Text: Save or Cancel (Cristina Popa și Andrei Racovițan)
În perioada 1911-1913, în București funcționau aproximativ 40 săli de cinema sau spectacol (multifuncționale – film, teatru, muzică) deținute de artiști, producători sau investitori particulari. În anul 1990, conform Institutului Național de Statistică, în capitală existau 77 de săli de cinema funcționale, aflate în proprietatea statului. În prezent, majoritatea dintre acestea nu mai funcționează și se află într-o stare avansată de degradare.
Pe plan local, nevoia acută de spații independente dedicate culturii este accentuată de existența numeroșilor artiști și promotori ai artei care inițiază activități auto-generate în spații neconvenționale, dar mai ales de recenta închidere a unui număr mare de spații culturale din clădiri cu risc seismic, în special cinematografe, teatre și galerii de artă, ca urmare a legii 282/2015.
Studiul „Cartare infrastructură la nivelul municipiului București, spații potențiale pentru activități culturale/creative”, realizat de UAUIM pentru Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ArCub, a identificat drept Spații potențiale – Clădiri de interes public, în București, 6 cinematografe abandonate care au primit temporar funcțiuni social-culturale. Acestea sunt: Cinematograful Viitorul (fostul Cinematograf Dichiu), Cinema Melodia, Cinemascop Floreasca, Cinema Festival, Cinematograful Favorit, Cinema / Teatrul de vară Capitol.
Cinema / Teatrul de vară Capitol
Denumire inițială: Teatru Cinema Clasic
Adresa: Bd. Elisabeta 36, București
Stare actuală: închis
În 26 mai 1912, ziarul Rampa anunța inaugurarea Cinema Clasic. În 1923, cu ocazia schimbării proprietarului și a reluării programului de proiecții după o pauză cauzată de primul război mondial, Cinema Clasic își făcea deschiderea în fața publicului cu filmul în 5 acte, ”Țigăncușa de la iatac”, la care, conform unei intervenții asupra afișului, se pare că au participat Regele și Regina României.
La câțiva ani după schimbarea numelui în Capitol, aparatul de intrare și foaierul au fost radical transformate prin intervenția realizată de arh. Henrieta Delavrancea Gibory, în stilul modernist Bauhaus. Fațada se poate observa și astăzi din Bulevardul Elisabeta la nr. 36, însă doar cunoscătorii știu că dincolo de aspectul dezolant și anonim pe care îl emană, cinematograful a fost la vremea lui unul dintre cele mai elegante din București. Fațada a suferit diverse agresiuni pe parcursul timpului iar sistemul de afișaj pentru posterele de film, inedit în perioada interbelică, acum nu mai este funcțional.
În spatele cinematografului se află Teatrul de vară Capitol, inițial numit Alhambra, cu intrarea și “ieșirea prin Sărindar“, actuala stradă Constantin Mille. Ambele clădiri sunt monumente istorice, cu relevanță locală.
Ca urmare a acțiunilor de reactivare din 2008 – 2016, Save or Cancel – fondată de Andrei Racovițan (arhitect) și Cristina Popa (designer social și editor) – propune în 2017 – 2018 o campanie de conștientizare și de sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul de hub cultural independent al ansamblului.
Ansamblul Cinema / Teatrul de vară CAPITOL, ca încadrare în orașul București, se află în zona protejată nr. 06, bulevardul haussmannian, subzona Cp1b, un segment distinct al axei majore est-vest. Elementele definitorii pentru bulevardul haussmannian sunt profilul transversal constant și echilibrat, plantația de aliniament și racordarea la țesutul învecinat.Parcela pe care se întinde ansamblul de clădiri are o suprafață de 1.040 mp, din care Teatrul de vară CAPITOL ocupă aproximativ 410 mp.
Cinema CAPITOL se desfășoară pe 630 mp. La sud, parcela are o deschidere de 16 m către Bd. Elisabeta iar la nord 15 m constituie fațada spre str. Constantin Mille. La est se află Cinema Festival (actualul Club Krystal) și la vest Hotel Cișmigiu și Institutul de Mecanică a Solidelor.
