concert regal caritabil - top

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Locuind împreună 2. Blocuri noi de ADN BA

În 2014 Zeppelin publica prima carte „Locuind Împreună”, despre 6 proiecte iconice de locuințe colective din București ale biroului ADN BA. Proiectele, puține la număr, ale unui birou tânăr și de dimensiuni mici spre medii, erau în același timp de clasă europeană și foarte de-ale locului.

De la publicarea cărții în 2014, totul a explodat: mărimea și cantitatea proiectelor, numărul de oameni din birou, recunoașterea internă și internațională. Premiile constante la Anuale și Bienale au fost însoțite, printre altele, de selecții la premiile Mies van der Rohe sau de invitația de a participa la expoziția principală a Bienalei de la Veneția.

Am simțit cu toții nevoia unui al doilea volum, care să reflecte evoluția biroului, varietatea lucrărilor și felul în care poți crește fără a-ți pierde identitatea și fără a reduce calitatea a ceea cee faci.

Strategia ADN BA de creștere fără pierderea identității și calității proiectelor constă în trei mari elemente. Ar fi, pe de o parte, lucrul în continuare la proiecte mici sau chiar foarte mici, cea ce permite păstrarea „antrenamentului” în rezolvări sensibile și atente la o cultură a locuirii. E foarte importantă apoi păstrarea poftei de a căuta, de a experimenta, de a reinventa. Această preocupare funcționează cel mai bine la scară redusă, dar poate fi fertilă și în cazul unor ansambluri de mii de metri pătrați, în situații foarte speciale și cu clienți foarte deschiși. În sfârșit – dar și ca urmare a primelor două tipuri de efort –, este vorba despre păstrarea unor principii esențiale și atunci când constrângerile devin enorme și compromisul e prezent din start și inevitabil. În această categorie intră, de pildă, obsesia pentru urbanitate și crearea de locuri publice vii, considerarea spațiului liber drept un sistem complex și indispensabil locuirii….. Diversitatea rămâne parte a fiecărui proiect: diversitatea tipurilor de apartamente și cea a spațiilor deschise și intermediare individuale, de la grădinile la parter la terase, logii, cursive; la fel și suprapunerea complexă a unităților și, în cadrul apartamentelor, a camerelor de diferite înălțimi, structura ca parte a arhitecturii, eleganța rezolvărilor și a expresiei.

Subtitlul acestei cărți exprimă faptul că nu ne concentrăm pe câteva exemple, ci prezentăm, cu ponderi foarte diferite, 31 de lucrări. Proiectele din carte sunt împărțite în 4 categorii, în funcţie de dimensiuni, dar și de locul în care sunt așezate, de rolul urban și de caracterul arhitectural. Avem astfel inserții – clădiri de dimensiuni mai mici care ocupă spații libere într-un țesut central constituit –, apoi fragmente de țesut – ansambluri care nu se inserează, ci mai degrabă articulează părți de oraș existent, propun o densificare civilizată și complexă. La scară mare este un titlu ce nu mai are, credem, nevoie de explicații. Categoria Reflexie și experiment nu mai ține în niciun fel de scară, ci de căutările despre care vorbeam mai devreme.

Cele 31 de proiecte și cele 320 de pagini ne duc din București în Germania, din alte orașe mari românești la țară, de la turnuri la expoziții, de la bloculețe cu grădini la o casă experimentală.

Pentru prima oară, textele critice, interviurile, fotografiile și planurile sunt însoțite de detalii de execuție ale unor clădiri realizate. Sperăm ca aceste detalii să fie de ajutor în înțelegerea constructivă (în toate sensurile) și în profunzime a unor modele de bună practică.

 

 

Date despre carte

Format : 220×282 mm
Număr de pagini : 320, color
Copertă cartonată și supracopertă

ISBN 978-606-638-348-6

Publicaţie editată de către Editura Universitară „Ion Mincu”, în parteneriat cu Asociaţia Zeppelin şi SG Studio.

Distribuție:

Librăriile Cărturești și prin comandă pe e-zeppelin, aici.

CREDITE

Editori: Ştefan Ghenciulescu (coordonator proiect), Cătălina Frâncu
Autori: Ştefan Ghenciulescu, Cătălina Frâncu, Andreea Cutieru, Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădățeanu, Esenghiul Abdul
Design grafic: Radu Manelici
Traduceri: Cătălina Frâncu, Teodor Călinoiu, Anamaria Sasu
Corectură: Duşa Udrea-Bolborel
DTP: Aurelian Ardeleanu
Colaboratori ADN BA:
Editare și coordonare materiale: Roberta Frumușelu, Alexandra Creț, Laura Tomșa
Coordonare tehnică detalii: Valentina Țigâră
Desene: Alexandra Creț, Simina Cîrneanu, Maria Chișcan, Alexandra Iosif, Sebastian Balaci, Andrei Culinescu, Ionuț Ursachi, Ioana Popa, Răzvan Toma
Echipa Zeppelin: Raluca Marţiş, Mugur Grosu

Mulțumim tuturor partenerilor noștri fără de care apariția acestei cărți nu ar fi fost posibilă
Sponsori: Natural Wood Floor, Milleformis, Alukonigstahl, IR Colours, Romanian Business Consult, Urban Spaces, Logis Residence, Kone, Kitchen Inc, ISHO, Green Angels, Popp şi Asociaţii, Speedwell, Siniat, Catleya.

*Lansare: 10 octombrie, ora 18.30, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” / *Fb event

 

z_adnba_s1

 

 

Sari la conținut