Despre Europa în umbra războiului – o serie de discuții la Centrul Ceh

Pe 9 mai, la Centrul Ceh București, are loc conferința „Europe in the shadow of war”, ce aduce laolaltă invitați din Cehia și România, alături de studenți de la mai multe universități din țară. Aceasta se va desfășura între orele 10:00-17:00 și va fi dedicată următoarelor teme: starea actuală a democrației în Europa, probleme de mediu și securitate energetică, toate în relație și cu actualul război din Ucraina și cu consecințele acestuia la nivel european.

Europe in the shadow of war” face parte din proiectul internațional „Václav Havel European Dialogues”, care își propune să deschidă și să întrețină discuții pe subiecte determinante pentru traseul Europei de astăzi, valorificând moștenirea spirituală a lui Václav Havel. Evenimentul este organizat de Centrul Ceh București, în cooperare cu Biblioteca Václav Havel și cu o serie de universități locale, și va avea loc pe data de 9 mai 2022.

Evenimentul este compus din două părți. Sesiunea din timpul dimineții va consta în discursuri introductive din partea unor experți cehi și români ce provin din sfera academică, din think thank-uri și din societatea civilă, urmate de discuții. După-amiaza, studenții sunt cei care vor lua cuvântul pe marginea temelor propuse, prin articole și prezentări. Discuțiile se vor desfășura în limba engleză și, parțial, în limba română. Evenimentul îi va avea ca moderatori pe Miruna Troncotă, Arpad Todor – lectori ai SNSPA București – și Ovidiu Vaida (Universitatea Babeş-Bolyai).

Această întâlnire este un forum deschis pentru discuții pe teme europene actuale, unde vor fi aduse în conversație perspective diferite și se vor întâlni segmente ale societății civile și generații diferite. Prin urmare, participarea și implicarea activă a studenților din diferite zone ale României este foarte importantă pentru noi.” spune Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh București, despre scopul evenimentului.

În sala Centrului Ceh în care va avea loc conferința, va putea fi văzută și o expoziție – „Europa ca sarcină” prezintă câteva dintre viziunile lui Václav Havel, cele mai actuale, despre rolul Europei și responsabilitățile individului sau națiunilor în contextul contemporan. Printre altele, abordează subiecte ca valorile europene, rolul UE ca entitate politică și relațiile acesteia cu alte mari puteri, cum ar fi Rusia.

Program și invitați:

10:00 – 11:30 Starea actuală a democrației în Europa

Prof. Jiří Přibáň este avocat ceh, sociolog și o personalitate proeminentă a momentului, specializat în filosofia dreptului, sociologie și politologie. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Caroline din Praga în 1989, unde a activat apoi ca profesor de teoria dreptului, sociologie și filosofie. Din 2001, predă la British Cardiff Law School, fiind, în prezent, director al Centrului pentru Drept și Societate a Universității din Cardiff. De-a lungul timpului, a ținut prelegeri la universități prestigioase din toate colțurile lumii.

Prof. Liliana Popescu este profesoară a SNSPA București. Între 1998 și 1999, a fost directoare a Direcției de Planificare Politică și consilieră a Ministerului Afacerilor Externe. În prezent, este prorector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Domeniul său principal de cercetare este dezvoltarea regiunii post-sovietice vecine Uniunii Europene, precum și procesul construcției și al integrării europene. Este, totodată, Ambasador de Politică Externă în România.

11:30 – 13:00 Probleme de mediu și securitate energetică

Kateřina Davidová deține un master în studii americane la Universitatea Carolină din Praga și este licențiată în studii internaționale și regionale la aceeași universitate. A studiat în afara țării la Universitatea din Bath și la cea din Melbourne. Experiența sa profesională cuprinde stagii la ambasada britanică din Praga și la Fundația Forum 2000. În prezent, lucrează la Centrul pentru Transport și Energie, cu expertiză în domeniul schimbării climatice și al energiei.

Valentin Sălăgeanu este istoric de artă și iubitor de natură. În prezent, este director executiv al Greenpeace România, care militează pentru o revoluție energetică care să ducă la eliminarea combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze naturale), pentru limitarea efectelor dezastroase ale schimbării climatice. Și-a început cariera la Greenpeace cu șase ani în urmă, prin inițiative în domeniul pădurilor și al biodiversității. Admite că îi lipsește contactul direct cu activismul pentru buna administrre a pădurilor.

 

 

14:00 – 17:00 Prezentări ale studenților (împărțite în două segmente)

Participarea este gratuită, însă capacitatea sălii este limitată, așa că vă rugăm să vă rezervați locul în prealabil, prin intermediul acestui formular. Pentru alte informații puteți scrie la intern-ccbucharest@czech.cz. Eveniment Facebook aici.

Partenerii evenimentului: Biblioteca Václav Havel, SNSPA București, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea A. I. Cuza Iași, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Ovidius Constanța.

 

 

Sari la conținut