Cele 2 clădiri se încadrează în Lista Monumentelor Istorice astfel:
• Ansamblul de arhitectură “Bd. Elisabeta”, B-II-a-B-18672, între I.C. Brătianu și Bd. Schitu Măgureanu, sector 3, 5, sf. sec. XIX – prima jum. sec. XX;
• Grădina Cinema CAPITOL, B-II-m-B-19202, Str. Mille Constantin 13, sector 1, înc. sec. XX;
• Cinema CAPITOL, cod B-II-m-B-18683, Bd. Elisabeta 36, sector 5, sf. sec. XIX – înc. sec. XX.
Istoric și perspective
1912: Ziarul Rampa anunță deschiderea Cinema Clasic ce are loc Sâmbătă, 26 Mai: “Un eveniment în viaţa bucureşteană: noul şi marele Cinema Clasic, splendid local construit anume în acest scop pe Bd. Elisabeta la nr. 10 (în unele surse la nr. 14), peste drum de Radivon, îşi deschide porţile sâmbătă. Doi tineri artişti, d-nii: Nicolaie Grigorescu de la Teatrul Naţional şi Mănescu, un distins sculptor, au luat iniţiativa de a construi un mare teatru-cinema, sub denumirea de Cinema Clasic. E o sală superbă, înaltă, higenică, cu un rând de loji şi cu peste 1000 locuri. E spelendit amenajată.”
1913; Prima premieră descoperită în timpul studiului istoric a fost “Culesul viilor“, un film publicitar care datează din 3 Ianuarie 1913, despre producția vinurilor din Valea Călugărească.
Compania de producție cinematografică Filmul de Artă “Leon Popescu” (proprietarul Teatrului “Leon Popescu”, fost Liric) se lansează cu o premieră la Cinema Clasic, în 11 Iunie 1913 – “Amorurile unei prințese“, regizat de Marioara Voiculescu. Surse indică un al doilea cinematograf Clasic, în zona Moșilor.
1915: Se aprobă planurile de transformare a casei dr. Dobrovici în cinematograf. Imobilul devine foyer și aparat de intrare și se adăugă o sălă de cinematograf. Inițial Capitol s-a numit Cinema Clasic, iar adresa era bulevardul Elisabeta, nr. 14.
Deși planurile sunt aprobate de către arhitectul șef al orașului, arhitectul cinematografului nu este cunoscut. Observăm nota și intenția “a se construi” în nordul parcelei, acolo unde peste un an apare Teatrul de vară Alhambra (actual Capitol).
1916: Conform planurilor arhitectului Nicolae Nenciulescu, încep construcțiile de amenajare pentru Teatru de vară Alhambra, situat pe strada Sărindar.
Pe planuri observăm numele proprietarului, Dumitru Papaianopol. Pe latura din Vest, vecini sunt Bragadiru, pe latura de Est este proprietatea d-lui G. G. Arion. Spre latura de Sud a parcelei este menționat, în continuare, dr. Dobrovici, de unde putem deduce că în momentul proiectării încă nu fusese construită sala Cinema Clasic.
Clădirea a fost realizată în stil eclectic, iar lucrările de stucatură, cariatidele și statuile au fost executate din ghips de sculptorul Spiridon Georgescu.
1923: Are loc “inaugurarea” Cinema Clasic cu filmul românesc în 5 acte, ”Țigăncușa dela iatac”. Probabil inaugurarea se referă la schimbarea proprietarului (dr. Dobrovici -> I. Gabor) sau reluarea programului de proiecții, după o pauză cauzată de primul război mondial.
O bună perioadă de timp, accesul către sala cinematografului se făcea prin parterul casei de pe bulevardul Elisabeta, nr 14.
