FRACTAL: 3 zile cu Tristan Sharps, unul dintre pionierii teatrului imersiv

Tristan Sharps, unul dintre pionierii teatrului imersiv și fondatorul companiei de teatru dreamthinkspeak, cu peste 30 de site-performances premiate internațional, vine în România, invitat de POINT Cultural Hub, în perioada 9-11 martie 2018.

Cele trei zile de conferințe, workshop-uri și networking, reunite sub programul FRACTAL, invită creatorii de conținut artistic să aprofundeze tehnicile unui tip de teatru rar pe scena românească: imersiv,”site-responsive”, dezvoltat în spații atipice: abatoare, fabrici, service-uri auto, crematorii, parcări etc.

Participanții vor înțelege matematica din spatele acestor „live performance masterpieces” (British Vogue) care au resetat standardele artei. ”Before I Sleep”, una din producțiile dreamthinkspeak, a depășit toate vânzările din istoria Brighton Festival și a avut peste 20.000 de spectatori.

*Before I Sleep, 2010

Spectacolele dreamthinkspeak sunt considerate ”o călătorie fără hartă și fără simțul timpului, creații de natura visului, cinematice și uneori voyeuristice, fiindcă poți trage cu ochiul la întâmplări frenetice care se desfășoară în jurul tău.”(British Vogue)

Când oamenii mă întreabă despre munca mea, adesea doresc să știe cum o fac. Ei văd o producție pe scară largă, cu instalații detaliate, secvențe de film și un număr mare de artiști. Oamenii văd produsul finit, punctul final al destinației. Dar în spate se află o călătorie lungă, atât personală, cât și profesională, pe care am făcut-o în crearea tuturor proiectelor mele. Și voi ați putea merge într-o călătorie identică, dar ați obține rezultate diferite, poate mai bune. Nu pot să cuprind un itinerariu de o viată într-o singură discuție, insă voi încerca să evidențiez care sunt lucrurile esențiale de care e nevoie pentru a porni la drum.” (Tristan Sharps)

Programul, alcătuit cu sprijinul criticului de teatru Cristina Modreanu:

9 martie 2018 – Conferinta „The Begining”

Analizează unele dintre cele mai apreciate productii ale companiei de teatru dreamthinkspeak, alături de traiectoria artistică a regizorului Tristan Sharps – One Day Maybe (2013 – 2018), Absent (2009 – 2016), The Rest Is Silence (2012), Before I Sleep (2010 – 2011). O anatomie a lecturilor obligatorii, procesului de lucru cu performerii, drumul de la idee la happening artistic, filtrele de selecție a spațiilor, scenariilor și echipei artistice. 

*Absent, 2015

Pe scurt, un reverse engineering pe care “regizorul renascentist al teatrului”, cum e denumit Tristan în literatura de specialitate, și l-a însușit nativ.
Intrare liberă, în limita a 100 de locuri și condiționată de înscrierea la acest link.

10 și 11 martie – Workshop „Site and Space”
Dedicat exclusiv operatorilor culturali, creatorilor de conținut, interesați de proiecte site-responsive, imersive. Workshop-ul aprofundează informațiile prezentate în conferință plonjând din zona de teorie în cea de practică, prin exerciții, teme cu feedback
în timp real, practica observației, analiza spațiilor, dezvoltarea unui schelet de proiect.
Tristan va fi ghid în toate sesiunile de lucru, mentor, sursă de inspirație pentru participanți, astfel încât scopul ultim de a preda comunității artistice cunoștințele sale să fie împlinit.
Cost participare: 90 de lei; Biletele pot fi achiziționate de aici.

11 martie – Networking Night

Seară de networking, într-o atmosferă lejeră, în care creatorii locali vor intra în dialog, schimb de resurse și consiliere one-to-one cu Tristan și vor putea broda împreună posibile parteneriate, dincolo de granițe. O noapte care să faciliteze dezvoltarea de proiecte artistice, să găsească oamenii cheie în roluri cheie și să intensifice colaborarea în interiorul industriei.

Intrare liberă, în limita a 100 de locuri și condiționată de înscrierea la acest link.

*Dont look back, 2005

POINT este un hub cultural din București (str. Eremia Grigorescu nr.10), cu ADN multidisciplinar, cu un line-up ce merge dincolo de eclectic: teatru, dans, instalații performative și construcții artistice inovatoare, expoziții de arte vizuale, concerte, workshop-uri, conferințe culturale. Manifestările artistice care iau naștere sau sunt invitate aici deschid orizonturi noi și dialoguri între tehnologie și artă. Susținem curajul noii generatii de artiști si al noii generații de public, pe care îi provocăm să exploreze noile dimensiuni ale artelor performative și impactul acestora în identitatea societății.

Evenimentul Fractal este realizat cu sprijinul British Council.

Sari la conținut