O carte ca un ghid de explorare
Editori: Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Ștefan Ghenciulescu, Mihai Duțescu și Andrei Mărgulescu
Lansare: luni, 17 decembrie 2018, ora 18 @ Modul Cărturești – parterul UAUIM, Str. Academiei 18-20, București
*Fb event
Dintre cei 5 editori, doar Mihai locuiește în sudul Bucureștiului. Pe lângă faptul că scrie bine, acesta este celălalt motiv pentru care el și vorbește cel mai mult. În ceea ce ne privește pe noi, ceilalți, am trecut de la profunda (și specifica) ignorare a acestei zone a orașului – izolată și cu un renume general mai degrabă prost, la interes și apoi la fascinație. Și curând și la proiecte serioase.
Zeppelin a început cam prin 2011 cu o cercetare despre fabulosul patrimoniu post-industrial al zonei, cu precădere cel din jurul Parcului Carol: tururi cu sute de oameni, un ghid de arheologie industrială etc. A urmat proiectul „Halele Carol”, ce a început activarea fabricii Hesper (fostă Wolff) de lângă parcul ce tot Carol se numește, un program în care, pe lângă conferințe, instalații și expoziții am ajuns să ne ocupăm de concerte, festivaluri și filmări.
A început să ne intereseze din ce în ce mult ce se petrece nu doar în cartier, ci în întreaga parte de sud a orașului: erau anii în care, după criză, începeau să se înmulțească inițiativele culturale independente și sudul începea să se miște. În 2015, expoziția „Halele Carol. București-Sud” a prezentat poveștile a 12 de astfel de inițiative independente și antreprenori culturali.
În 2016, Zeppelin a devenit co-autor ale programului „Actopolis. The Art of Action/București-Sud. Construiește-ți propriul oraș”. Organizat de către Goethe Institut, tranzit.ro/București și Zeppelin în cadrul platformei internațional „Actopolis. The Art of Action”, proiectul artistic și de cercetare a propus un exercițiu de urbanism democratic, dar și un portret al zonei prin poveștile spuse de locuitori, un film documentar, o cercetare urbană și o hartă a noilor focare culturale și sociale. Acest proiect ne-a determinat să facem pasul de la arhitectură și artă la discuțiile cu locuitorii zonei și la căutarea a ceea ce ar putea fi un model de dezvoltare mai bună pentru sudul orașului, dar de fapt în general și pentru orașe în dificultate.
„Actopolis” ne-a dat prilejul să lucrăm împreună cu Angelika Fitz, curatoarea proiectului general, cu Raluca Voinea în calitate de co-curator. Am lucrat împreună cu Goethe-Institut București, reprezentat de Evelin Hust și Oana Lăpădat și am avut privilegiul unei echipe formidabile, din care putem cita aici pe Daniela Pălimariu, Iuliana Dumitru, Vlad Petri, Marius Weber, Claudiu Forgaci, dar și pe Mihai Duțescu și Andrei Mărgulescu, pe care atunci i-am invitat să scrie și să fotografieze pentru proiect și cu care am construit această carte. Nu am putut uita nici unul dintre noi această experiență și nu i-am putut uita nici pe oamenii cu care am avut de-a face. Ba chiar Andrei s-a îmbolnăvit de morbul zonelor ascunse și (sau) periferice și al felului în care oamenii – chiar și cei mai săraci dintre ei – își locuiesc și construiesc orașul; de atunci nu se mai poate opri: merge nu doar prin sud, ci prin toate marginile și cotloanele Bucureștiului și a început să îi ia și pe studenții de la Arhitectură cu el.
Cartea…
… e următoarea etapă din acest proiect mai mare. Ea reia într-o formă modificată o parte din materialele proiectului Actopolis, împreună cu o grămadă de texte și imagini noi. Ideea esențială este aceea a unui portret (al unei bucăți) de oraș, a unor oameni formidabili și a unor locuri magice.
Secțiunea cu ponderea cea mai mare sunt poveștile despre București-Sud. Avem pe de o parte povești propriu-zise, reportaje de Mihai și Andrei, dar și poveștile despre Sudul personal al unor oameni foarte diferiți: Rucsandra Pop, antropolog și scriitor, Adrian Schiop, scriitor, Ionelia Cristea și Cristina Ilie, medici, Mirel Barbu, președinte de bloc și Nicolae Comănescu, pictor.
Am vrut să vorbim separat despre mișcarea independentă și activiștii culturali și sociali din sud – azi, o zonă care adună unele dintre cele mai valoroase fenomene culturale ale orașului. Proiecte contemporane, desigur, chiar dacă, așa cum a făcut de atâtea ori în viață, și-a făcut apariția în mod neașteptat și subversiv și Tudor Arghezi.
Și, în fine, am dedicat un capitol proiectului Actopolis și în primul rând, instalației prin care. zeci de locuitori și-au jucat cu dedicație și inteligență rolul de primari pentru câteva minute.
Cartea reinterpretează ghidurile turistice vechi, în care călătoriile erau încă explorări, în care ți se povesteau și nu doar prezentau lucruri, în care hărțile erau imprecise, dar poetice. Arhitectura e, desigur, prezentă, dar e pusă în legătură cu oamenii, și cu felul în care se descurcă și își construiesc orașul.
E o carte pentru călători, pentru cei ce iubesc orașele și sunt interesați de felul în care se descurcă singure și se reinventează. O carte pentru cei îndrăgostiți de sudul etern și de pretutindeni.
Despre editori
Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Ștefan Ghenciulescu, Mihai Duțescu și Andrei Mărgulescu sunt cu toții arhitecți. Cosmina, Constantin și Ștefan sunt și cercetători, critici și curatori de arhitectură. Împreună conduc asociația și revista Zeppelin, cu care atât Mihai cât și Andrei colaborează intens. Mihai este și scriitor și poet; Andrei, fotograf de arhitectură (și nu doar de arhitectură). Ștefan, Mihai și Andrei predau la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Publicaţie editată de către Editura Universitară „Ion Mincu”, în parteneriat cu Asociaţia Zeppelin şi SG Studio.
București, 2018
ISBN 978 606 638 176 5
Dimensiuni: 16,5 x 23 cm
Nr. pagini: 224 (144 color/in colour)
Preț de vânzare: 35 R
Bilingv (RO-EN)
Proiect editorial cofinanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect editorial cofinanţat de către Goethe Institut Bucureşti
Legende:
1. În Ferentari, privind către nord. În fundal se pot ghici noua Catedrală Patriarhală (în construcție), Palatul Parlamentului, diverse turnuri de birouri / ©Andrei Mărgulescu
2.Centrul din spatele cortinei totalitare / ©Andrei Mărgulescu
3. „La Firul Ierbii” & NOD Makerspace, fosta Industrie a Bumbacului
4. Ardei copți într-o curte de la periferia cartierului Rahova. Un mod de viață cvasi-rural ce se încăpățânează să supraviețuiască în fața dezvoltării dezlănțuite / ©Andrei Mărgulescu
5. În Rahova / ©Andrei Mărgulescu
6. Nicolae Comănescu, pictor / ©Iuliana Dumitru
7. În vizită la Mărțișor. Ochelarii și briceagul lui Arghezi / ©Dorothee Hasnas
8. „Primar pentru zece minute”, o acțiune participativă în cadrul proiectului Actopolis-București-Sud
9. Sudul sudului: un nou ansamblu imobiliar / ©Andrei Mărgulescu
10. coperta cărții Celălalt oraș / graphic design: Radu Manelici