Densificare si activare la Cluj

O casa din centrul istoric a fost restaurata si extinsa, servind ca o combinatie complexa de atelier de arhitectura, locuire si servicii urbane.

Pana acum, majoritatea lucrarilor biroului Planwerk publicate in revista noastra tineau de urbanism sau amenajarea spatiilor publice. Sediul propriu (proiectat, finantat si ocupat impreuna cu biroul BAU) nu este insa doar o lucrare de arhitectura si restaurare, ci si o continuare programatica a unor principii de interventie in centrele istorice: revitalizare si nu muzeificare, respectul pentru substanta veche, densificare grijulie si complexitate functionala.

Strada Georges Clemenceau se afla in partea cea mai veche a centrului medieval al Clujului. Printr-o serie de reabilitari si de limitari ale traficului auto, rezultate in urma unui studiu efectuat de catre Planwerk in 2005, calitatea spatiului public din zona a crescut in mod considerabil. Cele mai vechi parti ale constructiei existente sunt din secolul al XV-lea, casa fiind marita si transformata in secolele XVI – XVIII. Astazi, ea a devenit nucleul esential al cladirii finale.

Etajul nou adaposteste zona principala de lucru. Doua nuclee, unul de circulatie si celalalt adapostind servicii, raman singurele elemente opace intr-un spatiu complet liber; structura si inchiderile isi corespund perfect. Spatiul mansardei include o supanta si este folosit cu eficienta maxima pentru cinci unitati de locuit de diferite marimi (patru folosite de catre partenerii celor doua birouri si un apartament pentru vizitatori). Cu o singura exceptie, locuintele au acces la terasa ce se deschide catre curtea din spate si catre privelistea orasului.

La nivelurile inferioare, repartitia functionala nu se suprapune perfect pe cea dintre existent si extindere. Parterul adaposteste accesul la birouri, un hol pe doua niveluri legat direct de birourile de deasupra, secretariatul si o sala pentru discutii, nivelul superior al unui  garaj cu elevator, dar si un spatiu prevazut pentru o cafenea cu anexe proprii si cu un acces direct catre strada. Subsolul are in cea mai mare parte un caracter public, urmand sa adaposteasca un restaurant care va profita de boltile magnifice ale casei vechi. Restaurantul si cafeneaua vor contribui la recuperarea investitiei initiale si la costurile generale de functionare, dar si la activarea zonei.

Cand ai ocazia sa devii propriul tau client, e firesc ca proiectul sa incerce sa exprime filosofia ta de proiectare. In acest caz, proiectul nu devine o vitrina spectaculoasa care sa faca reclama unor birouri, ci mai degraba un studiu de caz asumat, un model de de practica riguroasa si de gandire a unui program urban. Cladirea veche este restaurata si pusa in valoare cu sensibilitate, iar partea noua isi asuma o imagine respectuoasa, insa care refuza orice fel de pastisa. O expresie generala foarte corecta si retinuta, aproape seaca pe alocuri, insa indulcita de legaturile spatiale intre diferitele parti ale casei, de multe ori surprinzatoare si depasind simplele nevoi functionale. Cand am fost acolo in aceasta primavara, in care multe lucruri erau inca neterminate, m-am simtit poate cel mai bine la parter, unde arcadele renascentiste se deschid acum catre spatiile noi si austere si la etajul deschis catre parter, oras si curte, unde spatiul si mobilierul proiectat odata cu casa chiar produceau chef de lucru.

Foto: Planwerk, Radu Salcudean

1