Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

„La pas prin Sectorul 2”. Tururi ghidate gratuite despre patrimoniu, cultură, arhitectură și istorie

Asociația Turism Istoric organizează, în perioada 9 septembrie – 1 octombrie 2023, prima ediție a proiectului cultural „La pas prin Sectorul 2”. Proiectul este adresat celor care doresc să descopere istoria și arhitectura Capitalei și este realizat cu susţinerea financiară a Primăriei Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti.

Pe parcursul a patru săptămâni, în fiecare weekend, cei interesați sunt invitați să participe la tururi ghidate gratuite despre patrimoniu, cultură, arhitectură și istorie. Vor fi 8 tururi ghidate, pe 4 trasee diferite – mai exact câte 2 tururi per traseu.

Cele 8 tururi vor începe în data de 9 septembrie și se vor derula, câte unul, aproape în fiecare zi de weekend, conform calendarului afișat mai jos, până în 1 octombrie, inclusiv. Tururile vor începe la ora 10:30, de la punctul de întâlnire stabilit pentru fiecare traseu în parte. Informații utile regăsiți în descrierile fiecărui traseu în parte.

Cele patru trasee vor aborda zone diferite din Sectorul 2 al Bucureștiului:

• Zona Obor – o plimbare prin Târgul Moșilor și Oborul de vite de odinioară;
• Pe urmele lui Mircea Eliade – povești din mahalaua Mântuleasa;
• Bucureștiul minorităților culturale – în căutarea farmecului Bucureștiului cosmopolit;
• Bucureștiul modernist – despre cum au încercat unii arhitecți să aducă noutățile de peste mări și țări și să le adapteze nevoilor societății românești de dinaintea instalării regimului comunist.

Fiecare traseu va avea un ghid dedicat, iar numărul maxim de participanți este de 60 de persoane, de aceea vă rugăm să vă înscrieți pe lapasprinsectorul2.turismistoric.ro.

Calendarul tururilor:

9 sept. – Pe urmele lui Mircea Eliade – Ghid: istoric Gabriela Groza / punct de plecare intersecția str. Mântuleasa cu b-dul Carol I

Turul vă propune o plimbare printr-o mahala bucureșteană de la cumpăna secolelor XIX – XX, pe urmele unui mare istoric al religiilor și descoperind realitățile unei epoci când aici locuiau nume importante ale istorie, arhitecturii și literaturii române.

10 sept. – Arhitectură și modernism – Ghid: arhitect Dorothee Hasnaș / punct de plecare Institutul Francez/ cinematograf Elvira Popescu

Cu acest traseu pornim pe urmele evoluției arhitecturii bucureștene la început de secol XX și încercăm să vedem cum a fost dezvoltată ideea de block-house în România interbelică.

16 sept.– Pe urmele lui Mircea Eliade – punct de plecare intersecția str. Mântuleasa cu b-dul Carol I

17 sept.– Arhitectura si modernism – punct de plecare Institutul Francez/ cinematograf Elvira Popescu

23 sept.– O plimbare prin Târgul Obor –Ghid: istoric Iulian Sîmbeteanu / punct de plecare Parcul Obor

Zona Obor pare a fi una lipsită de prea multă istorie și totuși lucrurile nu stau așa. Plimbarea prin Obor și împrejurimi ne poartă prin istoria celebrului târg sezonier al Moșilor, dar și a poveștilor de la această poartă de intrare în Bucureștiul vechi: spânzurătoarea orașului, oborul de vite etc

24 sept.– O plimbare prin Târgul Obor – punct de plecare Parcul Obor

30 sept. – Bucureștiul minorităților – Ghid: profesor Florin Cristescu / punct de plecare Parcul Timpului

O reconstituire a unei realități urbane dispărute – Bucureștiul multicultural. Azi, Capitala mai păstrează doar edificiile unor comunități ce formau odinioară compoziția etnică și religioasă a populației bucureștene.

1 oct. – Bucureștiul minorităților – punct de plecare Parcul Timpului

Participarea la tururi este gratuită, dar pentru a preveni aglomerarea se va face pe baza unei înscrieri prealabile. Înscrierile se pot face pe lapasprinsectorul2.turismistoric.ro, unde veți găsi detalii și informații despre fiecare traseu în parte – durată, obiective, ghizi etc.

 

1

 

Proiect derulat de Asociația Turism Istoric cu susţinerea financiară a Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2023 în baza Ordonanței nr. 51/1998 privind sistemul de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Sari la conținut