Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

La comun. Duplex Architekten: Cluster House, Hunziker Area, Zürich

Foto: Johannes Marburg, Michael Egloff

Bucătăria și sufrageria la comun. Și nu la cămin, ci pentru o locuire normală (și nu foarte ieftină).
Cum ?!?  

Știm. Respingerea virulentă a unui astfel de model de locuire e cam singura reacție a aproape oricui din spațiul est-european pe care ne-o putem închipui.  Nu prea ne împăcăm noi cu o locuire colectivă  obișnuită, după ce blocul ne-a fost vârât pe gât. Și blocuri, trebuie spus, din ce în ce mai rele. E chiar ironic să pui alături eliminarea de astăzi și dintr-un bloc la Zürich a bucătăriei individuale și ideea sinistră, după model nord-coreean, a lui Ceaușescu de a face apartamente fără bucătării, noi urmând cu toții să mâncăm în celebrele Circuri ale Foamei.

 

06_A_JMN9484Foto: Bucătărie comună

Ei bine, nu e chiar așa. Lipsește în cazul elvețian coerciția și universalitatea. Aceste locuințe sunt pentru cine vrea (și își permite), doritorii fiind în principiu persoane educate, cu ceva resurse și cu un spirit comunitar pronunțat. Apoi mai e și contextul cultural general, dat de capacitatea uriașă de (auto)organizare, de respectul reciproc, asumarea regulilor,  un fel de disciplină  democratică, controlul social voluntar și atâtea altele care te fac să îți închipui mai ușor în Elveția, în Scandinavia sau în țările nordice o asemenea alegere.

 

08_A_JMN8388Foto: Terasă comună

E clar așadar că modelul flat-sharing nu e pentru toți. Însă faptul că există, și că poți să renunți la multe lucruri, câștigând altele – de la suprafața mai mare la camere de oaspeți când ai nevoie – dă poate indicații pentru scenariile locuirii viitoare, când vom fi din ce în ce mai înghesuiți și va trebui să negociem din ce în ce mai intens resursele.  

 

Cluster House Hunzikerareal, Switzerland

Viitorul e (și) la comun. (Zeppelin)

Despre Cluster House
Text : Duplex Architekten

 

04_B_010 MAW_A _Johannes Marburg_8L

Clădirea  face parte din ansamblul de locuit Hunziker din periferia orașului Zürich , ce cuprinde un total de 370 de apartamente precum și magazine, restaurante, ateliere și studiouri pentru artiști, grădinițe și pensiuni. În locul obișnuitelor rezolvări de tip insulă sau grupare de bare, conceptul de planificare urbană propune aici un mănunchi de clădiri mai mici și izolate, a căror dispunere densă produce un sistem de rute, intersecții și spații deschise cu un puternic caracter urban.

 

Cluster House Hunzikerareal, Switzerland

Dinamica spațiilor exterioare, precum și caracterul public al zonelor de la parter înviorează ansamblul. Însă, pe lângă varietatea de spații comune, ansamblul avea nevoie și de locuri individuale de retragere. O caracteristică specială a proiectului biroului nostru constă exact în echilibrarea  aceste priorități opuse: siguranță și confidențialitate, pe de o parte, și oportunități variate de angrenare în activitățile comunității, pe de altă parte.

 

01_A__JMN8385Foto: Terasă comună

Apartamentele corpului A alcătuiesc un fel de comunitate modernă tip de flat-sharing, cu o suprafață comună largă (living / sufragerie) și dormitoare separate, cu baie. Apartamentele private, ca niște sateliți mai mici, sunt cuplate la spațiile comune mai mari..2 Schnitt B _ LayoutPlan etaj curent. Cutii individuale și spațiu comun fluid

 

De vreme ce nu apar bucătării și camere de zi separate pentru fiecare unitate privată, este nevoie de mai puțin spațiu.

 

i2

Ca rezultat, bucătăriile comune și spațiile comune tip living room pot fi planificate mai generos.

 

i3

Retragerea cuiva în sfera privată este totuși posibilă oricând, deoarece fiecare cameră particulară include, de asemenea, o baie individuală si o chicinetă.

 

i4

Forma compactă a construcției și decizia în favoarea pereților cu un singur strat din blocuri cu goluri umplute cu lut special a făcut posibilă atingerea unor valori de consum de energie foarte scăzute, fără izolație suplimentară. Problema era capacitatea portantă limitată a acestor blocuri, – în mod normal doar trei sau patru etaje. Pentru cele șase etaje ale clădirii noastre, această problemă a fost rezolvată prin intermediul alinerii riguroase pe verticală  a golurilor, creând astfel pereți portanți mai eficienți. Structura funcționează mai bine și datorită greutății mai mici decât cea obișnuită (am reușit să reducem grosimea plăcilor la 20 de cm) și prevederii unui nucleu rigid din beton în centrul clădirii.     

 

i cluster house

 

Loc: Dialogweg 6, 8050 Zurich, Elveția
House M: Genossenschaftsstrasse 16, 8050 Zurich, Elveția
Architectură: Duplex Architekten Zurich | Hamburg | Düsseldorf
Echipa: Anne Kaestle, Dan Schürch, Konrad Mangold, Jonas Hertig, Andreas Kopp, Simon Schoch; practicanți: Sofia Kalafatis, Inga Steinbüchel, Noah Traber
Cooperativa inițiatoare a proiectului: Baugenossenschaft «Mehr als Wohnen«
Plan urbanistic: Duplex Architekten, în colaborare cu Futurafrosch GmbH and Müller Illien Landschaftsarchitekten

Proiectul a primit premiile  DEUBAU-Preis für Junge Architektur 2014 și Wienerberger Brick Award 2016

Sari la conținut