1938: după schimbarea numelui în Cinema CAPITOL, aparatul de intrare și foyerul sunt radical transformate prin intervenția realizată de arh. Henrieta Delavrancea Gibory, în stilul modernist Bauhaus.
1947 – 1948: În timpul naționalizăriii, Cinema Capitol și Teatru de vară Alhambra trec în proprietatea și administrarea statului, prin Ministerul Artelor și Informațiilor. Ulterior Teatru de vară Alhambra devine Grădina Capitol, cu adresa pe str. Constantin Mille, fosta Sărindar. Cinema Capitol este redenumit Cinema I.C. Frimu și pierde, pe lângă identitate, semnalul luminos. Bd. Elisabeta primește numele de bd. 6 Martie, cunoscut ca “șase a treia”.
1977: Cutremurul afectează ansamblul, rezultând avarii semnificante la nivelul structurii cât și la nivelul acoperișului.
1977–1989: Se realizează o serie de intervenții modificări arbitrare, în cazul ambelor imobile:
Teatrul de vară din str. Constantin Mille
• se îndepărtează statuile de pe fațadă cât și o parte din decorațiuni;
• aparatul de intrare este re-compartimentat, eliminând scările pentru a face loc unui grup sanitar;
• ușa de acces este înlocuită;
• se adaugă un nivel intermediar destinat noii camere tehnice de proiecție;
• accesul la balcon se realizează prin instalarea unor scări metalice în grădina de vară.
Cinematograful din Bd. Elisabeta
• subsolul și grupurile sanitare sunt utilizate în comun cu Cinematograful Festival.
1990 Ansamblul este în patrimoniul Ministerului Culturii, care îl administrează prin RADEF. În scurt timp, cinematograful și grădina de vară se închid și ies din circuitul public.
2007: În interiorul Cinema Capitol, are loc un eveniment care a durat o zi, intitulat Zona autonomă.
2008: Save or Cancel demarează o serie de evenimente culturale independente care se întind pe durata a trei luni, în perioada Iunie-August. Intitulată Reabilitarea Teatrului de vară Capitol, această re-activare a grădinii s-a desfășurat în 3 etape: igienizarea spațiului, apel deschis pentru idei și program de evenimente.
2009: Are loc o nouă serie de evenimente cultural-artistice, reintroducând temporar spațiul în circuitul public. Teatrul de vară CAPITOL MMIX, s-a întins, și de această dată, pe durata a trei luni.
2014 Timp de 3 nopți ecranul a fost luminat de o serie de experimente video care au animat elementele și interiorul Teatrului de vară CAPITOL. Evenimentul Revisiting the garden i-a avut ca invitați pe vloop și VJ VLC.
2015: Save or Cancel, împreună cu echipa DIGI24, a realizat un material care prezintă istoria Cinema / Teatrul de vară CAPITOL, cât și starea actuală.
2016: La 100 de ani de la construirea Teatrului de vară, Save or Cancel propune o campanie de conștientizare și de sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul de hub cultural independent al ansamblului. Alături de ArCub și alți parteneri, un apel deschis pentru proiecte artistice a reactivat memoria colectivă, reintegrând monumentul în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului urban ca spaţiu cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.
Reactivarea cinematografelor – patrimoniu și comunitate. În contextul în care România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportate la numărul de locuitori, iar în București în ultimul an au fost închise mai multe cinematografe din diverse motive de securitate, necesitatea redeschiderii cinematografelor devine deosebit de actuală.
RE:thinking cinemas a fost un eveniment care-a adus împreună diferitele inițiative legate de reactivarea cinematografelor, în special a celor aflate în clădiri de patrimoniu, deschizând dialogul privind posibilitățile de intervenție în viitor: Teatrul de vara Capitol, Cinema Marconi, Cinema Favorit, Flamura (Grupul de inițiativă Flamura) din București și Cinema ARTA din Cluj despre potențialul pe care aceste spații le au pentru comunitate, cât și despre valoarea lor de patrimoniu.
