revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Individual compus. Ultima mare expoziție internațională de artă contemporană din 2023 în Timișoara – capitală europeană a culturii

Deschidere: 22 Septembrie, ora 18:00 @ Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Piața Libertății, nr.5
Perioada: 22 septembrie – 3 decembrie 2023 

O expoziție cu: 111invers1 (Mugur Grosu & Lumi Mihai), Allienim (Ileana Moro & Marius Rițiu), Florin Arhire, Olivia Berckemeyer, Marie Bovo, Kerstin Brätsch, Mirela Cerbu, Nicolae Comănescu, Radu Comșa, Iulian Cristea, Călin Dan, Wim Delvoye, Eduard Gabia & Valeriu Borcoș, Vlaicu Golcea, Dimitrie Luca Gora, Dumitru Gorzo, Alex Higyed & Andreea Ioniță, Gregor Hildebrandt, Oda Jaune, Ioana Joa, Alicja Kwade, Radu Manelici, Andreea Medar, Tudor Mutrescu, Adrian Florin Pop, Laure Prouvost, Marius Rițiu, Juliette Sturlese, Mircea Suciu, Mihai Toth, Ecaterina Vrana, Jorinde Voigt, Tomasz Wendland, Thomas Zitzwitz

curatoriată de: Alex Radu, Thomas Zitzwitz, Justin Baroncea (design de expoziție), Maria Ghement (design de expoziție), Elena Stanciu (manager expoziție)
organizată de /SAC la Comenduirea Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății 5)

Ce face ca experiența noastră de contemporaneitate să fie diferită de cea din vremurile anterioare? (…) Cred că trebuie să ne confruntăm cu faptul că suntem nevoiți să ne căutăm, cât mai urgent, viitorul într-o agregare reimaginată a diferențelor noastre.” (Terry Smith)

Contemporaneitatea AZI constă în simultaneitatea a nenumărate modalități de a fi, de a crea, de a vedea și aprecia aceeași lume, a pluralităților culturale și sociale. Ne străduim să ținem pasul cu Prezentul ce devine, în evoluție continuă, rapidă si imprevizibilă, incomprehensibil ca un hiperobiect. Trăim o contemporaneitate a diferențelor, într-o lume ce ne divizează și polarizează, într-un sistem ce tinde să ne pună mai curând în competiție decât în compoziție. Atunci, ce ar putea însemna ideea de compoziție azi? În artele contemporane, în dinamica social-politică, în viața noastră personală?

În ce fel expoziția (internațională) și spațiul expoziției, ca loc de întâlnire, acum-aici la Comenduirea Garnizoanei, cu specificul ei arhitectural și istoric, în „centrul” Timișoarei devenită (temporar) „capitală” culturală, pot deveni o intersecție a acestor teme majore prezente în artele de azi: nevoia imperativă de compoziție/ agregare a asemănărilor/ similarităților și diferențierilor, de incluziune, colaborativitate și acceptări nonierarhice, de decolonizare, de descentralizare?

Au fost invitați în Individual compus artistx cu o diversitate/ complementaritate de practici, medi(alităț)i (ce includ, fără a se limita la: imagine, pictură, video, sculptură, obiect, instalație, sunet, performance, poezie), discursuri și moduri de abordare artistice, din Timișoara, din România și din străinătate, la care se găsesc prezente în preocupările lor și în modurile de abordare specifice, temele expoziției. Individual compus este un demers asumat subiectiv de precompunere, compunere și recompunere a lucrărilor individuale, într-o instalare/instalație artistică consonantă, o polifonie de voci unice.

Comenduirea Garnizoanei Timișoara este unul dintre cele mai vechi imobile din oraș̦, o construcție tipică de sec. XVIII, aflată central, în Piața Libertății din Timișoara. În Individual compus spațiul Comenduirii devine un loc de întâlnire, un spațiu comun, de compunere și compoziție, precum ar putea fi piața publică sau curțile interioare – marcă distinctă și specifică a orașului Timișoara.

Putem să ne privim împreună în compoziții, inspirați de coexistența atâtor (atât de) diferite medialități, moduri de abordare, discursuri artistice, curatoriale și instituționale din lumile artelor de azi, unde ele nu se anulează unele pe altele? Să ne imaginăm împreună în compoziții antropo-/socio-/politice, de narative multiple, human-nonhuman, respectiv, în individuare, în compoziții de tempor(e)alități coexistente.

Parteneri:
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Holver, Nanochem, Siniat, Almalux, Cărturești

*Fb event

Sari la conținut