revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

De la „Vă vedem” la „Ne vedem în Sibiu”. Un concurs pentru adus oamenii împreună

va-vedem-din-sibiu

Predare: 5 martie 2018

Tot apar în ultimii ani concursuri de spații publice la noi; încă mult, mult prea puține pentru starea catastrofală și modul absurd în care autoritățile locale gestionează locul comun în orașe.

Concursul de acum e mai special, pentru că nu pornește doar de la un loc fizic, cu probleme și caracterul său, încercând să vadă cam ce soluții și scenarii răspund cel mai bine unei teme. Aici locul e venerabil și sensibil – o bucată din centrul istoric al Sibiului – dar este și un spațiu devenit brusc celebru prin protestul continuu, pașnic și silențios numit #vavedemdinsibiu.
Cumva, aici evenimentul civic a declanșat ideea de amenajare.

Există un mare risc legat de o asemenea inițiativă, și anume prezumția de partizanat sau chiar manipulare politică. Evenimente cu totul excepționale cum ar fi revoluția din 1989 sau (în mai mică măsură) scandalul Roșia Montană sunt relevante și considerate drept pozitive de categorii foarte largi. Devin (aproape) consensuale. „Vă vedem”, la fel ca toate protestele din ultimul an și ceva polarizează crunt societatea românească. Eroii civici ai unora sunt manipulații sau agenții plătiți ai celorlalți.

De aceea ni se pare foarte sugestivă și extrem de fericită deturnarea numelui: nu mai vedem, pe voi, ceilalți, dușmanul, ci ne vedem. Împreună. Ne putem întâlni, discuta, certa, poate doar sta pe o bancă fără să-i deranjăm pe ceilalți….. și, la un moment dat, să ne jucăm împreună.

În mod concret, concursul de soluții se referă mai ales la mobilier urban „dedicat dialogului social”.

Modul în care soluția de amenajare a spațiului destinat concursului va facilita și va genera dialog comunitar va fi la alegerea concurenților. În proiect pot fi prevăzute si alte utilizări compatibile ale acestui spatiu, care vor putea fi dezvoltate și în timp de către utilizatori.

La întâlnirile care au avut loc până în prezent în acest spațiu, 2-3 invitați și un moderator au contribuit cel mai consistent la discuții. Aceștia au stat pe scaune pliante, iar restul audienței în picioare (30-50 persoane). La final, publicul a format grupuri mai mici, care s-au dispersat în spațiul pieței. Modul de desfășurare al viitoarelor întâlniri va fi imaginat de concurenți.

Pentru a consolida ideea de libertate de gândire și acțiune amenajarea trebuie să poată funcționa independent de orice rețea utilitară. Va fi prevăzută o sursă autonomă de curent electric și iluminat stradal care va facilita desfășurarea întâlnirilor comunitare și a altor moduri de utilizare a spațiilor publice specifice secolului XXI (activități intelectuale lucrative și creative individuale sau de grup, manifestări culturale etc.). Pot fi prevăzute și alte dotări autonome.

Soluția arhitecturală va trata mobilierul urban și instalațiile aferente în spațiul indicat, fără a ocupa întreg spațiul. Nu se va interveni asupra împrejmuirii incintei Liceului Brukenthal – Biserica Evanghelică, iar spațiul dintre această incintă și arbori va permite în continuare circulația pietonală. Suporții de biciclete vor putea fi relocați într-o altă zonă a pieței. Arborii existenți vor fi păstrați.” (tema concursului)

Juriul e prestigios, și, foarte important, nu sunt doar arhitecți: prezența lui Dan Perjovschi sau a poetului Radu Vancu e de bun augur pentru o intervenție care este mai mult decât una arhitecturală.

INFO
Promotor: Ordinul Arhitecților din România – Filiala Sibiu-Vâlcea (OAR Sibiu-Vâlcea) în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Fundația Comunitară Sibiu.

Site oficial: oar.archi/ro/concursuri/concurs-de-solutii-ne-vedem-in-sibiu

 

 

Sari la conținut