastic.

 

 

În familie
E locul în care nu doar lași copiii să se distreze și să se facă și mai deștepți și mai sociabili decât erau deja, dar poți să participi împreună cu ei la unele activități la care o să îți fie greu să nu intri în competiție. Iată cam ce se va întâmpla aici:

  • atelier de slime – dacă nu știi încă ce e, întreabă-ți puștiul și o să îi vezi entuziasmul instant – cei de la asociația Unu si Unu pun la bătaie un kit de slime din care nu lipsește sclipiciul fermecat;
  • curs de împrietenire cu natura alături de Cercetașii României care propun ateliere de orientare cu busolă, atelier de făcut noduri, atelier de supraviețuire în natură și de alpinism;
  • ateliere de lectură pentru copii împreună cu Humanitas Junior;
  • atelier de Parkour pentru copii – un traseu cu obstacole amuzant dar sigur, unde copiii își vor explora în joacă mobilitatea, reflexele,
  • atenția și reacțiile (ce mai, aproape un mic atelier de dezvoltare personală, plin de umor și, evident, de soft adventure);
  • tururi de birdwatching alături de Societatea Ornitologică Română, pentru a descoperi păsările din pădure – umblăm după cioara vopsită (gaița) printre copacii de la Mogoșoaia dar și după ciufi de pădure, cu binoclu de ornitolog.
  • la capitolul joacă liberă, cei mici vor avea la dispoziție un spațiu de joacă pop-up polisenzorial pus la cale de Răspiua, cu labirint de cazemate, o atracție pentru toate categoriile de vârstă, fie în sens exploratoriu, fie ca bază pentru jocuri dinamice de grup,‘X și ZERO’ gigant și încă o serie de surprize – mai păstrăm câteva pe care să le descoperi la fața locului.

 

 

Sport în joacă
Pentru că vrei să te miști dar nu să rămâi fără suflu și pentru că nu e nimic mai amuzant decât să îți redescoperi latura aventuroasă în cel mai safe context, iată ce e pregătit pentru tine. Waterboarding – Stand Up Paddle pe Lacul Mogoșoaia – SUP Academy, prima școală de standup paddle (SUP) și surf, vine la ShortsUP ca să te învețe echilibrul pe apă. Dacă te interesează să încerci standup paddle pe plăci de surf foarte mari, hai la Picnic cu haine comode și fără nicio teamă de apă (posibil să ieși din asta ud).
Pe lângă asta, poți încerca să învârți cercul de frisbee, profesionist, de la Bucharest Ultimate sau să te îndeletnicești la făcut baloane gigantice cu cei mici. Printre activitățile sportive se numără și slackline: toată lumea trebuie să își încerce norocul și echilibrul (fie el fizic sau psihic), pe banda întinsă între doi copaci. Nu te da înapoi, dă dependență!

Mica Scenă
MICA SCENĂ e ceva nou nouț la Marele Picnic. Un Speakers’ Corner mai simpatic și mai relaxat, unde vin să citească/vorbească/recite/povestească jurnaliști și autori contemporani și prieteni ai festivalului.

Există pentru asta o poiană, câțiva copaci înalți, umbră, hamace și pouf-uri ca să asculați 15-20 de minute de lecturi la fiecare oră fixă. Vin oameni interesanți, deștepți, frumoși și prietenoși – ascultăm literatură, jurnalism, poezie, texte, păreri, reflecții, teorii, planuri – pe teme mai actuale sau mai universale, mai interactive sau mai poetice. Un fel de Ted’s Talk outdoor, care vrea să te incite și să lase în urmă întrebări sau emoții.

Sâmbătă, 27 iulie

16:00 – Ela Ionescu citește din Martha Bibescu
17:00 – Carmen Tiderle
Carmen Tiderle, Humanitas Junior și ShortsUp Marele Picnic invită puștimea la atelierul Coșul cu rime! Vom mânca poezii pe pâine și vom prepara împreună poezioare despre mâncare, short & funny.
18:00 – Black Button Books
19:00 – Sorana Chiru – în parteneriat cu prietenii de la Fundatia Friends for Friends
19:30 – Ilinca Mănescu – în parteneriat cu prietenii de la Fundatia Friends for Friends
20:00 – Horea Sibișteanu – în parteneriat cu prietenii de la Fundatia Friends for Friends
20:30 – Mihai Ivașcu

Duminică 28 iulie
16:00 – Ela Ionescu citește din Martha Bibescu
16:30 – Ana Maria Caia
17:00 – Bogdan Răileanu – în parteneriat cu prietenii de la Humanitas
17:30 – Alina Pavelescu – în parteneriat cu prietenii de la Humanitas
18:00 – Mugur Grosu
18:30 – Mihail Tamba
19:00 – Andrada Fiscutean & Sorina Vasile – în parteneriat cu prietenii de la Fundatia Friends for Friends

 

 

La masă
Cea mai lungă masă de picnic – un loc special, cu o masă care nu se termină niciodată și cu multe aventuri culinare – printre ele se numără Kredenz, curator culinar, care scoate la iveală pentru picnic bunătăți din satele transilvănene – platouri cu brânză cu cărbune din Sovata, dulceață de ardei iute sau mezeluri din Bazna. La masa lungă de picnic o să bei un cocktail sau un pahar de vin de la barul Dianei4. Ce mai descoperi în materie de mâncare bună: India culinară de la Indie Van, cartofi intergalactici de la Satisfry, arepas columbiane de la Arepas Colombianas, mâncare cubaneză de la CUBANO FOOD TRUCK, toate felurile de brânză de la CHEESE UP, niște dulciuri de la Șugubăț și de la Ibubble waflle, înghețată de la Moritz Eis, prosseco Frizzante Ride, specialty coffee, iced coffee și cold brew de la Boiler Coffee Shop. Și altele, pe care te lăsăm să le descoperi la fața locului.

 

 

Muzică… poate și dans
La capitolul muzică vei avea parte de funk și energie, DJ și concert la ceas de seară, cu detalii în curând pe www.shortsup.ro. Sigur vei avea suficiente motive să-ți miști picioare în iarbă și să socializezi în și în afara cercului de prieteni.

Cinema
… ca să nu uităm de ce ne-am adunat: filme scurte și foarte scurte, amuzante și foarte amuzante, profunde și teribil de profunde, diafane și mai puțin diafane, filme care te incită, te invită, te implică. Programul complet al filmelor va fi disponibil în curând pe shortsup.ro.

 

Marele Picnic 6 se întâmplă cu sprijinul Kaufland România, OTP Bank România, Groupama Asigurări, OMV și SILVA.
Partener de sustenabilitate: Biodeck

Marele Picnic este ediția de vară ShortsUP, unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte cinematografice independente din România. Evenimentul și-a făcut o tradiție din a strânge, vară de vară, iubitori ai cinema-ului și ai artelor conexe filmului.

Biletele la MARELE PICNIC 6 sunt disponibile pe Eventbook.ro și în librăriile Humanitas. În cazul în care vremea nu va permite desfășurarea evenimentului și proiecția filmelor în aer liber, Marele Picnic se va reprograma în luna august.

Bilete: rețeaua Eventbook
PRESALE – 20 iunie – 26 iulie: 1 zi – 35 lei, abonament 2 zile – 65 lei, abonament 3 zile – 80 lei

ON THE SPOT: 1 zi – 40 lei, abonament 2 zile – 80 lei, abonament 3 zile – 100 lei

Orar:
Vineri 26 iulie – 18.00 – 00.30
Sâmbătă 27 iulie -Duminică 28 iulie: 12.00 – 00.30

Sari la conținut