DOBROJAZZ #4 – Festival internațional de etno-jazz

23-25 iunie 2017 @ Tulcea, Casa Avramide (Str. Progresului nr. 32)

A patra ediție a festivalului internațional de etno-jazz DOBROJAZZ aduce împreună artişti din Bosnia, Bulgaria, Grecia, Italia şi România.

Program
Vineri, 23.06
*ora 20:00 –  Deschiderea festivalului – prezintă Paul Prisada

* ora 20.30 – ROMANIAN IMPRESSIONS TRIO
Nadia Trohin / vocal (România), Nicolas Simion / saxofon, clarinet (Germania), Sorin Romanescu / chitară (România)

Sâmbătă, 24.06
* ora 18:00 – OBLOMOLOTOV x2
Mugur Grosu – texte, voce & electronice (Ro), Dragoş Andriana – instrumente preparate (Ro)

* ora 20.30 – BLAZIN’ QUARTET
Srdjan Ivanović / tobe, percuție, electronice (Bosnia) / Federico Casagrande / chitară, electronice (Italia), Andreas Polyzogopoulos / trompetă, electronice (Grecia), Mihail Ivanov / chitară bas (Bulgaria)

Duminică, 25.06
* ora 20.30 – FAUSTO BECCALOSSI ITUAR TRIO
Fausto Beccalossi / acordeon (Italia), Guido Bombardieri / clarinet, saxofon (Italia), Oscar Del Barba / pian (Italia)

casa-avramide-tulcea

Casa Avramide

Parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu cultural nord-dobrogean din cadrul Institutului de cercetări eco-muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Casa Avramide – Casa Colecțiilor a fost construită la finele secolului al XIX-lea de Alexandru Avramide, un prosper întreprinzător local.

În jurul anului 1890, Avramide aduce doi meșteri italieni și le încredințează construcția casei pe care și-o dorea a fi un simbol al prosperității familiei. În scurt timp, casa amplasată în centrul orașului Tulcea, în fața Bisericii Sf. Nicolae, va deveni cea mai frumoasă clădire din oraș.

După anul 1944, Casa Avramide devine sediul Comitetului Democratic Grec. În data de 14 noiembrie 1949 se semnează actul de naștere al Muzeului „Delta Dunării”, a cărui deschidere va avea loc pe 1 mai 1950. Muzeul va ocupa două camere din actuala clădire, având în patrimoniul său 872 de obiecte și materiale complementare. În perioada 1952-1953, în cadrul imobilului a funcționat și Inspectoratul Școlar al Județului Tulcea. Anul 1957 este anul primei reorganizări a muzeului, după care, în 1959, se dă în folosință demisolul, unde se deschide o secție de arheologie și una de etnografie, ce vor funcționa până în anul 1962. La începutul anului 1964, după construirea la demisolul clădirii a bazinelor pentru acvariu, alături de o colecție formată din 1500 de piese biologice și un ierbar voluminos, casa funcționează în totalitate ca muzeu de științe ale naturii.

Recent reabilitată în cadrul proiectului Restaurarea și reabilitarea a două clădiri de patrimoniu din municipiul Tulcea incluse în circuitele turistice regionale derulat de Consiliul Județean Tulcea și finanțat din Fondurile Structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Casa Avramide oferă în prezent, într-o viziune expozițională modernă, elemente legate de istoria modernă a orașului Tulcea, povestea familiei Avramide și pune în valoare spectaculoase obiecte de patrimoniu din colecțiile Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea.

Invitaţii

ROMANIAN IMPRESSIONS TRIO
Concert: vineri 23.06,  ora 20:30

romanian-impressions-trio

„Romanian Impressions” este un tribut adus folclorului românesc atât de variat și de autentic. Proiectul reunește trei muzicieni valoroși – Nadia Trohin (vocal), Nicolas Simion (saxofon, clarinet) și Sorin Romanescu (chitară) – care vor prezenta pe scena festivalului un repertoriu original, format din compoziții inspirate din folclor, dar și piese ale clasicilor jazz-ului autohon, creând astfel  o punte de legătură între vechea tradiție a jazz-ului românesc și jazz-ul modern al secolului XXI.

