Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

PUZZ_LIT. Poezii și resuscitări. În stradă

Text: Mugur Grosu
Foto: Alexandra Savu, Dorothee Hasnaș, Mugur Grosu

Acum șapte ani, într-o discuție cu arhitectul Peter Bishop, fost director al Agenţiei de Dezvoltare din Londra, care-și lansa cartea Temporary City, l-am întrebat dacă există loc pentru poezie în marile oraşe. Sigur, mi-a zis, și mi-a povestit despre arhitectul Jaime Lerner, ajuns primar al oraşului brazilian Curitiba.: “În 1979 a fost reales şi dorea să schimbe oraşul. Doar că Primăria era deja plină de urbanişti, arhitecţi şi ingineri, aşa că le-a dat cea mai dificilă problemă care i-a putut trece prin cap, doar ca să-i ţină ocupaţi, şi în tot acest timp a preferat să gândească oraşul alături de poeți, scriitori și artişti, pentru că ştia că pot aduce idei noi, creative, despre cum ar putea merge oraşul. Iar Curitiba e acum văzut drept unul dintre cele mai de succes oraşe din lume în termeni de planificare şi dezvoltare urbană. Şi cred că noi am uitat ce mult din această experienţă cu adevărat minunată care este oraşul e poezie.

Mă tem – aș putea completa – că uităm ce experiență minunată e chiar poezia, care-i lăsată să doarmă în biblioteci sau pe rafturile cele mai obscure din librării, pentru că “poezia nu vinde”. Pentru poezie, cartea a ajuns un sicriu – e respectată ceremonial, de la distanță sterilă, nu cumva să o profanăm sau să ne contamineze. Ca să respire și să inspire, ar trebui adusă printre noi, fie și în stradă. De-asta m-am bucurat să aflu tema acestei ediții Street Delivery – “Poezia e în stradă”. Și-n cazul meu, poezia chiar s-a întâlnit cu arhitectura. În iarnă am participat la două ateliere de idei organizate de studenții și arhitecții din Mincu grupați în echipa I’M UAU, și am gândit un proiect pentru evenimentul lor, Street Delivery Quinet, din 7-9 iunie 2019, când strada dintre Universități a fost pietonalizată.

 

 

PUZZ_LIT: 8 jocuri stradale de puzzle literar, din plăci de faianță pe care au fost caligrafiate poemele a 8 poeți recent dispăruți. Publicul era invitat să le îmbine pentru a descoperi poemele “adormite”.

 

 

Plăcile fuseseră recuperate dintre resturile altui proiect – GEST, al echipei I’M UAU, de reabilitare a grupurilor sanitare din Mincu – fiind reciclate din depozitul de capete de stoc și deșeuri al companiei Delta Studio. Caligrafia a fost asigurată de Cristina Ginara, Ioana Naniș, Iulia Bucsar, Alexandru Ivanof și neobositul lor mentor Justin Baroncea.

 

 

Reacția străzii a fost peste așteptări, în special entuziasmul copiilor care intrau în joc.

 

 

Dar cel mai surprinzător a fost numărul mare de oameni care doreau să le cumpere. Așa că, după ce instalația a ajuns și la evenimentul principal Street Delivery (14 – 16 iunie 2019), în piațeta Bisericii Anglicane, am decis, inspirat de colegii mei, care-au făcut un gest similar, să încredințez seturile caligrafiate celor care vor face donații pentru unul dintre proiectele de intervenție de urgență susținute de Zeppelin: Restaurarea frescei bisericii de lemn din Urși – un proiect al Asociației Pro Patrimonio, sau Intervenția de urgență la ansamblul Băile Neptun, în cadrul Herculane Project , coordonat de Asociația LOCUS.

 

Apelul nu s-a lăsat așteptat, și le mulțumesc nespus donatorilor: Tatiana Frangu, Daniela Luca, Ligia Pârvulescu, Eliza Gheorghe, Andrei Racovițan & Cristina Popa, Cristina Foarfă, Ioana Toma și Fundația Cărturești. Puteți, la rândul vostru,dona după plac urmând unul dintre link-urile de mai sus.

Iată cum, după ce-a coborât în stradă, poezia poate, la rându-i, dărui viață.

 

 

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

 

 

Sari la conținut