Fenomenul Pitești: între întuneric și lumină. O expoziție la Memorialul Închisoarea Pitești

Duminică, 24 aprilie, între orele 13:00 și 18:00 la Memorialul Închisoarea Pitești (Str. Negru Vodă nr. 30, Pitești) vă va întâmpina noua expoziție “Fenomenul Pitești- între întuneric și lumină”, un eveniment educativ temporar cu tema Fenomenul Pitești.

Expoziția urmează o abordare personală, menită să atragă și să mențină interesul pe toată durata traseului. Vizitatorul va afla despre Fenomenul Pitești prin mărturiile deținuților care au trecut prin reeducare, mărturii care relevă trăirile lor, raportarea la cei din jur și zbuciumul interior din momentele culminante ale acțiunii violente.

Expoziția se va desfășura în spațiul subsolului din Pavilionul Corecție al fostului penitenciar de la Pitești, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Traseul vizitei urmează o linie cronologică și coerentă, folosind atât mijloacele clasice de informare (textul), cât și mijloace artistice menite să suscite interesul vizitatorului și să creeze în acest spațiu o atmosferă care să-l invite pe acesta la o observație mai profundă a momentelor și evenimentelor înfățișate.

Expoziția este susținută de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, iar conceptul aparține echipei Zeppelin.

Am citit multe mărturii ale supraviețuitorilor acestei grozăvii, am citit niște cărți despre această barbarie care a avut loc la Pitești. Am reușit să facem expoziția asta pornind de la aceste lecturi și de la câteva fotografii foarte mici ale celor care-au trecut prin această închisoare. E o lectie despre istoria românescă, dar din cea mai neagră, și este evident cea mai grea temă pe care am avut-o ca designeri până acum. Închisoarea nu mai există ca atare, există doar clădirea care s-a transformat în spațiu de birouri. Totuși subsolul unde este acest memorial, precum și câteva camere de deasupra subsolului sunt păstrate neatinse de câteva zeci de ani. Memorialul se va deschide duminică, iar cum Piteștiul e la celălalt capăt al autostrăzii, merită să veniți să-l vedeți. Va fi deschis în general la sfârșit de săptămână și veți fi primiți de un grup de voluntari care vor face ghidaj în expoziție. Cu siguranță e o poveste despre care trebuie să stiți.” – Constantin Goagea, Zeppelin

Fb event

Curator: Constantin Goagea – Zeppelin
Design expozițional: Ioana Trușcă, Ștefan Păvăluță, Mihai Barbu, Mihaela Butoi, Justin Baroncea, Constantin Goagea;
Design proiectare: Mihai Barbu, Mihaela Butoi, Justin Baroncea;
Macheta închisorii: Mihaela Butoi după desenele dlui Gheorghe Plop, supraviețuitor al fenomenului Pitești;
Desene: Ioana Trușcă, Justin Baroncea;
Serigrafii: Octav Avramescu, Jumătatea Plină
Execuție tâmplărie: Acant Design
Execuție panouri expoziție: Pandapanda

 

Sari la conținut