Performerii bulgari Willy Prager și Iva Sveshtarova vor fi pe covorul de dans de la Centrul Național al Dansului București în cadrul festivalului Iridescent, cu două spectacole tonice și pline de umor: Made for Happiness și Shamebox, pe 24 și 25 noiembrie 2023.
Interviu: Mihai Ivașcu
În așteptarea sosirii lor la București, am furat startul și-am intrat un pic în vorbă:
Descrieți-vă reciproc pe scurt ca corpuri performative. Iva, cum este Willy pe scenă? Willy, cum este Iva pe scenă?
Willy: O cunosc pe Iva de 30 de ani pe scenă… Am început această călătorie acum mulți ani și mă găsesc în imposibilitatea de a mă dezangaja. Uneori, pare că o cunosc mai mult în cadrul scenei decât în viața reală. Este profundă și foarte jucăușă. Îmi place fantastic și umorul ei atipic.
Iva: Willy este un foarte bun susținător, un partener grozav pe scenă. Creează o atmosferă colaborativă care rezonază instant cu publicul. Iar umorul său fermecător adaugă un strat suplimentar de bucurie performance-urilor.
Cu referire la spectacolul vostru, Made for Happiness, care sunt lucrurile și locurile voastre de fericire?
Willy: Locuri fericite, hahaha! Există așa ceva? Știu doar unul: pe 25 noiembrie la 19:30 la CNDB. Lucrăm pentru a fi fericiți… Mâncăm chia pentru a fi fericiți, facem yoga pentru a fi fericiți…
Iva: Dimineața liniștită, înainte ca orașul să se trezească.
Soarele, nisipul și marea și ecoul lor liniștitor.
Un loc confortabil plin de prezența mângâietoare și vocile dulci ale celor dragi.
*Made for Happiness, foto: Petya Ivanova
Cum ați venit cu ideea unui spectacol despre rușine: Shamebox? Sau este unul dintre acele spectacole care și-au schimbat temele și mijloacele pe parcursul repetițiilor?
Willy: Suntem rușinați de ceea ce facem pe scenă (n.r. surâde). Gândește-te la Iva, gândește-te la Willy… și-apoi urmărește-ne pe CAM4. Veți înțelege toți dacă veniți!
Iva: Focalizarea noastră inițială era asupra pedepsei publice prin umilire – fie sub forma rușinii, fie torturii fizice directe, desfășurate în public, atât online, cât și „live”. Pe măsură ce am investigat mai profund subiectul pedepsei, interesul nostru s-a mutat treptat în totalitate către rușine. O emoție labirintică, cu multe fațete, rușinea este adesea asociată cu sentimente de jenă, vinovăție sau dezonoare. Cumva, tema rușinii a început să ia formă într-o lume în care am intrat aproape imperceptibil.
*Shamebox, foto: Boriana Pandova
Care este credo-ul vostru artistic? Cum este un spectacol Willy Prager & Iva Sveshtarova?
Willy: Hmm, nu sunt sigur… Știu că există o înțelegere reciprocă a ce facem, tacită, dar găsirea cuvintelor potrivite chiar e o provocare, mai ales când ne adâncim în complexitățile lucrului cu corpuri. Știi, cu mulți ani în urmă, profesorul nostru de teatru, Nikolay Georgiev, a descris munca mea și a Ivei ca fiind „un grotesc în straturi, cu o notă de cabaret”.
Iva: Hmm, nu știu ce crede Willy, dar văd călătoria noastră artistică ca pe un proces în continuă evoluție, o „îmbrățișare” a diferitelor provocări ca oportunități de dezvoltare. La asta aș adăuga că munca artistică ar trebui să fie mereu însoțită de bucurie. La noi e.
Ajutați-mă să completez acest sfat pentru publicul pe care-l așteptați: veniți la Made for Happiness (24 noiembrie) și Shamebox (25 noiembrie) dacă…
Willy: Vă uitați la vreme, simțiți „vibrațiile”, verificați horoscopul? Atunci alăturați-vă nouă pentru o seară de distracție fără rușine! Pe 25 noiembrie, o seară plină de emoție – va fi sexy, amuzant, încântător. În cazul în care nu vă simțiți bine și nu sunteți mulțumiți de viața voastră, veniți (pe 24) la Made for Happiness, altfel nu are sens, mergeți la fizioterapeut (n.r. râde).
Iva: Veniți la Made for Happiness și Shamebox dacă… sunteți pregătiți să vă aventurați într-o călătorie prin peisajele nuanțate ale regatului „Fericire”. Lăsați-vă învăluiți într-o poveste hilară în timp ce încercăm să dezvăluim complexitățile și subtilitățile fericirii. Și apoi, seara următoare, pregătiți-vă cu mare curaj să deschideți cutia „Ruşinii”, unde navigăm în adâncurile vulnerabilității și explorăm fețele rușinii, care-s numeroase. Vă promitem o odisee care provoacă gândirea. Hai!
E 19:25, 24 noiembrie, luminile sunt stinse, oamenii sunt pe scaune, mai aveți 5 minute și Made for Happiness începe. Ce versuri vă vin în minte, ce fețe din trecut vă apar în fața ochilor?
Iva: Ah, cu siguranță melodia What a Wonderful World interpretată de Louis Armstrong. Și de ce exact această melodie, publicul de pe 24 va înțelege.
Willy: I see trees of green
Red roses too
I see them bloom
For me and you
And I think to myself
What a wonderful world!
*Shamebox, foto: Boriana Pandova
Dacă vreți să vă întâlniți cu Iva și Willy și felul lor ludic și seducător, ultimele locuri sunt aici și aici.
Mai multe despre festivalul CNDB – aici:
DE PROIECTE