A șaptea ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană din București va avea loc în perioada 26 mai – 30 iunie 2016 și-l va avea drept curator pe belgianul Niels Van Tomme – un cercetător, curator şi critic stabilit în New York, care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetica contemporană.
Pentru BB7, el este interesat în a explora poziţia unică pe care România – şi mai exact Bucureştiul – o deţine într-o reţea globală tot mai largă de schimburi economice normate. Prin cercetarea acestor structuri, el încearcă să complice noţiunile marginalizării şi izolării care au fost atribuite istoric României şi regiunii Europa de Est.
Ca premieră, prilejuită de această ediție, el a propus un concept inedit prin care arta să fie adusă cât mai aproape de oameni, în spațiul public: toate lucrările vor fi expuse prin intermediul panourilor stradale (billboard & backlit) puse la dispoziție de Posterscope – o companie mondială specializată în soluții de Out-Of-Home advertising, indoor, online și print. Aflat la intersecția dintre public și privat, suportul de expunere al lucrărilor va dezvolta și un discurs despre modul în care poate fi exploatat spațiul public în cadrul orașului.
Aceasta este prima ediție în care Bucharest Biennale alege ca lucrările sa nu fie expuse în spațiile închise ale muzeelor și galeriilor de artă, ci în diverse zone ale orașului unde să fie cât mai accesibile majorității locuitorilor.
„Conceptul curatorial realizat de Niels Van Tomme (BE) “What Are They Building Down There?” capătă conotații puternice trimițând către ideea unui nou tip de navigare a orașului, lucrările fiind plasate în zone urbane diferite și creând un traseu care invită la descoperirea întregului București, nu doar a experimenta o expoziție de artă.” – Răzvan Ion & Eugen Rădescu – cofondatori Bucharest Biennale
Prin modul inovativ de expunere a lucrărilor, arta contemporană va deveni parte integrantă din oraș iar prin plasarea acestora în 21 de zone diferite, aceasta va fi accesibilă majorității locuitorilor, indiferent dacă aceștia locuiesc în centrul orașului sau în cartierele mai îndepărtate.
Toate lucrările vor fi expuse în premieră în cadrul cele de-a 7-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și vor fi adaptate mediului de expunere. Acestea vor fi expuse pe panouri stradale atât de tip billboards (panouri pentru afișarea reclamelor în spațiul public) cât și de tip backlit (panouri publicitare realizate sub formă de casetă luminoasă cu una sau două fețe.)
Bucharest Biennale continuă să construiască o legătură puternică între Bucureşti – spaţiu geocultural unde politica se reflectă în toate aspectele vieţii – şi restul lumii. În transcederea specificului geografic şi istoric, a contextelor politice, bienala se conectează la un domeniu complex, cel al rezistenţei în mediul cotidian.
Mai multe detalii, pe site-ul oficial al evenimentului: bucharestbiennale.org