Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Finisaj PostPunk: discuție & proiecție Otto Barbarul @Rezidența BRD Scena9

Post Punk si Otto Barbarul

800 de vizitatori au văzut până acum expoziția PostPunk, care a deschis sezonul cultural la Rezidența BRD Scena9 pe 26 martie. Expoziția a propus publicului larg o incursiune în arhivele unei mișcări culturale locale – gruparea punk din Craiova anilor ‘90, început de 2000 – și în efervescența revendicărilor sale, exprimate prin proteste, muzică, dans și performance, fanzine, poezii și artă DIY. Această descindere în trecutul apropiat a fost corelată cu prezentul prin intervențiile in situ ale unor artiști contemporani cu o puternică influență punk, care activează în regiuni diferite: Megan Dominescu din București, Bandi Sasha Robert din Cluj sau colectivul Biserika din Timișoara. Expoziția se încheie duminica aceasta, c-un eveniment care marchează persistența sevei punk în arta vizuală contemporană, și mai ales în cinema. Astfel, la finisajul expoziției vă invităm la proiecția specială a filmului „Otto Barbarul” (2020), un coming-of-age despre un punker rebel de 17 ani care se confruntă cu pierderea iubitei sale. Proiecția filmului este precedată de o discuție despre modul în care punk-ul își găsește locul în artele contemporane de azi. La această discuție vor participa curatorii expoziției, Raluca Oancea și Mihai Laurențiu Fuiorea și regizoarea filmului, Ruxandra Ghițescu.

Otto Barbarul este un film despre adolescență, o vârstă a tumultului emoțional, a singurătății și o vârstă la care muzica ne vorbea în mod special. Am făcut un film așa cum mi-aș fi dorit să fie filmele când aveam 19 ani. Și sper să fie un film care le vorbește atât adolescenților cât și tinerilor părinți, categorie din care fac și eu parte. Și îmi doresc să fie un film care să vă lase cu mai multă înțelegere, cu mai multă empatie și să deschidă un dialog între generații.” – Ruxandra Ghițescu pentru Les Films de Cannes à Bucarest.

Filmul va avea premiera în cinematografele din toată țara în această toamnă.

Cultura punk este una paradoxală. Producțiile sale vizuale și sonore au un impact imediat, ele exprimă atât dinamismul, spontaneitatea și angajamentul politic și social al tinerilor dezamăgiţi, cât și sentimentul apăsător de izolare și însingurare proprii lumii de azi. Este mai degrabă vorba de expunerea limitelor și singularităţilor, de punerea la încercare a contradicţiilor și violențelor din noi și din afara noastră. Observăm adesea atât spiritul cinic cât și atitudinile, imaginarul punk în noile practici artistice experimentale, în video și cinema, în copy și mail art dar mai ales în performance-urile artei contemporane. Tehnicile performative şi happening-urile artiştilor trebuie înțelese atât ca expunere publică intempestivă și rebelă, ca teatralizare în happening a unor teme politice şi sociale, cât mai ales ca forme alternative de stilizare a existenţei care rezistă încă normalizării biopolitice de azi.” – Mihai Laurențiu Fuiorea, curator al expoziției

Puteți urmări aici un tur virtual ghidat al expoziției:

 

Discuția despre prezența punk-ului în cinema și artele vizuale actuale începe la ora 18:00 în curtea Rezidenței și este urmată, la ora 19:30, de proiecția filmului. Pentru a respecta măsurile de siguranță actuale, locurile sunt limitate la 35. Participarea la evenimentul de finisaj este gratuită, cu rezervare a locului folosind aplicația Appointy.

 

***
Otto Barbarul

Sinopsis: Otto, un adolescent punk în vârstă de 17 ani, se confruntă cu pierderea iubitei sale. Otto devine captiv într-un cerc vicios creat de părinții săi, bunicul său, mama Laurei, iubita sa, și ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supraviețui, Otto trebuie să-și înfrunte sentimentele și vinovăția.

cu: Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu, Adrian Titieni, Mihaela Sîrbu, Constantin Drăgănescu, Ana Radu
Regie și scenariu: Ruxandra Ghițescu; directoare de imagine: Ana Drăghici; editoare: Dana Bunescu; muzică originală: Octavian Albu, Cardinal; sunet: Matthias Hillegeer, Cristian Tarnovețchi; scenografie & costume: Mălina Ionescu; directoare casting: Florentina Bratfanof; producătoare: Iuliana Tarnovețchi, Oana Prața – Alien Film; co-producător: Xavier Rombaut – Polar Bear; producătoare delegată: Anda Ionescu; agent vânzări internaționale: Reason8 Films.

Ruxandra Ghițescu este artistă vizuală și regizoare de film. A absolvit Media Art School, în Karlsruhe, Germania. Ruxandra lucrează în prezent ca regizoare de filme, reclame comerciale și ca scenaristă. A fost selectată la Berlinale Talents 2015, Sarajevo Talents 2014 si Transylvania Talents 2014. Lungmetrajul de debut, „Otto Barbarul”, o coproducție Româno – Belgiană, a participat la Atelier de Cinefondation 2017, Berlinale Script Station 2016, CineLink Sarajevo 2016 – a fost premiat cu Macedonian Film Institute Prize, CineLink Work in Progress 2019 și a avut premiera în cadrul International Film Festival IFF Sarajevo în 2020.

 

***
Expoziția PostPunk (26 martie – 09 mai)
Curatori: Mihai Laurențiu Fuiorea și Raluca Oancea.
Cu participarea artiștilor: Ionel Ciupureanu, Megan Dominescu, Bandi Sasha Robert și o parte din colectivul Biserika (MR, pnea & Sergiu Sas).
Producător: Rezidența BRD Scena9.

Rezidența BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

*Fb event.

 

 

Sari la conținut