Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

LafargeHolcim Awards – o competiție de 2 milioane USD pentru construcții durabile

A cincea ediție a Premiilor Internaționale LafargeHolcim își propune să identifice soluții inteligente pentru mediul urban și mediul construit.

LafargeHolcim Awards este cea mai importantă competiție la nivel global în materie de proiectare sustenabilă. Aceasta își propune să recompenseze proiecte avansate realizate de profesioniști, precum și ideile curajoase ale generației viitoare care îmbină soluții pentru construcții durabile cu excelența arhitecturală.

Organizată de Fundația LafargeHolcim for Sustainable Construction, competiția identifică ideile care prezintă cel mai mare potențial pentru a combate provocările din prezent generate de urbanizarea sporită și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. La această competiție care acordă premii în valoare de 2 milioane de dolari sunt eligibile pentru înscriere online proiectele și conceptele din domenii precum arhitectură, arhitectură peisagistică, design urban, planificare, tehnologie și inginerie civilă și a materialelor; participanții se pot înscrie până la 21 martie 2017

Principala categorie din cadrul competiției se adresează arhitecților, proiectanților, inginerilor, studenților la specializările relevante, deținătorilor de proiecte, constructorilor și firmelor de construcție care vin cu răspunsuri sustenabile la problemele tehnologice, de mediu, socio-economice și culturale ale construirii și construcțiilor contemporane. Proiectele trebuie să se afle la un nivel avansat în ceea ce privește proiectarea, să aibă o probabilitate de execuție mare și să nu se fi început construcția acestora înainte de 4 iulie 2016.  

De asemenea, participanții cu vârsta de până în 30 de ani pot înscrie în competiție concept vizionare și idei curajoase, indiferent de probabilitatea de implementare efectivă a acestora: categoria Next Gen (generația viitoare) își propune, mai exact, să identifice soluții vizionare concepute de studenți și tineri profesioniști.  
Concursul este împărțit în cinci regiuni geografice – fiecare având propriul juriu de experți renumiți. Proiectele sunt evaluate în funcție de regiunea unde urmează să fie construite și sunt apreciate în baza a cinci „probleme țintă” privind construcțiile durabile care abordează un proiect dintr-o perspectivă holistică și au în vedere întregul ciclu de viață. Criteriile acoperă inovație și transferabilitate, standarde etice și incluziune socială, performanța resurselor și de mediu, viabilitate economică și compatibilitate și impactul contextual și estetic. Juriile sunt conduse de Harry Gugger (pentru regiunea Europa), Ray Cole (America de Nord), Angelo Bucci (America Latină), Nagwa Sherif (Orientul Mijlociu Africa) și Donald Bates (Asia – Pacific).

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul a cinci evenimente consecutive de acordare a Premiilor care vor avea loc în a doua jumătate a anului 2017. Câștigătorii se califică automat pentru a participa la ediția 2018 a competiției globale Premiile LafargeHolcim.

Awards-Trophies*trofeele

Înscrierea în concurs este gratuită și se realizează în limba engleză prin intermediul unui formular web în care se oferă informații privind autorul proiectului, o scurtă prezentare a proiectului, detalii tehnice, precum și imagini sau ilustrații. Participanții pot accesa ghidul cuprinzător „Step-by-step” care explică criteriile de evaluare în detaliu și oferă instrucțiuni despre cum să pregătiți înscrierea, disponibil la www.lafargeholcim-awards.org.

Sprijin din partea universităților tehnice renumite la nivel mondial

Competiția Premiile LafargeHolcim este realizată în parteneriat cu câteva dintre cele mai importante universități tehnice la nivel mondial. Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (ETH Zurich și EPFL Lausanne) conduce Comitetul Academic din cadrul Fundației LafargeHolcim. Alte universități afiliate sunt: American University of Beirut (AUB), Liban; American University of Cairo (AUC), Egipt; Ecole Supérieure d’Architecture de Casablanca (EAC), Maroc; Indian Institute of Technology (IIT Bombay) din Mumbai, India; Massachusetts Institute of Technology (MIT) din cadrul Cambridge, SUA; Tongji University (TJU) din Shanghai, China; Tsinghua University (THU) din Beijing, China; Universidad Iberoamericana (IBERO) din Ciudad de Mexico, Mexic; Universidade de São Paulo (USP), Brazilia; University of British Columbia, Vancouver, Canada; University of Melbourne, Australia; și University of the Witwatersrand (Wits) din Johannesburg, Africa de Sud.

Fundația LafargeHolcim for Sustainable Construction

Începând cu anul 2003, Fundația contribuie la progresul discursului despre construcții durabile prin intermediul competițiilor internaționale LafargeHolcim Awards, forumurilor academice și publicațiilor. Fundația este susținută de LafargeHolcim, lider mondial în industria materialelor de construcții, însă rămâne independentă de interesele comerciale ale acesteia.

Linkuri utile
•    Formularul de înscriere la ediția 2016/17 a Premiilor
•    Ghidul Step-by-step pentru înscrierea unui proiect
•    Lista completă a membrilor juriilor
•    Detalii despre “problemele țintă” ale construcțiilor durabile
•    Proiectele câștigătoare ale premiilor LafargeHolcim din trecut

 

LH_Awards_Logo

* Articol asociat: Holcim Awards 2011 Europa

„(…) Editia a evidențiat, în premieră, și România, care a furnizat un număr record de proiecte, clasându-se pe a treia poziție (după Spania și Italia) la participări: 58 de înscrieri, adică 10% din numărul total de propuneri venite din regiunea Europa (572). Această creștere a interesului pentru concepte și viziuni sustenabile e îmbucurătoare în sine (de patru ori mai multe înscrieri ca la ediția anterioară) și părea să prefigureze veștile bune de la gala de premiere din septembrie de la Milano. Dar, dacă la cantitate suntem fruntași, la calitate laurii se mai amână: din cele 10 premii și mentiuni speciale care au fost acordate proiectelor europene, Spania și Germania s-au evidențiat primind câte trei iar Franța, Olanda, Elveția și Marea Britanie câte unul. (…)“

 

Sari la conținut