Concurs de design de obiect: CENTENAR CREATIV. Pentru o perspectivă nouă asupra modalităților de promovare a patrimoniului.

Muzeul Național Cotroceni a lansat concursul de design de obiect CENTENAR CREATIV, o competiție dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Acest proiect continuă și dezvoltă concursul „Cotroceni Creativ”, inițiat de Muzeul Național Cotroceni în 2017, o benefică și valoroasă colaborare cu reprezentanții industriilor creative.

CENTENAR CREATIV oferă posibilitatea artiștilor să intre în dialog cu instituțiile culturale și să aducă o perspectivă nouă asupra modalităților de comunicare și de promovare a patrimoniului. Cele cinci muzee partenere – Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia, Complexul Muzeal Național “Moldova” Iaşi și Muzeul Judeţean de Istorie Braşov – vor pune la dispoziția concurenților o selecție de elemente relevante pentru Centenarul Marii Uniri, care provin din patrimoniul lor, invitând artiștii să se inspire din acestea și să creeze produse reprezentative pentru istoria noastră.

Juriul CENTENAR CREATIV este format din specialiști din domeniile de dezvoltare ale acestui proiect – design de obiect, design grafic, muzeologie, management cultural: Mihnea Ghilduş, designer de produs şi fondator Dizainăr; Anca Dragu, designerul brandului Una ca luna şi câştigător „Cotroceni Creativ”; Andrei Borțun, inițiatorul Romanian Design Week, Oana Ioniţă Năsui, manager cultural şi fondator Formare Culturală; Liviu Sebastian Jicman, director general Muzeul Naţional Cotroceni; Dan Pierșinaru, fondator Autor și Materia.

Participanții se pot înscrie în concurs până la data de 26 august 2018, online, pe pagina dedicată de pe institute.ro/centenarcreativ.
 Jurizarea se va face până pe data de 12 septembrie, când vor fi anunțați câștigătorii celor 6 premii în valoare de 9.000 de lei fiecare. Aceștia vor realiza o serie limitată a produselor, care va fi promovată prin microexpoziţii organizate de partenerii implicaţi în proiect, în lunile octombrie și noiembrie. De asemenea, obiectele declarate câștigătoare vor fi comercializate la magazinele de prezentare ale muzeelor partenere.
Premiile sunt acordate de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Capitalei prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, EximBank şi CEC Bank.

Calendar concurs:
12 iulie – 26 august – înscrieri online, prin formularul de concurs, în pagina dedicată de pe institute.ro
26 august – 12 septembrie – jurizare
12 septembrie – anunțarea câștigătorilor
12 septembrie – 12 octombrie – perioadă de producție pentru mini seria de 60 de obiecte
octombrie – noiembrie 2018 – microexpoziții cu prototipul obiectelor câștigătoare

Direcții de creație
Obiectele propuse trebuie să întrunească funcționalitatea și calitățile unor suveniruri, iar aceastea pot fi accesorii de modă, produse tableware, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile, mici decorațiuni, ustensile, obiecte versatile prin care se subliniază legătura cu elementele de patrimoniu folosite ca sursă de inspiraţie.

Obiectele create trebuie să fie dezvoltate pe baza unui element de patrimoniul relevant pentru Centenarul Marii Uniri, fie că au în centru patrimoniul muzeal deţinut de instituţiile implicate sau sunt inspirate din momente sau personalităţi emblematice pentru Primul Război Mondial şi/ sau procesul de reîntregire a României. Artiştii şi creativii români se pot inspira din selecţia celor cinci muzee implicate în proiect, care va fi disponibilă pe www.muzeulcotroceni.ro/centenarcreativ

Participanţii pot să trimită întrebări referitoare la brief până pe 13 august 2018 pe adresa centenarcreativ@muzeulcotroceni.ro

Mai multe detalii găsiți în Regulamentul concursului și în Brieful publicate pe site-ul muzeului, la secțiunea Proiecte – Centenar Creativ

Concursul CENTENAR CREATIV este realizat de Muzeul Național Cotroceni în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia, Complexul Muzeal Național “Moldova” Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov și The Institute, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, EximBank şi CEC Bank și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sari la conținut