Asus ZenBook

Palatul BCR – Piaţa Universităţii va găzdui expoziția centrală Romanian Design Week #7

17 – 26 mai 2019 București

A șaptea ediție a Romanian Design Week va aduce în prim plan comunitățile creative ale orașului. Festivalul, care a devenit din ce în ce mai complex de la o ediție la alta, susține și amplifică și în 2019 discursul industriilor creative locale, subliniind contribuția majoră pe care comunitățile creative o au la transformarea capitalei într-un oraș cu adevărat modern și european.

Romanian Design Week 2019 va include, ca și în anii precedenți, expoziția centrală care prezintă cele mai bune lucrări de design și arhitectură ale anului anterior. Aceasta va fi amenajată în clădirea BCR din Piața Universității (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 5), monument istoric, fostul Palat al Societății de Asigurări „Generala” construit în anul 1906, creație a arhitectului Oscar Maugsch. Cu această ocazie, clădirea va putea fi vizitată pentru prima dată de publicul larg.

 

“Anul acesta ne-am imaginat o structură diferită a celor zece zile de festival. Pentru că înțelegem valoarea comunităților creative, ne-am dorit să definim și pentru publicul larg acest concept și să arătăm ce se întâmplă de fapt în interiorul clusterelor de creativitate bucureștene. Astfel, fiecare dintre comunitățile invitate la Romanian Design Week 2019 se va activa în programul festivalului, deschizându-și simbolic porțile pentru a fi nu doar vizitată, ci experimentată efectiv de public prin expoziții, evenimente, petreceri sau alte activități din același registru.” – Andrei Borțun, CEO The Institute.

Cele peste 200 de proiecte de design, arhitectură, urbanism și design interior prezentate în expoziția centrală a RDW vor fi selectate din mai mult de 500 de lucrări înscrise în etapa de call for projects. Evaluarea proiectelor înscrise și selecția finală vor fi realizate de un board creativ format din specialiști consacrați în industriile creative, precum: Ștefan Ghenciulescu, arhitect, critic şi cercetător în domeniul arhitecturii şi urbanismului, redactor-şef al revistei Zeppelin, conferenţiar universitar în cadrul UAUIM; Adrian Soare, co-fondator și membru al echipei CUMULUS; Iulia Stanciu, arhitect, fondator și asociat la biroul de arhitectură STARH, doctor în arhitectură și profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București; Dorin Ștefan, arhitect, profesor universitar, doctor în arhitectură – pentru secțiunea Arhitectură; Andrei Iovu, redactor-șef Harper’s Bazaar; Domnica Mărgescu, director de modă Elle; Maurice Munteanu, editor de modă Elle; Irina Schrotter – pentru secțiunea Fashion; Mihai Gurei, Creative Director și Owner Intro; Mihnea Ghilduș, designer de produs, fondator platforma Dizainăr, Director Creativ DZNR Studio; Carolin Ivănescu, Head of Communication & Design al Mobexpert – pentru secțiunea Product Design; Adrian Boțan, Preşedinte Creative Council Europe şi Global Executive Creative Director, McCann Worldgroup; Ovidiu Hrin, fondator și lider Synopsis; Roman Tolici, pictor – pentru secțiunea Graphic Design & Ilustrație.

Arhitectura expoziției centrale va fi semnată și anul acesta de Attila KIM Architects.

Pe parcursul celor zece zile de festival, comunitățile creative invitate, precum cea găzduită în fostul spațiu dedicat Industriei Bumbacului, de pe Splaiul Unirii nr. 160, dar și clustere creative, precum cel format în halele industriale din Calea Giulești nr. 14, alături de comunitățile create în jurul unor zone geografice, precum Cartierul Creativ și Încotroceni, vor găzdui expoziții, evenimente, târguri sau petreceri marcând astfel pe harta Bucureștiului cele mai efervescente spații din perspectiva designului și a creativității locale.

Totodată, cu ocazia Sezonului România-Franța 2019, Franța este țară invitată în cadrul Romanian Design Week, în festival fiind incluse și o serie de manifestări care să amintească de puternica legătură culturală dintre cele două țări.

Romanian Design Week este o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare.

Un proiect al The Institute, co-finanțat de: AFCN, Romanian Design Week este un festival anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Franța – țară invitată la Romanian Design Week este o manifestare organizată în cadrul Sezonului România – Franța 2019.

1