Halele Carol. București Sud

Orașul se mișcă. Inclusiv de cealaltă parte a bulevardului Unirii: o nouă natură în Văcărești, galerii, centre de artă și de design apar în fabrici vechi, baruri și restaurante cool și antreprenoriat de ultimă generație. Sudul izolat și uitat crește azi unele dintre cele mai efervescente zone.

Am explorat sudul capitalei, cu două teme precise: noile inițiative culturale, sociale și de business, pe de o parte și transformarea spațiilor industriale, pe de alta. Ca urmare, la Halele Carol, pe 21 octombrie 2015, au avut loc trei evenimente:

HC_21_BSud_slideshowVernisajul expoziției București Sud

Zeppelinul a survolat din sudul zonei centrale. Am selectat și am adus împreună mai multe proiecte și organizații, însumând 12 inițiative independente în partea deloc privilegiată a capitalei. Am aflat poveștile autorilor despre ce au făcut până în acel moment, cum se descurcau și ce urmau să mai pregătească, dar și felul în care au fost create și transformate locuri.

hartaBS_12 proiecte -1400px

Conferința Industrial. RE-industrial.

Am vorbit despre arhitectură industrială veche și nouă, despre ieșirea din soluții standard și despre regenerarea patrimoniului industrial. Și am făcut-o nu doar din perspectiva arhitectului, ci și din cea a a antreprenorului.
Keyspeaker a fost Ronald Schleurholts, partener în cadul biroului cepezed, una dintre cel mai inovative companii de arhitectură și inginerie din Olanda. Deși proiectează ansambluri de mii de metri pătrați, pentru sediul lor au reabilitat o clădire industrială din Delft – fostul Muzeu de Tehnologie din Ezelsveldlaan, transformat într-un complex colectiv destinat întreprinderilor din industria creativă, proiect prezentat în revista Zeppelin #132.

Printre participanți s-au numărat: Tamina Lolev – arhitect, partener la Wolfhouse Productions, și unul dintre oamenii-cheie ai NOD makerspace, platforma și centrul de industrii creative din zona Timpuri noi; Ion Sturza – Chairman Fribourg Capital, inițator al proiectului Liberty Technology Park  din Cluj.

Explorare digital‑industrială
art-installations by Modulab & Kotki Visuals

Organizator: Zeppelin
Finanțatori:
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național
Proiect finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România
Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural Ești București, prin ARCUB
Partener: Hesper S.A.
Sponsori: Reynaers, Knauf Insulation, Flowcrete
Parteneri media și de comunicare: Arhitext, Cărturești, De Design.Tv, Designist, Feeder.ro, Igloo, IQads, Modernism, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Ring, Șapte Seri, The Institute, Urbology

e-zeppelin.ro / halelecarol.ro

HC_21_BSud_poster

* FB event

Sari la conținut