Designul scos în oraș. Romanian Design Week 2019

Un party mare (și serios).

RDW, cum i se mai spune, este probabil cel mai deschis eveniment de arhitectură și design din România. Publicul din afara profesiei este majoritar, și asta fără a se face concesii în privința calității. Nu e un festival pentru noi și între noi, ci chiar o uriașă acțiune de promovare a culturii vizuale și a nevoii esențiale de design.
Crește de la an și crește bine.

La cea de-a șaptea ediție, expoziția centrală va fi la Universitate, la coada calului, în clădirea BCR, și va prezenta 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români (selectate din peste o mie). Expoziția, cea mai complexă de până acum, reunește cinci categorii – Arhitectură, Design de produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar.

În plus, mai sunt expoziții-capsulă în cadrul celei mari, printre care și una dedicată designerului german Marcel Klamer (prin Universitatea de Arte București) sau Lille Metropole 2020-World Design Capital, parte din programul Sezonului România-Franța.

Va fi un Concept Store, ca de obicei, iar noutatea din acest an o reprezintă RDW Talks, susținut de Medlife, o serie de conferințe pe teme de design, explorarea a trei clustere – Industria Bumbacului Creative Tribe și Încotroceni.

Zeppelin participă la RDW 2019 în principal prin prezența redactorului-șef, Ștefan Ghenciulescu, în boardul creativ ce a selectat proiectel din expoziție și va acorda RDW Awards unor proiecte cu totul speciale, precum și printr-una din expozițiile-capsulă – Zeppelin + Radu Manelici. 10 ani de critică și design. Peste 100 de afișe și de reviste de răsfoit compun o expoziție despre design grafic și despre un proiect editorial.

Din program :

Vernisaj expoziția centrală RDW 2019 // 17 mai, 19:00
Clădirea BCR, Piața Universității

Expoziția centrală RDW 2019 // zilnic 10:00-22:00 // S: 18 mai, 20:00-01:00 (parte din programul Noaptea Muzeelor)
Palatul BCR, Piața Universității
Biletul de intrare costă 20 de lei și se poate achiziționa de la intrarea în expoziție.

Industria Bumbacului // 21 mai, începând cu ora 16:00
Splaiul Unirii 160

Vizitatorii vor putea face cunoștință cu un ecosistem dinamic în care orice minte creativă își găsește spațiul de co-working, NOD makerspace, vor vizita Mater, prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est, vor putea lua parte la o serie de open doors și se vor putea alătura programului propus de RECUL, Protohub, La Firul Ierbii și Fabrica Gastrobar.

 

Creative Tribe // 22 mai, începând cu ora 18:00
Calea Giulești 14


Participanților li s-au pregătit o serie de evenimente care îi vor conecta cu designul la mai multe niveluri: de la expoziții și o instalație interactivă, la workshop-uri, discuții despre designul vestimentar sau animație, lansarea oficială a unei școli creative și alte activități și spații de descoperit pe cele șase etaje ale clădirii ISAF, în final celebrând comunitatea cu o petrecere pe terasă.

RDW Awards (participare doar pe bază de invitație) // 24 mai, 19:30
Calea Victoriei 40-42, Teatrul Odeon
Eveniment prezentat de Mihai Gurei.

Încotroceni // 25 & 26 mai, 11:00-19:00
Cartierul Cotroceni


În acest an, Încotroceni va aduce în prim-plan tema reciclării și va sublinia nevoia acestui demers printr-un târg de obiecte vechi colectate de prin podurile vecinilor, tururi cu mașini de epocă, o seară de filme și, piesa de rezistență, un concert de jazz. Acestora li se adaugă peste 20 de curți private și grădini cu activități care se întind pe toată durata weekendului.

Info:
institute.ro/romanian-design-week

1