Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

„ECO-teatru sonor: povești din cartier” – un nou demers de investigare prin artă a poluării

Ce forme și reprezentări ia poluarea industrială? Cum configurează toxicitatea relația cu corpul? Dar relația unei comunități cu peisajul natural – urban? Cum poate arta semnala probleme de mediu?

Pornind de la aceste interogații, Asociația Macaia/ PLASTIC Art Performance Collective împreună cu Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani lansează „ECO-teatru sonor: povești din cartier” – un proiect de intervenție culturală ce sondează și valorifică relația om-mediu, punând sub lupă memoria, imaginarul și experiența poluării, așa cum este aceasta resimțită de către locuitori din Petroșani. Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și derulat în perioada februarie – mai 2023, pornește de la un proces colaborativ cu comunitatea locală, pentru a dezvolta o serie de produse culturale și artistice.

Reprezentările materialității și temporalității poluării – a aerului, a solului, a apelor, poluarea cu plastic, preocupările pentru defrișări ilegale și situația spațiilor verzi cu care locuitorii din Petroșani se confruntă vor fi transpuse, într-o primă instanță, într-o arhivă digitală accesibilă publicului larg. În cea de-a doua etapă, acestea vor reprezenta baza pentru traducerea în limbaj dramatic și adaptarea pentru creația sonoră. Finalitatea demersului o constituie o trilogie de spectacole de eco-teatru sonor. Premiera spectacolului-audiție însoțit de instalație new media va avea loc în incinta Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, partenerul principal al proiectului, și va fi urmată de reprezentații eco-performative sonore, cu live-sound, în spații partenere din București, la finele proiectului.

Ințiatorii proiectului propun, astfel, un nou tip de produs cultural – eco-teatru sonor – un format în care creația de teatru sonor investighează cu mijloace performative probleme ecologice.

Pe lângă acestea, se vor derula acțiuni punctuale cu grupurile-țintă: un atelier de auto-etnografie cu personalul Teatrului Dramatic din Petroșani, un atelier de dramatizare a evenimentelor cotidiene și transpunerea acestora în creații de teatru sonor, în București, cu studenți ai facultăților de teatru, precum și diseminarea rezultatelor și metodologiei.

Echipa proiectului este formată din: Alina Tofan (direcție artistică, dramaturgie), Georgiana Vlahbei (documentare, curatoriere arhivă), Ilinca Stihi (consultant artistic și trainer de teatru sonor), Răzvan Omotă (dramaturgie), Ștefan Blănică și Adrian Budrițan (compoziție sonoră), Ioana Buraga (new media), Larisa Tofan (arhivist), Vlad Grigore (identitate vizuală și grafică platformă).

Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza globală a plasticului, poluarea industrială, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale – teme abordate prin filtrul artistic.

Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural, atât la nivel local,cât și național.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.

Sari la conținut