Nadia Trohin s-a născut în Chișinău, dar și-a definitivat studiile de licență, masterat și doctorat la București, în cadrul Universității Naționale de Muzică. A debutat în jazz în 2010, când a obţinut Premiul pentru cea mai bună trupă “Nadia&Friends” la Festivalul de Jazz de la Tg. Mureş. În 2011 a înregistrat împreună cu Mircea Tiberian, Chris Dahlgren şi Maurice de Martin albumul La margine de Bucureşti. De atunci, activitatea sa artistică a cuprins numeroase apariții pe scenele festivalurilor de jazz din țară și din străinătate (Ungaria, Polonia, Franța, Germania), colaborări cu muzicieni români de jazz, dar şi din afara ţării (John Betsch, Christian Lillinger, Peter Giron, Jerzy Malek, Olah Peter, Jeszensky Gyorgy ș.a.).

Saxofonist de jazz, compozitor și producător, Nicolas Simion este un muzician complex, cu peste 50 de discuri înregistrate și distribuite în Europa, dar și în SUA. Stabilit în Germania de peste două decenii, muzicianul a colaborat cu nume importante pe scena internațională de jazz: Mal Waldron, Tomasz Stańko, Jim Pepper, Idris Muhammad, Lee Konitz, Gunther Schuller, Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Peter Perfido, Ino Nobuyoshi, Archie Sheep ș.a. Mare admirator, continuator şi promotor al muzicii lui Körössy şi Oschanitzky, muzicianul a înfiinţat în 2004 propria casă de discuri – 7Dreams Records – în ideea de a oferi melomanilor de jazz nu doar oglinda propriilor realizări, ci şi înregistrări emblematice ale clasicilor jazz-ului românesc. Compozițiile sale poartă o semnătură autentic românească, reușind să îmbine sugestiile folclorice cu elemente ale jazz-ului modern și ale muzicii contemporane, iar parte din acestea pot fi ascultate în cadrul festivalului din anul acesta.

Sorin Romanescu s-a născut în București, a luat primele cursuri de jazz cu Marius Popp, urmând apoi Facultatea de Compoziție din cadrul Academiei de Muzică din capitală. La ora actuală este considerat unul dintre cei mai reprezentativi chitariști de jazz din peisajul autohton, fiind prezent pe scenele celor mai importante festivaluri de gen din țară și din străinătate. A colaborat cu muzicieni precum: Marius Popp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Pedro Negrescu, Toni Kühn, Alex Man, Luiza Zan, Cristian Soleanu, Mihai Iordache și alți muzicieni de jazz din diverse generații. Numele său apare pe mai mult de douăzeci de albume, în genuri muzicale de la rock (discul Țara te vrea prost – Sarmalele reci) până la folk blues alături de Alexandru Andrieș și jazz sau muzică contemporană. Recent muzicianul a câștigat Premiul GOPO pentru coloana sonoră a filmului „Câini”, al cărei autor este și, de asemenea, a fost nominalizat pentru muzica pe care a compus-o pentru documentarul „Afacerea Tănase”.

OBLOMOLOTOV x2
Performance: sâmbătă, 24.06, ora 18:00

oblomolotov-x2
Dacă la ediţia trecută, Mugur Grosu şi Dragoş Andriana au evoluat la Muzeul de Artă în cadrul secţiunii DaDa Jazz*, dedicate centenarului DADA, acum revin să prezinte, la Casa Avramide, un nou proiect care aduce poezia şi muzica experimentală într-o formulă sincretică, prin recitative şi improvizaţii.

OBLOMOLOTOV e un proiect colectiv cu geometrie variabilă, formula de bază fiind de trio (cu Gabriel Grigore la bass / contrabas), şi care în prima sa fază s-a numit Upanishadows (2013 – 2014). Ca şi primul nume (un mix indian-britanic, din lumi aflate cândva în conflict), Oblomolotov alătură paradoxal lumi aparent incompatibile: Oblomov, personaj al scriitorului rus Goncearov, e personificarea pasivităţii, visării sterile, inerţiei şi superfluului, iar Molotov (pseudonim derivat din cuvântul rusesc molot  = ciocan) a devenit, datorită cocktailului incendiar botezat astfel de rezistenţa finlandeză, simbolul rebeliunii şi luptelor de guerrila, dar şi al ironiei feroce (când sovieticii susţineau că armata lor nu aruncă bombe, ci alimente, finlandezii asediaţi le-au răspuns că ei aduc, la schimb, “băutura”). Rezumând, proiectul pune în dialog lumi mai degrabă închise în propriul turn şi forme de expresie artistică pe care nu le vedem prea des împreună.

