revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

De la local la planetar: schimbarea modului de viață. Gilles Clément în dialog cu Mișcarea civică R-Urban

27 iulie 2021, ora 18:00 @ Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei 151, București

În calitate de grădinari planetari, depindem cu toții de diversitatea biologică pe care o exploatăm pentru supraviețuire. Aceasta trebuie păstrată pentru a ne asigura un viitor. Ce model vrem să dezvoltăm, care să ne permită atât să utilizăm această diversitate de care depinde o populație a lumii în creștere, cât și să o păstrăm, calitativ și cantitativ? Trebuie să răspundem la această întrebare cât de curând posibil dacă nu vrem să cedăm forțelor ireversibile ale distrugerii, și în schimb să creștem în fiecare câmp posibil un teritoriu mental al optimismului – o grădină.” (Gilles Clément, 2021)

Gilles Clément este un grădinar francez, peisagist, botanist, entomolog și scriitor. Este autorul câtorva concepte fundamentale în domeniul peisagisticii, precum „grădina în mișcare” (jardin en mouvement), “grădina planetară” (jardin planétaire) și “al treilea peisaj” (tiers paysage). Pentru numeroasele sale proiecte, precum Parcul André Citroën, Grădina Quai Branly, ambele în Paris, sau Parcul Henri-Matisse din Lille, a primit “Grand Prix du paysage“ în 1998.

Doina Petrescu și Constantin Petcou (atelier d’architecture autogérée) dezvoltă proiecte ecologice realizate împreună cu cetățenii, dispozitive nomade și strategii urbane. Pentru proiectele lor, precum EcoBox, Passage 56, R-Urban, Wiki Village Factory, Vision 2030 Seine Saint Denis au primit premii internaționale, cum ar fi Resilient Building Prize 2018 și European Political Innovation Prize in Ecology 2017. Constantin Petcou și Doina Petrescu reprezintă R-Urban, o mișcare civică ce sprijină apariția unor modele alternative de viață, producție și consum, între urban și rural.

Evenimentul din București este organizat de tranzit.ro și AAA, parte a proiectului C4R (Cultures for Resilience), un proiect ce urmărește încurajarea acțiunilor unei arii largi de actori (cetățeni, profesioniști din sectorul creativ și cultural, administrație publică, asociații locale), care lucrează cu teme legate de reziliența urbană și de mediu. C4R oferă condiții pentru producerea și diseminarea unei diversități a culturilor rezilienței, pentru a contrabalansa producțiile catrastrofiste supra-mediatizate și pentru a influența și transforma imaginarul colectiv european. Proiectul este sprijinit de programul Europa creativă – Cultura, al Comisiei Europene și este dezvoltat de patru parteneri: Atelier d’Architecture Autogérée (FR), Casco Art Institute (NL), tranzit.ro (RO) și Nethood (CH).

Pentru tranzit.ro, C4R este unul dintre proiectele realizate în cadrul Stației experimentale de cercetare pentru artă și viață.

Evenimentul va avea loc în limba franceză, cu traducere în limba română. Intrarea este liberă. Având în vedere măsurile sanitare în vigoare, numărul locurilor este limitat, astfel că recomandăm înscrierea prin email la raluca.voinea@tranzit.org. Producție eveniment: Clara Trăistaru. Partener media: Zeppelin. Mulțumiri Angelicăi Iacob.

Partenerul principal al tranzit.ro este Fundația ERSTE.

https://c4r.info

http://ro.tranzit.org/ro/proiect/0/2021-05-01/statia-experimentala-de-cercetare-pentru-arta-si-viata

 

Sari la conținut