Hota Smart Eco

Curte sub un copac. Transformarea unui loft dintr-o clădire de patrimoniu, Londra

Proiect: RoundRobin studio
Text: Anca Mihalache
Foto: Radu Malașincu

Puțină istorie

Partea principală a clădirii originale a fost construită în jurul anului 1825, ca Azilul de Binefacere Haberdashers. Mai târziu în secolul al XIX-lea, clădirea a fost folosită ca școală, iar în anul 1898 a fost cumpărată de către Consiliul Local din Londra pentru a găzdui Institutul Tehnic Shoreditch.

English Heritage (Institutul Patrimoniului din Marea Britanie) a listat clădirea ca monument de gradul II la data de 3 ianuarie 1950 iar locul a fost folosit pentru pregătirea cadrelor didactice până în anul 1951. Clădirea Hoffman Square a fost apoi modernizată și redeschisă ca Colegiul Tehnic pentru Meserii de Amenajare. În 1964, Institutul a fost redenumit Colegiul Mobilei din Londra. În anul 1972, clădirea a trecut printr-o altă etapă de modernizare și, înainte ca lucrările să se fi terminat, Colegiul Walbrock s-a mutat în acel loc, devenind mai târziu Colegiul City and Islington.

În 1999 a fost aprobat proiectul de convertire a clădirii în 40 de apartamente de lux.

Apartamentul nr. 18 ocupă etajul superior din partea centrală a incintei Hoffman Square, cu fața către accesul din Chart Street. Conversia inițială nu a reușit să îl pună foarte bine în valoare, lăsându-l sub forma unui spațiu de tip open plan, atașat unui coridor lung placat cu brad.

Despre proiect

 *Axonometrie

Proprietarii actuali, o familie de cinci persoane, au fost suficient de curajoși să investească într-un loft într-o clădire de patrimoniu și să îl transforme în căminul lor. Principala provocare a proiectului a fost să transformăm planul original – deschis și nefuncțional – într-un apartament flexibil cu patru dormitoare.

*Plan. 01.Hol. 02.Living și sufragerie. 03.Scară către mezanin. 04. Cameră tehnică. 05. Bucătărie.. 06.Dormitor matrimonial. 07.Baia dormitorului matrimonial. 08.Dormitor de 1 persoană. 09.Dormitor copii. 10.Baie comună 

*Secțiune. Cuiburi adăpostite pe și printre structura din lemn

Iluminatul natural a trebuit maximizat fără a compromite acustica și caracterul de patrimoniu al clădirii.

Podul este scăldat în lumină naturală pe timpul zilei mulțumită celor 24 de luminatoare și a unei ferestre circulare amplasate la înălțime.

 

Introducerea unor ferestre obișnuite în pereții exteriori a fost exclusă încă de la început, având în vedere statutul de monument al clădirii în ansamblul său. Acest statut a protejat (și pe bună dreptate) și structura expresivă din lemn, un element de interes istoric care este menținut expus vederii.

 

 

Tâmplăria la comandă cu mobilă încorporată eliberează spațiul pentru joacă și muncă într-un aranjament flexibil.

 

 

Pereții care separă dormitoarele de spațiul principal de zi sunt de fapt pereți groși de depozitare cu birouri încastrate și ferestre la nivelul ochilor către principalul spațiu de zi.

 

Sunt mai mult decât simple compartimentări, rezolvând o multitudine de provocări: izolare fonică și de incendiu, spațiu amplu de depozitare, și o relație bună cu protagonistul principal – structura din stejar unică tip „leagănul pisicii”.

 

Dormitorul mai mare cu baie inclusă și cele trei dormitoare ale copiilor se cuibăresc printre structura arborescentă a acoperișului, toate grupate în jurul spațiului de zi central. Dormitoarele copiilor sunt imaginate ca niște capsule de căsuțe în copac, cu vedere uitîndu-se la o curte la umbra unui copac.

 

 

Info & credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

Arhitectură: RoundRobin studio – Anca Mihalache -RIBA ARB arhitect, Olivia Anghel
Loc: Shoreditch, Londra, Marea Britanie
Suprafața: 160m²
Antreprenor general: Piperhill Construction Limited

1