*Virgil Mihaiu, din articolul “Dobrojazz între rezonanțele balcanice și centenarul DADA” (revista Steaua nr. 7 / 2016):
O incitantã mixturã de cuvânt şi sunet, în care textele rostite de primul erau comentate prin sunetele expresioniste generate de cel de-al doilea pe instrumente de muzicã veche: zanfona şi ţiterã. Distorsiunilor vocii, procesate electronicamente, li s-au adãugat şi câteva abile inserţii realizate de Grosu pe o minusculã claviaturã. Sã mai adaug cã acelaşi artist multivalent e şi autorul sugestivelor afişe ale ultimelor ediţii DobroJazz

BLAZIN’ QUARTET
Concert: sâmbătă, 24.06, ora 20:30

blazzin-quartet-dobrojazz
Această trupă nu ţine cont de nici o frontieră muzicală. Împletind filozofia muzicii orientale cu spiritul de aventură al jazz-ului, muzicienii și-au creat un sound unic, de la melodic la ritmic, de la concret la abstract şi de la acustic la electronic. Surprinzând publicul şi critica muzicală, în 2008 grupul a câştigat concursul The Dutch Jazz Competition, iar de atunci concertează cu regularitate în Europa, Asia şi America. Au la activ două albume înregistrate la casa olandeză de discuri Challenge – discul de debut Finding A Way (2010) şi Jalkan Bazz (2012) – , iar cel mai recent album –  La mer, la pierre, la terre, l’oiseau –  a avut lansarea oficială pe 18 mai la Sunset Club în Paris.

Liderul grupului, percuționistul Srdjan Ivanović s-a născut în 1983 în Sarajevo, a studiat la Conservatorul din Amsterdam și la Conservatorul din Utrecht, stabilindu-se în ultimii ani la Paris. A susținut mai multe recitaluri în Europa, America și Asia, colaborând cu diverși muzicieni (Rambo Amadeus, Zlatko Baracskai, Slobodan Trkulja, George Palamiotis, Roberto Sanchez Picasso, Hugo Corbin, Marc Buronfosse ș.a.). Pentru compozițiile sale a fost aclamat în repetate rânduri de către criticii și jurnaliștii revistelor de specialitate: Downbeat, All About Jazz, Jazzism, Politika și De Volkskrant.
 
Federico Casagrande este un apreciat chitarist născut în Italia și stabilit la Paris. În 2003 a câștigat o bursă la Berklee College of Music pe care l-a absolvit în 2006 cu Summa Cum Laude. A studiat chitara cu Giampaolo Gobbo, Sandro Gibellini, Dave Tronzo, Mick Goodrick ș.a  În 2007 a câștigat Premiul I la concursul de chitară din cadrul Festivalului de Jazz de la Montreux, jurizat de către George Benson. Discografia sa cuprinde 11 albume, între care: Spirit of the Mountain (2009), Falling from the Sky (2010), At the End of the Day (2014), Double Circle (2015) etc.

Trompetistul Andreas Polyzogopoulos s-a născut în 1981 într-o localitate din sud-vestul Greciei. Inițial a studiat chitara jazz cu Yiotis Samaras la Conservatorul Philipos Nakas, iar în 2002 s-a mutat în Olanda unde a studiat trompeta la Conservatorul din Amsterdam. A luat lecții de la Markus Stockhausen, Angelo Verploegen și Paolo Fresu. În 2006 și-a format propriul grup Poly Quartet cu care a înregistrat albumul Perfumed Dreams și alături de care a obținut Premiul I la concursul Motives for Jazz din Belgia. În 2010 a fost membru al European Youth Jazz Orchestra. Printre muzicienii cu care a colaborat se numără: Jaques Morelembaum, Michel Portal, Tony Lakatos, Dulce Pontes, Anne Paceo, Marc Buronfosse, Kostas Theodorou ș.a.

