Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Cine-rezidenţă de creaţie la Slon, în cadrul platformei europene MagiC Carpets

Fundaţia Culturală META a demarat prima ediție a proiectului internațional Magic Carpets pentru tineri artiști în cadrul programelor de cine-rezidență. Evenimentul este în desfășurare în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, până pe 8 iulie a.c. La ediția din 2018 au fost invitați trei artiști emergenți: Larisa Crunţeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia) și Michal Kindernay (Republica Cehă), propuși de curatorul Raluca Elena Doroftei.

Larisa Crunțeanu a studiat Fotografie și Video în cadrul Universității Naționale de Arte București, iar în prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Lucrează la granița dintre video și performance, dintre cercetare și speculație, adesea în colaborare, generând contexte pentru noi practici și forme de autogestiune. Din 2012 până în 2016 a coordonat, împreună cu Xandra Popescu, activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București. Lucrează și trăiește între București și Varșovia.

Vojin Ivkov s-a născut în Serbia, la Novi Sad. A studiat la Academia de Arte plastice, Departamentul de New Media, din cadrul Universității din Novi Sad. În proiectele sale din ultimii ani, fotografie, video și performance-uri, Vojin este preocupat de conservarea și documentarea trecutului și prezentului. Lucrează și trăiește în Novi Sad.

Michal Kindernay este artist intermedia, curator și performer. Lucrările sale includ performance-uri video, instalații interactive, proiecte documentare experimentale sau compoziții de sunet. Este unul dintre fondatorii organizației de cultură nonprofit yo-yo, inițiatorul proiectului RurArtMap și a făcut parte din grupul de galerii Školská 28 din Praga. Este profesor invitat la Centrul de Studii Audiovizuale în Film și TV din cadrul Academiei de Arte ale Spectacolului. Lucrează și trăiește în Praga.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni – Ideias Emergentes – Imerge din Portugalia, EVA International din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U – Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia, CCA – Center of Contemporary Art – Tbilisi din Georgia, și Kaunas 2022 din Lituania – inițiatorul proiectului. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice – în cazul de față producții video – împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe magiccarpets.eu.

Lucrarile video create în cadrul rezidenței de la Slon prin Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) – 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) – 2016, Festival Corto Corrente Roma (Italia) – 2016, Festivalul Filmului Francez (București) – 2015, 2016, 2017, Sundance Film Festival (Utah, USA) – 2016, International Film Festival (Berlin) – 2018, etc.

Cadrul

Sculptorul român Romelo Pervolovici a construit o casă-sculptură printre munți, într-un foarte mic sat din România, numit Slon, situat în apropierea orașului Vălenii de Munte. Aflat la numai o oră și jumătate față de București, casa are avantajul de a reprezenta un cadru original și contemporan, situat într-un sat tipic românesc, ultimul sat întâlnit pe această rută, casa fiind ultima din șirul de case construite în această așezare. Un sat în care oamenii încă se deplasează cu căruța, au aceleași activități pe care le-au avut de-a lungul secolelor, dar pe care azi le desfășoară în conformitate cu noile legi europene, un amestec între trecut și prezent, pitoresc fără a fi devenit însă ostentativ, nicidecum o destinație turistică, genul de decor prea puțin reprezentat în producțiile cinematografice autohtone. Fundația Culturală META organizează aici din anul 2015 proiecte de rezidență internațională de creație audiovizuală, în cadrul programului META Cinema.

 

Sari la conținut