Concurs #4 Zeppelin: Balcoane inchise

Puteti vedea fotografiile castigatoare aici.

Cu totii le stim – acele modificari, improvizatii, extinderi si interventii arbitrare care schimba dramatic aspectul fatadelor – initial egale si impersonale, acum inzestrate pestrit, dupa ambitia, resursele,  imaginatia si personalitatea locatarilor sai: uneori simple incropeli, stangace sau amuzante, alteori ursuze sau reci ca niste monezi pe ochii repauzatului, alteori zgomotoase, fudule sau kitsch-uri monumentale, balcoanele inchise par astazi regula, pe langa care normalitatea-i o culpa.

Acea anexa minuscula a locuintei, mai mult a spatiului public decat a proprietarului, mai degraba romantica decat utila, avand ceva din gratuitatea sarmanta a vetustelor mansete de danteluta – si care-a inspirat atatea secvente culturale memorabile, precum celebra scena a balconului din Romeo si Julieta, ori Cyrano de Bergerac – a devenit, in ultimele decenii, expresia obsesiei locatarilor pentru spatiu vital si-a luptei lor surde cu propriul oras, boema anexa fiind acum investita cu functii strategice, precum: tampon termic, spatiu de depozitare, atelier, uscatorie, bucatarie de vara sau extindere de sufragerie.

Intre noi fie vorba, si scena balconului e o “extindere” culturala simpatica, ce da marturie pentru o anumita foame de mitologie a urbanitatii: desi calatorii ajunsi prin Verona se inghesuie sub balconul de piatra al Villei Capuleti, care li se spune ca i-ar fi apartinut chiar Julietei (asa cum naivii vizitatori ai Castelului Bran vaneaza, infiorati, umbrele lui Dracula), adevarul e ca-n tragedia lui Shakespeare balconul n-a existat: Julieta se arata la o simpla fereastra…

Pe scurt: asteptam de la voi fotografii cat mai expresive privind astfel de interventii, modificari unilaterale si improvizatii arbitrare prin care balcoanele unor locuinte au fost inchise. Ni le puteti trimite pana joi, 18 august 2011, ora 12, la adresa comunicare@zeppelin-magazine.net. Apoi, ca de obicei, fotografiile care vor trece de preselectie vor fi expuse pe “simezele” noastre de pe Facebook si fiecare dintre voi le va putea vota cu un „like” timp de o saptamana.

Premiul publicului: volumul “Arhitectura – o istorie vizuala”, Ed. Litera, 2009: o incursiune cronologica a celor zece epoci fundamentale ale istoriei arhitecturii si o perspectiva limpede asupra celor mai importante momente ale ei.

Premiul Zeppelin: “Ghid de arhitectura”, de Carol Davidson Cragoe, Ed. Litera, 2008: o enciclopedie care ajuta la descifrarea stilului, istoriei si evolutiei unei cladiri.  Un manual unic, bine documentat, adresat tuturor iubitorilor arhitecturii.

Dupa caz, vor fi premiate si alte fotografii care s-au dovedit remarcabile. Toate cartile sunt oferite de prietenii de la Editura Litera. Succes!

Sari la conținut