Mihail Ivanov s-a născut la Sofia. Sub îndrumarea tatălui său – contrabasist, solist la Filarmonica din Sofia – a studiat jazz-ul la Conservatorul din Amsterdam. În 2008 câștigă  Premiul pentru cel mai bun solist în cadrul unui prestigios concurs de jazz din Olanda, iar de atunci colaborează cu diverși muzicieni, susținând recitaluri în Europa, SUA și Asia. A participat la înregistrarea albumelor: Seven Stamps (Bodurov Trio & Theodossii Spassov), Private Enemy (Acquaphonica), Seven Steps (Hristo Yotsov Quintet), Stamps from Bulgaria 2008 (Bodurov Trio) ș.a.

FAUSTO BECCALOSSI ITUAR TRIO
Concert: Duminică, 25.06, ora 20:30

fausto-beccalossi-ituar-trio-dobrojazz-4

ITUAR este un cuvânt inventat, un „acronim“ construit prin combinarea inițialelor țărilor Italia, SUA și Argentina, țări în tradițiile muzicale ale cărora trio-ul a găsit o bogată sursă de inspirație. Principalele  influențe ale trio-ului sunt, cu siguranță, cele din muzica americană de jazz, apoi ritmurile muzicii argentiniene –  milonga, chacarera sau candombe –  și, desigur, muzica tradițională italiană.

Liderul grupului, Fausto Beccalossi s-a născut în anul 1950, la Brescia. În prezent este considerat unul dintre cei mai importanți acordeoniști din Europa. A colaborat cu numeroși  muzicieni de jazz, printre care Kenny Wheeler, Gianluigi Trovesi, Al Di Meola, Paolo Fresu, Mauro Negri, Pietro Gibellini, Gabriele Mirabassi, Enzo Pietropaoli, Simone Guiducci, Lito Epumer, Maria Pia De Vito etc. Pe lângă activitatea concertistică intensă a înregistrat mai multe CD-uri, între care: Ituar (2009), Magic Drops (2011), Ammentos (2013), My Time (2017) ș.a.

Guido Bombardieri a absolvit Conservatorul din Mantova în 1991, a urmat cursuri de jazz cu Dave Liebman în Graz (Austria), iar în 2002 a absolvit Conservatorul din Brescia. A făcut parte din orchestrele Ensemble Mobile, European Music Orchestra, La grande orchestra nazionale dell’A.M.J. și a participat la înregistrarea a peste douăzeci de discuri. Printre muzicienii cu care a colaborat se numără Gianluigi Trovesi, Enrico Rava, Marco Tamburini, Giorgio   Gaslini, Tino Tracanna, Ares Tavolazzi, Rudy Migliardi, Franco D’Andrea, Mauro Beggio, Piero Leveratto, Luis Agudo, Franco Ambrosetti etc.

Oscar Del Barba s-a născut la Brescia, în 1968. Diploma în compoziție jazz și, în paralel, pregătirea sa în domeniul muzicii clasice l-au ajutat să-și creeze un stil componistic și improvizatoric personal. Aranjor și autorul mai multor coloane sonore, muzicianul a câștigat câteva premii importante la concursurile internaționale de compoziție din Roma, Brescia, Sassari ș.a. În calitate de pianist a colaborat cu Markus Stockhausen, Dave Liebman, Ralph Alessi, Javier Girotto, Francesco Bearzatti, Flaco Biondini, Ares Tavolazzi, Roberto Dani, Salvatore Maiore etc. Discografie: Scale Mobili, La Strada, Serengeti, Pangea, Making whopee ș.a.

*În fiecare seară, după recitalurile artiștilor invitați, în curtea Casei Avramide vor fi proiectate filme, emisiuni și concerte de jazz.

dobrojazz-4-lndscp
Organizator: Fundatia Parter, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea
Sponsori: Caparol, Raiffeisen, Donau Energy.
Parteneri: ICEM – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Centrul Cultural Jean Bart, La Scena; Hotel Delta, Pensiunea Delta Dunarii, Hotel ESPLANADA

Preț bilet pe zi – 25 lei / Preț abonament pe 3 zile – 60 lei

dobrojazz.ro / Fb event

Sari la conținut