Închis şi liniştit. Casa P31, Moşniţa Nouă

Proiect & text: Constantin Şelariu – ACS Studio
Foto: Ovidiu Micşa

Într-o zonă periurbană a Timişoarei, cu case parter + mansardă multicolore, locuinta propusă este un obiect străin, alcătuit din ziduri albe şi copaci, care incearcă să ordoneze fronturile stradale discontinue şi să calmeze prin dezvoltarea pe orizontală, incoerenţa formală din jur.

Terenul rezultat în urma alipirii a trei parcele standard conform noilor dezvoltări urbanistice din satele adiacente oraşului, tern si lipsit de vegetaţie, prezenta o singură constrângere la nivel de amplasament, şi anume poziţia sa pe colţ, având două laturi perpendiculare expuse spre stradă.

 

 

Având in vedere dorinţa beneficiarilor de a-şi construi o casă parter, principala provocare a constituit-o asigurarea intimităţii atât a spaţiului interior cât şi al celui exterior privat, in cadrul unui astfel de sit.

 

*plan de situație

 

Proiectul pleacă de la alinierea constructiei la retragerile impuse de regulamentul de urbanism local fată de fronturile stradale, inchizând complet spaţiul privat faţă de stradă, acolo unde nu a fost posibil cu volum construit uzând de un al doilea layer de împrejmuire, un zid plin.

 

 

Fâșia de teren rămasă înspre cele două străzi a fost tratată ca zonă verde, destinată vizual mai mult spaţiului public, având un gard viu in prim plan, coroanele unor copaci nou plantaţi in planul doi, respectiv zidul alb de separare al spaţiului privat in planul trei.

În spatele acestuia, scenografia continuă cu un al patrulea plan, cel al unor alte coroane de copaci care răsar aparent aleatoriu din volumul construit.

 

 

În interior, fiecare dintre copacii acestui al patrulea plan marchează cate o zonă de locuire si curtea ei aferentă.

 

 

Există o curte interioară a zonei de zi, una a circulaţiilor din zona de noapte, o curte principală spre care se deschide o terasă de dimensiuni generoase, şi câteva curţi secundare spre care se deschid dormitoarele si băile casei. Doar curtea principală este destinată folosirii propiu zise. Celelalte sunt doar acvarii de linişte si de lumină filtrată prin coroana cate unui copac strategic plantat, zone tampon fata de agitaţia din afară.

 

 

Spaţiul de după ziduri este astfel unul intim, calm, izolat de gălăgia exterioară. Umbrele noilor copaci animă interiorul casei iar fiecare incăpere dispune de bucata sa de vegetaţie. Liniştea care s-a pierdut prin urbanizarea alertă a satelor de la periferie a fost regasită, la fel si contactul cu natura.

 

 

*secțiune*plan parter

 

Info & credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

 

Proiect: Casa P31
Arhitectură: Constantin Şelariu – ACS Studio
Loc: com. Moşniţa Nouă, jud. Timiş
Proiectare: 2013
Construcție: 2014-2017
Colaboratori: Gherasim Mişca, Dan Bunea
Aria desfășurată (mp): 511

1