Înscrieri la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, ediția a III-a

Studenții facultăților de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing și comunicare sunt invitați să participe, între 19 august și 2 septembrie, la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Ediția 2019 a școlii de vară le propune participanților să exploreze potențialul de dezvoltare culturală și turistică a satului Balta, județul Mehedinți, din prisma specializărilor pe care le urmează și în relație cu o serie de discipline complementare. Studenți vor avea prilejul să contribuie la valorificarea arhitecturii vernaculare specifice regiunii Mehedinți printr-o abordare strategică, multidisciplinară.

În cadrul activităților teoretice și practice din programul școlii, studenții vor elabora, sub îndrumarea specialiștilor în management cultural, arhitectură și antropologie, modele de dezvoltare a unui ecomuzeu și vor fi implicați în restaurarea și reconvensia unei case tradiționale din satul Balta.

La edițiile precedente ale școlii de vară, am descoperit, împreună cu studenții, că satul Balta poate integra conceptul de ecomuzeu, adică un soi de «înțelegere» a membrilor comunității prin care se angajează să păstreze și să valorifice patrimoniul local pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei. Anul acesta, alături de participanții la școală, vom continua demersurile de fundamentare ale ecomuzeului, care sperăm să devină un model de bune practici pentru alte localități rurale din România care se bucură încă de prezența elementelor de patrimoniu local, cultural și natural deopotrivă.” – Bianca Bălșan, Președintele Asociației MAIE

Activitățile de educație non-formală din cadrul școlii de vară le oferă studenților ocazia să pună în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de studenți specializați în discipline conexe.

Partea practică va fi completată de conferințe și dezbateri coordonate de specialiști în domenii relevante, proiecții de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.

Participarea la școala de vară presupune o taxă de 300 lei / student, care va fi achitată în două tranșe: un avans de 100 lei / student până pe 12 august (confirmarea participării) și o tranșă finală de 200 lei / student achitată până pe 19 august.

Organizatorii școlii vor asigura transportul Drobeta-Turnu Severin – Balta, cazarea și masa participanților. La finalul școlii de vară, participanții vor primi adeverințe de practică.

Detalii despre înscriere, participare, calendarul și activitățile din cadrul școlii de vară se găsesc aici.

Studenții se pot înscrie online, până pe 29 iulie, prin completarea formularului disponibil aici.

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.

Inițiată în 2016 de Asociația MAIE, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți și Primăria Comunei Balta, școala propune identificarea condițiilor istorice, administrative și socio-culturale în care s-au dezvoltat așezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu accent pe starea actuală a monumentelor istorice și direcțiile de intervenție necesare pentru o dezvoltare durabilă a întregii regiuni.

 

Școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” face parte din programul cultural „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți la turism durabil”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sari la conținut