Arhitectură de vertebre, poezie și experiment: „Produse miraculoase“, de Angelica Stan

Lansare de carte: 8 februarie 2019, 6 PM – 8 PM @ Modul Cărturești – Strada Academiei 18-20, București

Angelica Stan este arhitectă, absolventă a masterului European INEAA în 1996, conferențiar doctor în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, autoare a unor lucrări de specialitate în urbanism, morfologie urbană, dinamica periferiilor urbane, teoria peisajului.

Ca scriitoare, a debutat editorial în 1999 cu cartea de poezie Bumerang, în urma unui concurs organizat de editura Cartea Românească, după care a mai publicat volumele Testul umbrei (Ed. Vinea, 2005), Clona (Ed. Vinea, 2009) și Spații intermediare (Ed. Tracus Arte, 2016). Cartea de poezie Produse miraculoase a apărut în toamna lui 2018 la Editura Paralela 45, în colectia Avanpost, îngrijită de scriitorul Cosmin Perța.

“Produse miraculoase s-a născut într-un moment de redefinire, un interval – între ceva ce a fost și o nouă voce sau direcție în scrisul meu viitor. Sunt poeme care s-au lăsat dictate de contextul mediatic bruiant și uneori agresiv, raportându-mă la el mai ales ironic și critic, cu o anumită distanță. Mergând pe linia de fugă a unei discursivități poate riscante, producând întreruperi ale stereotipurilor livrate de publicitate cu reflexii ale interiorității, ale emoției personale, aceste texte propun, în fapt, un experiment în planul limbajului și al modului în care se mai poate fertiliza solul poeziei la ora actuală. Expresivitatea lor este cea a unui schelet expus, arhitectură de vertebre marcând o zonă a epuizării energiilor în rutina care ajunge să secătuiască lirismul pur, împingându-l la o limită. Este totodată o carte-colaj, în care uneori sunt alăturate texte produse la distanțe mari în timp, dar subsumate aceleiași expuneri a mecanismului prin care „ceea ce nu ne ucide” ne face vizibilă – în mod miraculos – poezia.” – Angelica Stan.

Evenimentul de lansare propune o lectură de tip joc interactiv din cuprinsul poemelor acestei cărți experimentale, care păstrează în centrul ei ideea de colaj. Vor participa scriitorii Cosmin Perța, Claudiu Komartin și Gelu Diaconu, iar întâlnirea va fi moderată de Emanuela Ignățoiu-Sora.

*Fb event

 

Sari la conținut