Astro-povești și animații mecanice la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

După o primă expunere în Atriumul Bibliotecii Naționale a României ( 25 octombrie – 13 noiembrie 2022), proiectul „Batthyaneum. Astro-povești și animații mecanice despre Observatorul Astronomic din Alba Iulia” ajunge, din 17 noiembrie, în locul căruia îi e dedicat – Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

Vizitele din data de 17 noiembrie, între ora 9 și 15, vor fi organizate în baza unei programări prealabile. În restul zilelor, expoziția va putea fi vizitată conform programului și regulamentelor bibliotecii – pentru care vă recomandăm să urmăriți pagina oficială de Fb a Bibliotecii Batthyaneum.

Ziua Porților Deschise – Moment Comemorativ – 17 noiembrie

 

ZEPPELIN_EXPO_BATTHYANEUM_WEB

 

„Pe data de 17 noiembrie 2022 se va împlini un an de când a început seria de evenimente culturale dedicate publicului larg. Și în acest an, în ziua în care comemorăm intrarea în veșnicie a magnificului episcop Igantius de Batthyán, vă invităm să vizitați Biblioteca și tot ce are ea mai splendid. Cu acest prilej, publicul se va putea bucura de lansarea unei expoziții cu totul excepționale, numită: Batthyaneum. Astro-povesti si animatii mecanice despre observatorul astronomic din Alba Iulia.

Este prima încercare de acest fel de reconstituire a istoriei observatorului astronomic, însoțită și de posibilitatea de a interacționa efectiv cu unele instalații artistice. Mai multe despre acest subiect, în curând.
La cererea publicului, din experiența ultimelor dăți și pentru a evita aglomerările sau cozile, vizita se va putea efectua doar printr-o programare prealabilă, prin telefon: 0258 811 939, sau printr-un email, aici: batthyaneum@bibnat.ro

Grupurile nu vor putea fi mai mari de 30 de persoane, iar vizita va dura maxim 30 de minute. Rugăm vizitatorii să respecte cu strictețe programul pe care îl vor alege pentru a nu interfera cu ora unui alt grup. Vizitele se vor efectua în intervalul orar 9-15, pe data de 17 noiembrie, într-o zi de joi. Programările se pot face până la data de 14 noiembrie, ora 16:30.
Ne bucurăm pentru acest prilej, și de abia așteptăm să ne reîntâlnim cu voi toți! Pe curând!
Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Alba Iulia”

 

 

Expoziția

Expoziția readuce în atenția publicului atât un monument istoric, relevant nu doar pentru Transilvania, dar și istoria și evoluția științelor în secolul luminilor, în context european. Proiectul își propune astfel să atragă atenția asupra importanței istorice, științifice și culturale a Observatorului astronomic al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, cu intenția explicită de a pregăti demersurile de restaurare și valorificare a acestuia, atât de urgente și de necesare.

Textul curatorial:

„Ne aflăm într-un loc neobișnuit din Alba Iulia, ferit de agitația lumii, într-o clădire oarecum stranie ca înfățișare. Biserică și mănăstire trinitariană, apoi spital militar și, apoi, o întorsătură ca de roman: episcopul Ignatius de Battyán transformă clădirea în institut de astronomie. Și, în plus, și în bibliotecă publică. Era anul 1798.

Imaginați-vă că în observator se ajunge de pe o scară întortocheată care urcă undeva peste sala mare a bibliotecii, Aula Magna. Sus de tot, unde altă dată se ridicau turlele bisericii, acum este observatorul. Pereți groși, urme ale picturilor, cele câteva instrumente astronomice oarbe – căci, între timp, și-au pierdut lentilele – și urmele unor instrumente dezmembrate, fiecare povestește câte un mic fragment de istorie.
Și așa am început să reconstituim povestea Observatorului, un colaj din explorări la fața locului și descifrări de planșe sau texte vechi de peste două secole. Doar că realitatea ne arăta un lucru, iar proiectul imaginat în gravurile de secol XVIII, cu totul altceva, altă poveste. Pereții, pe care acum abia se disting urme ale picturilor, ar fi fost odată pictați cu alegorii ezoterice, tipice secolului Luminilor. Pardoseala de pe atunci nu ar fi fost din lemn, ca cea de astăzi, ci acoperită cu plăci multicrome. Iar pe tavanul –acum alb–, ar fi fost trasate nouă casete. În mijloc apărea Episcopul, iar, de jur împrejur, opt alegorii ilustrând diferite discipline conexe astronomiei.

Pe alocuri era chiar neclar unde se termina istoria și unde începea ficțiunea. La montaj, poveștile s-au suprapus. Unele s-au așezat cuminte, în ordine cronologică, pe 4 capitole care rezumă istoria observatorului astronomic: Astronomia, Batthyaneum, Instrumente ale observatorului batthyanian, Anii de funcționare a observatorului.

Altele, dimpotrivă, s-au pus în mișcare. Personajele din casetele gravate ale tavanului continuă să-și spună povestea, însă într-un mod nou, interacționând unele cu altele în 8 animații mecanice. Cronologia (A), Geografia (B), Geometria (C), Nautica (D), Optica și Dioptria (E), Astrologia (F), Meteorologia (G) și Arhitectura (H) sunt disciplinele personificate ce se amestecă cu zeii, cu muzele și cu oamenii, iar poveștile se recompun în continuare, la fiecare nouă învârtire a manivelei.”

Info & credite

Curatori: Cristian Mladin, Cosmina Goagea
Director de creație: Constantin Goagea
Design expozițional: Cristina Ginara
Animații: Ioana Trușcă
Design sisteme mecanice: Alexandru Voicu
Grafică: Artemisa Pascu, Andrei Grosu
Modelare machete 3D: Ionuț Leahu
Producție: Atelier Set, Acant Design, Azero, Dotas Atelier, Square Root, The Craft
Un proiect organizat de Zeppelin în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și filiala Biblioteca Batthyaneum.

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este re-sponsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

Sari la conținut