Made Expo 2021

Lemn pentru locuire colectivă. MARS architectes: Un bloc ecologic în Paris

Terminată în 2020, clădirea se află în arondismentul 12 al Parisului, pe Avenue Saint Mandé, în inima unei insule urbane de apartamente din anii ’70. Proiectul face posibilă reînnoirea sitului, în timp ce la nivel global își aduce o contribuție la dezbaterea despre locuirea colectivă și abordarea ei ecologică. Amândouă sunt instrumente folosite aici pentru crearea unui model urban capabil de a genera o dezvoltare sustenabilă și de calitate.

Text: MARS architectes
Foto: Charly Broyez

GECINA (un trust de investiții imobiliare francez) ne-a însărcinat în 2012 să studiem proprietățile lor pariziene în vederea identificării zonelor construibile după noile regulamente urbanistice. Proiectul de față face parte din studiu.

Dacă te plimbi pe străzile pariziene, câte o ușă parțial deschisă îți permite să întrezărești interioarele luxuriante ale insulelor urbane, o atmosferă calmă și pașnică. Bogăția vegetală ascunsă dă un aer aparte multor curți pariziene.

Acest tip de surpriză, poezia acestor spații ascunse se află la baza proiectului

Prin intrarea principală în rezidența dinspre Avenue Saint Mandé, intrarea principală în complexul rezidențial se deschide către o masă vegetală densă și neașteptată. În opoziție totală cu caracterul mineral al străzii, curtea interioară dezvăluie o grădină plină de ferigi, iederă și copaci rășinoși, făcând astfel tranziția între două universuri: cel urban și cel privat.

La finalul unei poteci șerpuite se găsește clădirea nouă: o construcție din lemn riguros structurată, ce evocă templele japoneze și citează modernismul clasic.

 

02_1_A_MARS Architectes – Logements – Paris 12ème © Charly Broyez

 

Balcoanele protejează obloanele și tâmplăria ferestrelor de vreme rea. Capetele elementelor structurale orizontale sunt protejate cu vopsea albă. Seria de puncte albe dă un ritm suplimentar fațadei.

Ritmul constructiv, exprimarea structurii balcoanelor, alegerea de a păstra asamblările vizibile și sistemul de uși glisante compun un stil arhitectural simplu, puternic și original, în osmoză totală cu grădina.

Intrarea clădirii este semnalizată printr-o copertină, a cărei culoare albă contrastează cu textura suprafeței generale din lemn.

Intrarea este, de fapt, un gang, care continuă poteca din grădină către un al doilea nivel de interioritate, o curte albă de dimensiuni intime. Acesta este un spațiu comun și către el se deschid cursivele ce asigură accesul la apartamente, care conectează locuințele prin pasarele deschise către curte.

Succesiunea de locuri diferite e un element important al calității locuirii. A merge acasă devine un interval, un punct fundamental al perceperii unui „acasă”, un punct de articulație unde se produce detașarea necesară de spațiul intim și lumea exterioară.

Ne-am dorit ca proiectul să fie un exemplu de uz și un răspuns ecologic în acord cu nevoile actuale de calitate a locuirii (lumină, atmosferă, materiale), dar și economic din punctul de vedere al construcției și al consumului de energie.

Galeria deschisă a făcut posibilă proiectarea unor apartamente traversante, permițând mărirea suprafeței locuibile spațiului, eliminarea coridoarelor și o ventilație simplă și naturală.

 

 

Apartamentele au două orientări:

– În zona cu grădina, livingul și dormitorul au acces la balcon. Cele două spații comunică direct printr-un sistem dublu de uși glisante.

– Către curtea interioară se află intrarea, băile și bucătăriile beneficiază de lumină naturală. Simplitatea acestui tip de organizare permite fluidelor să fie concentrate în grosimea peretelui tehnic, parte a structurii și a sistemelor de depozitare. La fel ca livingul și dormitorul, toate camerele sunt unite printr-un sistem de uși glisante.

Șantierul aflat în inima unei insule pariziene, despărțit de stradă printr-o clădire de 11 etaje, nu a permis amplasarea unei macarale convenționale sau transportul aerian. În plus, era obligatoriu ca holul clădirii existente să rămână funcțional fără întrerupere. Toate aceste constrângeri ne-au dus la transportul materialelor și utilajelor prin parkingul subteran, cu deschideri de 3,5 metri și o înălțime liberă de 2,30 metri. Dată fiind amplasarea deasupra parkingului, construcția nouă trebuia să fie cât mai ușoară posibil.

Toate acestea ne-au dus către o soluție structurală și de fațade din lemn.

Inovația tehnică nu se rezumă la alegerea materialului: trebuie să țină seama de logica inerentă acestui material. Cu toate că este esențial să se ia în calcul originea materialelor pentru a limita amprenta de carbon și pentru a ne îndrepta către materiale disponibile în proximitatea sitului (care generează locuri de muncă ce nu pot fi relocate), este în același timp foarte important ca detaliile constructive să fie proiectate cu foarte multă atenție: contează tipul de asamblare, ritmul, proporțiile și tipurile de lemn, pentru a lucra în cadrul unui model constructiv care își și generează o estetică specifică.

În afară de calitatea inerentă a lemnului (de a stoca bioxidul de carbon), contează acuratețea prefabricării și calitatea pregătirii tâmplarilor. Acest criteriu a fost vital pentru proiectarea unei arhitecturi raționale și modulabile. Costurile mai ridicate ale lemnului sunt compensate prin raționalizarea construcției și prin modularitate. Structura modulară generează flexibilitate prin spațiile deschise, ce au posibilitatea de a-și schimba geometria în funcție de nevoile de uz ale clădirii.

Lumea construcțiilor din lemn crește cu rapiditate și arată o capacitate crescută pentru inovare: în acest caz, dezvoltarea proiectului a presupus modele BIM, prefabricare individualizată în ateliere, optimizarea greutății și dimensiunilor elementelor constructive și utilaje adaptate la constrângerile sitului: o combinație între tehnologia de ultimă oră și meșteșug de tip clasic.

Planuri: Diagramă / Secțiuni / Plan parter / Plan etaj 1 / Plan etaj 2 / Plan etaj 3

 

Info & credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Data livrării: 2020
Suprafață: 716 m² SHAB
Cost: 2 370 000 €
Client: GECINA
Arhitectură: MARS Architectes
Structură: Structure SCYNA 4
Structură din lemn: Sylva conseil
Instalații: Fluids AXPACAAL
Electrice: Electricity TEAMOR
Economist: VPEAS
Peisagistică: Agence Lignes
Acustică: Alternative
Inspecție tehnică: BTP consultant
Geotehnică: Technosol
Construcții: Brezillon/ Bouygues

 

Sari la conținut