2017-2018: Save or Cancel continuă campania de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul economic, social și educațional al tuturor spațiilor culturale abandonate din România, prin implicarea artiștilor și comunității locale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, multidisciplinare, colaborative. 4 conferințe, 3 instalații artistice, 4 expoziții și 3 apeluri deschise pentru idei vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentele în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.
Obiective
• atragerea unor noi categorii de public pentru spațiile culturale alternative și pentru patrimoniu.
• sensibilizarea audienței față de patrimoniul cultural, relevând potențialul acestuia pentru sectorul cultural independent.
• promovarea creațiilor contemporane locale și susținerea artiștilor tineri.
• promovarea creativității ca alternativă sustenabilă la abandonul instituționalizat al patrimoniului.
De ce?
Cinema / Teatrul de vară CAPITOL este o ruină remarcabilă care are potențialul să reactiveze social și economic comunitatea.
Proiectul propune sensibilizarea artiștilor, promotorilor culturali și comunității pentru a identifica modele inovatoare de re-utilizare adaptabilă a patrimoniului, un exercițiu democratic, sustenabil.
Nevoia acută de spații independente dedicate culturii este accentuată de închiderea unui număr mare de spații culturale, în special cinematografe, teatre și galerii de artă, ca urmare a legii 282/2015.
Cum?
• investigarea, re-utilizarea și promovarea patrimoniului participă la regenerarea urbană și la transformarea socială și economică a comunității;
• investiţie în ecosisteme artistice;
• procese colective, co-creație;
• mobil și efemer: utilizarea și integrarea fațadei în proiecte la scara umană: semnale urbane;
• inițiative temporare, pop-up, care pot fi prezentate itinerant.
Când?
2017
MAI
OPEN CALL I – design
semnal urban I – instalație artistică
conferință / workshop @ CNDB
IUNIE
expoziție itinerantă – Cluj
SEPTEMBRIE
expoziție itinerantă – Brașov
OCTOMBRIE
OPEN CALL II – artă vizuală / performance
semnal urban II – instalație artistică
conferință / workshop @ Teatrul Mic
2018
APRILIE
OPEN CALL III – arhitectură
MAI
conferință / workshop
IUNIE
semnal urban III – instalație artistică
expoziție itinerantă – Timișoara
AUGUST
conferință / workshop @ ArCub
SEPTEMBRIE
expoziție itinerantă
lansare booklet
IMPLICĂ-TE!
Suntem încântați să oferim beneficii și oportunități de recunoaștere a contribuției pentru campania CAPITOL. Pentru a afla mai multe despre campanie, vă rugăm să contactați Save or Cancel.
Beneficii și oportunități de recunoaștere pot include:
• activări în cadrul evenimentelor, cu potențialul de a ajunge la mai mult de 5.000 de persoane
• oportunități de implicare a angajaților și de voluntariat
• recunoașterea în cadrul canalelor de comunicare CAPITOL, inclusiv materiale tipărite, materiale electronice și social media
• tururi personalizate și prezentări realizate de Save or Cancel
• includerea în lista donatorilor Campaniei Capitol, afișată on-site și online, vizibilă pentru mai mult de 30.000 de vizitatori anual
Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.
Credite
Text: Cristina Popa și Andrei Racovițan
Arhive: arh Nicolae Nenciulescu (Bucureștiul meu drag), Bettmann (CORBIS), Nae Ionescu, Dr. M. Athanasiu, Willy Prager, Andrei Barsan, arh Răzvan Luscov
Foto: Cristian Vasile – Igu, Ștefan Tuchila, Lucian Bărăitaru, Alex Iacob (feeder.ro)
Imagini: Save or Cancel, Cristina Popa, Andrei Racovițan, Lucian Racovițan, Dimitrie Grigorscu, Ana Dămoc, Sandu Milea Lucian
Un proiect cultural co-finanțat de AFCN.
Parteneri: ArCub, CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark
Contact: info@saveorcancel.tv