Articol revista # 55

 

Editorial: 55 fix

Post de: Constantin Goagea
 

Un ticait de ceas, pasii unor dansatori care se rotesc la nesfarsit, clipirea unei batrine care vede pe cineva venind, o fintina din care stropii ies in lumina, descompusi in rogvaiv, o muzica pe care sigur trebuie s-o fi stiut de undeva…. in rest intuneric. In citeva cuvinte v-am descris o experienta senzoriala, v-am sugerat multe lucruri, cu siguranta, v-am evocat mai multe amintiri poate.

Voit imprecis si totusi tangibil, asta a fost Darren Almond cu instalatia sa If I had you, (incercati pe google), acum 4 ani, traita pe pielea mea, la Palazzo della Ragione in Milano. Patru ecrane pe care se proiectau niste fragmente foarte scurte de film, foarte disparate in felul lor, dar impreuna cu un gust teribil. 

O idee reconstruita din timpi si spatii diversi, in care fiecare privitor gasea lumea lui, propriile povesti, un mecanism de declansare a unor emotii, a unor interioritati.

Si va povestesc de Darren pentru ca instalatia lui, are ceva teatral, iar ceva teatral are si 55-ul nostru supus degraba dvs. 
N-a mai vazut pe nicaieri prea mari ceremonii pentru un numar ca 55, dar nu se poate sa nu observi simetria lui, constructia lui desavirsita si totusi pe o pozitie mistica absolut neinsemnata.. Dar nu-i nimic, daca sunteti atenti la coincidente si potriveli, la jocurile de oglinzi, o sa va placa povestea noastra din acest numar dedicat scenografiei de teatru. O arta in care sensibilitatea de a construi (atat de comuna meseriilor noastre) se ascute la maxim si devine arma cea mai importanta. Vedeti bine ca e o lume pe care noi arhitectii o pricepem bine. Scenografii sunt interpretii unei povesti, unde trebuie construit, modelat si manipulat spatiul si timpul cu materie, lumina si sunet. Dar mai mult decat constructie, scenografia e miraj, sugestie, desprindere, condensare de spatiu. O mica deplasare de accent daca vreti. 

Un numar din care nu poate lipsi numele lui Liviu Ciulei, regizorul, scenograful, arhitectul, decanul de varsta al dosarului nostru, dar insotit de alte nume mari din toate generatiile de scenografi: Sergiu Singer, Jean-Guy Lecat, Catalin Ionescu Arbore, Dragos Buhagiar, Alina Herescu, Ina Isbasescu. 
Si ca la final, ne aplecam si asteptam aplauze pentru toti.

Sari la conținut