“Haiku siberian” – un roman grafic lituanian despre deportarea unui băiețel și-a familiei sale

Ne bucurăm să anunțăm apariția unei cărți excepționale la Editura Frontiera: “Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa în 2017 și a adunat premii literare importante.

Saga micului Algis începe într-o dimineață din anul 1941, când în sătucul în care trăiește sosește armata sovietică. Soldații bat cu furie în ușile oamenilor și le dau tuturor 10 minute să se suie în trenul care duce spre Siberia. În graba plecării, Algis reușește să ia cu el un album de fotografii, câteva mere și pe gâscanul Martin.

Povestea lui Algis este o poveste adevărată – și nu doar pentru că Algis este tatăl autoarei, ci și pentru că experiențe precum cele trăite de deportații în Siberia nu pot fi inventate. Ceea ce s-a întâmplat cu omenirea în secolul XX bate orice ficțiune. Faptul că acest recurs la istorie vine sub forma modernă a romanului grafic mi se pare o alegere extrem de inspirată. Așa ar trebui să fie spusă istoria – nu ca o lecție plicticoasă, ci ca un cutremur vizual și narativ.” – Ileana Achim, director editorial al Editurii Frontiera

 

Cartea “Haiku siberian” are 240 de pagini și prețul de 59 lei. Cartea este disponibilă pe site-ul editurii și în librăriile partenere.

Jurga Vilė (n. 1977) a studiat filologia franceză la Universitatea din Vilnius, apoi film și comunicare audiovizuală la Universitatea Sorbona III din Paris. De-a lungul timpului, a fost implicată în diverse proiecte culturale și a realizat traduceri din limbile franceză, engleză și spaniolă. Romanul grafic Haiku siberian a apărut în 2017 și a fost prima carte a autoarei. Distinsă cu numeroase premii, cartea a fost adaptată pentru teatru și urmează să fie transformată într-un film de animație.

Lina Itagaki (n. 1979) este ilustratoare și creatoare de benzi desenate din Lituania. A studiat limba japoneză la Universitatea din Tokio și are studii economice. Interesul pentru desen a determinat-o să urmeze cursurile de grafică de la Academia de Artă din Vilnius, pe care a absolvit-o în 2014. Haiku siberian a fost prima ei carte publicată și proiectul cu cel mai mare succes. Lina are în lucru și alte romane grafice, fiind în mod special atrasă de temele istorice.

Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală și oferă, în același timp, spațiu creativ autorilor și ilustratorilor români. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe editurafrontiera.ro

 

Articol conex:

„O sută de ani în casa noastră” – un secol rusesc de istorii de familie

Sari la conținut