Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Apel înscrieri: DEFORMĂRI – workshop de arhitectură la Arhiva de Imagine a MȚR

Muzeul Țăranului Român se află astăzi pe amprenta fostului domeniu al Mavroghenilor, documentat grafic pentru prima dată în planul Purcel. Acesta este primul contur al locului – o incintă dreptunghiulară de aproximativ 100x160m, în prezent imposibil de depistat. Biserica Mavrogheni, aflată în exteriorul incintei este singura bornă care s-a păstrat fixă, pe poziția sa inițială.

Muzeul, format prin alăturări surprinzătoare, suprapuneri și aglutinări, este ticsit de obiecte-martor care vorbesc nu doar despre o documentare istorică construită, ci despre un ceva care, la un moment în timp, ar fi putut schimba cursul anevoios al muzeului.

Workshop-ul are ca scop înțelegerea acestui traseu cu ajutorul instrumentelor unui arhitect mai mult decât ale unui istoric – spațiul și legăturile dintre spații cântăresc mai greu decât stilul.

Cercetarea se va face prin desen. Desenul este construcție, iar realitatea este desen. Se va lucra exclusiv în plan, reprezentare abstractă care vorbește mai degrabă despre distanțe, contingențe, dimensiuni. Planul va fi instrumentul unui nou muzeu imaginar deformat.

Pentru a putea deține un așa-zis vocabular, vom încerca, mai întâi de toate, să concepem și să ne familiarizăm cu ceea ce vom numi limbaj. Prima parte a workshop-ului constă într-o cercetare a traseului evolutiv al fostului domeniu al Mavroghenilor. Cercetarea se va baza pe un suport grafic de planuri istorice, proiecte realizate, extinderi, demolări și proiecte nerealizate sau idei.

Sprijinindu-ne pe limbajul dobândit anterior, cea de-a doua parte a workshop-ului presupune relevarea unei realități distorsionate, în care domeniul Mavroghenilor și-ar fi păstrat marginile.

Eveniment organizat de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român împreună cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala teritorială București în cadrul Anualei de Arhitectură București 2022
Partener media: Zeppelin

ÎNDRUMĂTORII

Roberta Frumușelu și Eduard Untaru dețin o arhivă densă, neordonată și incompletă de arhitectură – cryptic-k. Au absolvit Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” în 2020 și 2022, primind premiul de cea mai bună lucrare de diplomă pentru Arhiva de Arhitectură a orașului București și ZCP 76 – Mihai Vodă. În prezent sunt asistenți universitari și doctoranzi la aceeași universitate. S-au alăturat în 2017-2018 echipei STARH.

Diana Sava și Mihai Șom au absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în 2021. Mihai a obținut pentru proiectul de diplomă Infrastructura parcului natural Văcărești premiul I la Bienala Naționala de Arhitectură și la Bienala Balcanică de la Belgrad.  Diana a studiat atât la UAUIM, cât și la ENSA Paris La Villette, în prezent fiind asistent universitar la UAUIM.  Au fost expozanți și curatori în cadrul colectivului NOSTOS, organizând expoziții în București (2018) și Bruxelles (2019). Au realizat o serie de intervenții în Băile Herculane, printre care un pavilion pe malul Cernei și structuri provizorii de susținere a fațadei Băilor Neptun.

PROGRAM

Workshopul se va desfășura în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român în următoarele zile:
• 12-13 noiembrie: lansare, prezentări și lucru;
• 14 noiembrie: tur ghidat al Muzeului și al Arhivei;
• 16-17 noiembrie: prezentări și lucru;
• 19-20 noiembrie: lucru și predarea proiectelor finale.

Proiectele realizate în cadrul workshop-ului vor fi expuse și vernisate în perioada următoare, în cadrul unei expoziții temporare dedicate istoriilor Muzeului, începând din secolul al XVIII-lea până în prezent. Astfel, workshop-ul va completa conținutul documentat istoric cu unul speculativ, alternativ, bazat pe ipoteza unor arhitecturi de sinteză.

ÎNSCRIERE ȘI PARTICIPARE

Workshop-ul este deschis studenților la arhitectură din toți anii de studiu dornici să lucreze în echipă.
Selecția studenților se va face pe baza unui singur proiect reprezentativ, lucrat singur sau în echipă, în cadrul sau în afara facultății. Proiectul va fi trimis online la adresa workshop.deformari@gmail.com până marți, 7 noiembrie, ora 24.00.

Participanții selectați vor fi contactați pe email pe 9 noiembrie.

*** Stăpânirea programului AutoCAD e o condiție de participare.

 

Sari la conținut