“Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt“ – George Enescu
O inițiativă inedită, prin care publicul e provocat să descopere și să împărtășească puterea propriului vis, alături de tinerii artiști din întreaga lume care intră în competiție în această ediție a Concursului Internațional George Enescu, care se va desfășura între 3 și 25 septembrie la Ateneul Român, București.
Aplicația „Trăiește-ți visul!“ este structurată sub forma unui test, iar prin răspunsul la cele cinci întrebări ale sale, publicul poate descoperi:
• Cu ce muzician se aseamănă și care este forța care îl motivează în îndelinirea visurilor sale
• Care este citatul din George Enescu care îi caracterizează personalitatea
• Ce evenimente din cadrul Concursului Enescu 2016 i se potrivesc;
După aflarea rezultatului, publicul este de asemenea invitat să împărtășească un vis care are o semnificație specială, vis care va fi publicat pe site-ul Concursului și Festivalului Enescu. Aplicația oferă opțiunea de a face public visul fiecărui utilizator sau nu, în funcție de decizia acestuia.
O selecție a celor mai frumoase visuri care vor fi încărcate de public pe site, prin intermediul aplicației, va fi proiectată pe Ateneul Român, într-un eveniment surpriză ce va avea loc la închiderea Concursului, pe 25 septembrie.
“Aplicația Trăiește-ți visul! este gândită ca un joc prin intermediul căruia îi invităm pe oameni să descopere într-un mod inedit cele patru secțiuni ale Concursului Enescu la care tinerii artiști intră în competiție: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție. Este o modalitate ludică de a-i apropia pe oameni și mai mult de muzica clasică. Îi invităm să afle cât de specific și, în același timp, cât de general uman este fiecare instrument și fiecare abordare muzicală în parte. Îi invităm să asculte câteva compoziții de George Enescu pentru a descoperi de care dintre lucrările muzicale ale marelui compozitor român se simt mai apropiați și care sunt vorbele lui George Enescu care se potrivesc personalității lor. Îi provocăm să împărtășească cu ceilalți propriul vis de viață, să Ii se alăture tinerilor artiști care își urmează visul de a deveni mari muzicieni și, astfel, să sărbătorim împreună puterea visurilor care ne duc pe noi și societatea mai departe.” – Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului și Festivalului Enescu.
Tinerii artiști participanți la Concursul Enescu 2016 împărtășesc publicului, la rândul lor, propriile visuri și ce îi motivează în a le urma:
• “Visul meu este să devin cel mai bun violoncelist pe care îl poate exprima ființa mea.” – Min Chan Heung (Coreea de Sud), 16 ani, Secțiunea Violoncel
• “Cea mai mare motivație să-mi urmez visul este admirația pentru muzica lui George Enescu. Ne este dat prea rar să ascultăm interpretări live ale lucrărilor sale pentru pian. Iar gândul că voi putea interpreta una dintre sonatele lui Enescu chiar în țara în care s-a născut va fi sursa mea de inspirație de-a lungul Concursului.” – Sporov Mikhail (Rusia), 32 de ani, Secțiunea Pian
• “Am nevoie să cânt așa cum am nevoie să respir: îmi așez visurile în muzica pe care o interpretez, alături de sentimentele, bucuriile și tristețile acestei vieți.” – Ambros Miroslav (Cehia), 29 de ani, Secțiunea Vioară
• “Credința. Credința că în ciuda tututor dificultăților, eu îmi voi urma visul, voi crede în miracole și că noi, toți, vom crede unii în alții – asta mă duce mai departe.” – Perlova Aleksandra (Rusia), 26 de ani, Secțiunea Violoncel.
“Trăiește-ți visul!” este provocarea pe care o lansează Concursul Enescu 2016, nu doar pentru artiști, ci și pentru public. Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi și ca societate. Gerenozitate; creativitate; disciplină și voință; implicare – sunt valorile în care credea George Enescu. Și-a dorit să fie compozitor, în primul rând și nu și-a abandonat nicio clipă visul de o viață. A visat să-i ajute pe tinerii artiști să se afirme. Și le-a făcut pe amândouă. Concursul Enescu invită la o valorizare și celebrare a visurilor care ne duc mai departe.
Aplicația “Trăiește-ți visul!” e disponibilă din 25 august pe site-ul Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, aici.
Juriul de specialitate al Concursului Internațional George Enescu 2016 a selectat 174 de tineri artiști (cu vârsta de până în 33 de ani), dintr-un număr total de 317 înscriși pentru a intra în competiția acestei ediții. Este pentru prima dată când a avut loc o preselecție în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri – cu 40% mai mulți față de ediția 2014. Candidații care au trecut de preselecție vor concura pentru visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii pe scena Ateneului Român.
Tinerii artiști selectați provin din țări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Coreea de Sud, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia, Thailanda, Cehia, Argentina. 12 tineri artiști provin din România.
Valoarea totală a premiilor din cadrul Concursului Enescu 2015 este de 115.000 de euro. Li se adaugă două premii speciale: o bursă de doi ani la celebra Barenboim Academy din Berlin, pentru cel mai bine clasat concurent român la Secțiunea Vioară (fondată de renumitul dirijor și pianist Daniel Barenboim, bursa este acordată de trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română în plan internațional, Mihaela Martin, Silvia Marcovici și Mariana Sârbu și poartă numele unui important profesor și violonist român, Ștefan Gheorghiu, fost elev a lui George Enescu și al lui David Oistrach), și prezența ca artist invitat pe scena festivalului iPalpiti Festival of International Laureats 2017, Los Angeles, pentru câștigătorul Secțiunii Vioară.
Între 3 și 25 septembrie, Ateneul Român va găzdui 19 recitaluri extraordinare și concerte cu orchestră. Dacă biletele pentru Concertul de Deschidere al Concursului Enescu, pentru Finala de Pian și pentru recitalul extraordinar Josu de Solaun s-au epuizat, publicul mai poate încă găsi bilete pentru celelalte evenimente din Concurs. Programul complet și informații pe larg sunt disponibile aici.