Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

(IN)DEPENDENȚII. Despre cei care se ambiționează să creadă, să facă, să pună ȋn mișcare teatru independent

Premiera spectacolului (IN)DEPENDENȚII
 sau Homo sapiens non urinat in ventum are loc marți 7 și miercuri 8 decembrie, de la ora 19:00, la unteatru – Str. Sfintii Apostoli nr.44, Sector 5, București. Două repetiții deschise, cu acces liber, au avut loc pe 20 și 21 noiembrie 2021.

Că i se spune teatru independent sau privat, alternativ sau underground, că se numesc artiști sau – lucrători culturali sau artiști-producători, ceea ce unește toate aceste experiențe este că ȋn centrul lor se află niște oameni care se ambiționează să creadă, să facă, să pună ȋn mișcare. Spectacolul este despre ei.

Spectacolul este un eseu performativ tragi-comic de Catinca Drăgănescu, onest și pe alocuri ireverențios: un fel de portret al artistului ȋn mizerie, care se pune pe sine și motivațiile sale ȋn discuției, ȋn aceeași măsură ȋn care chestionează și sistemul ȋn care e constrâns să activeze.
 Din distribuție fac parte Mihaela Rădescu, Florina Gleznea și Andrei Raicu
, ultimul semnează și muzica și sound design-ul. Orchestrație vocală: Andrei Dinescu
, light design: Alexandros Raptis, suport tehnic: Alexandru Medveghi și 
grafică: Maria Drăghici.

La inițiativa Idea77, trei spații independente din București: unteatru, Centrul de Teatru Educațional Replika și Teatrul LUNI de la Green Hours, reprezentative pentru sectorul performativ local și foarte diferite ca viziune și mod de funcționare, au pus ȋmpreună oameni și resurse pentru a realiza un spectacol despre condiția lucrătorului cultural independent din România.

Ca urmare a unei explorări intime a poveștilor care au ȋnsoțit geneza acestor organizații, a oamenilor din spatele și din fața lor, și a provocărilor și problematicilor cu care se confruntă spațiile independente ȋn prezent, a rezultat un eseu performativ, un fel de portret al artistului ȋn mizerie, care se pune pe sine și motivațiile sale ȋn discuției, ȋn aceeași măsură ȋn care chestionează și sistemul ȋn care e constrâns să activeze.

E un exercițiu de sinceritate despre cum se simte independența sau freelancingul sau statutul de liber profesionist ȋn cultură. Sper să ridice ȋntrebări, sper să deschidă discuții.” spune Catinca Drăgănescu, regizoare. Ea adaugă: „Am făcut proiectul ăsta pentru că nu mai puteam să nu vorbesc despre ceva ce ȋmi ocupă foarte mult spațiu mental. Ceea ce am ales să punem pe scenă este produsul discuțiilor noastre, experiențelor noastre, istoriilor noastre combinate, un proiect autoreflexiv ȋn care ne explorăm condiția de artiști sau lucrători culturali independenți, și râdem de ea, și ne enervăm, ca să nu plângem, ca să nu ne plângem, ca să facem ceva cu toată furia acumulată ȋnăuntru ȋnainte să ne blazăm, sau ca să nu ne blazăm, sau ca să nu devenim cinici și ca să nu ne lăsăm pradă inerției.

 

*fotografii de Alex Busuioceanu

 

Spectacolul are durata de o oră și douăzeci de minute, fără pauză. Biletele, puse în vânzare pe platformele specializate, pot gi obținute accesând unteatru.ro/bilete, iar mai multe  informații puteți afla urmărind pagina de Facebook idea77ngo

Accesul spectatorilor în sala de spectacol se face cu respectarea prevederilor și normelor sanitare în vigoare.

O inițiativă Idea77 realizată ȋn parteneriat cu unteatru, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul LUNI de la Green Hours, 
proiectul face parte din platforma Microistoria performativă a lucrătorului cultural independent ȋn România și reprezintă un demers de auto-reprezentare cu mijloace artistice și arhivare performativă.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

 

 

Sari la conținut