concert regal caritabil - top

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

ANTROPOCEN, GORJ

Expoziția „Antropocen, Gorj” prezintă documentarea artistică a peisajului industrial din sudul județului Gorj aflat într-un moment de tensiune, între politicile europene de decarbonizare și dinamicile contradictorii ale crizei energetice. Închiderea mineritului și recuperarea siturilor industriale sunt subiecte actuale, de interes atât pentru specialiștii urbaniști sau arhitecți cât și pentru politicieni si publicul larg, cu impact asupra viitorului comunitatilor locale.

Fotografii au ales prezentarea expoziției sub forma unor colaje care îmbină diferite forme de limbaj. Prin folosirea unei camere foto instant și a fotografiei artistice, precum și a unor elemente de cercetare informală, proiectul folosește un limbaj contemporan, antrenant, pentru o temă abordată în mod normal cu rigiditate. Expoziția dorește prezentarea a cât mai multe fragmente din peisajul din Gorj: cadru natural, etapele procesului de exploatare, procesul tehnologic în carieră și termocentrală, locuirea între proiectul (politic) de industrializare și vernacular și, nu în ultimul rând, oamenii.

 

 

Temele urmărite în expoziție sunt:

• componentele infrastructurii de exploatare a lignitului și de producție a energiei electrice;
• peisajul dominat de infrastructura industrială și impactul acesteia asupra mediului natural și al așezărilor umane;
• perspectiva comunității locale exprimată în presa locală, dar și în universul social media din jurul mineritului;
• transformarea componentelor industriei de lignit în perspectiva decarbonizării (ecologizare, transformare, funcționare sau abandonare).

 

 

Un concept de Bogdan TUTUNEANU
Organizator: Asociația PlusMinus
Echipa proiectului:
Bogdan TUTUNEANU, Andrei RADU, fotografi
Ina STOIAN, arhitect&urbanist, coordonator proiect
Andrei BECHERU, editor foto
Ioana CÎRLIG, fotograf consultant
Adina SEGAL, arhitect, consultant

Inivitați: arh. Irina Tulbure Moldovan, arh. Ilinca Păun Constantinescu
Parteneri instituționali: OAR Filiala București, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” – Târgu Jiu
Partener media: zeppelin
Parteneri: Asociația Valea Jiului Development Society Project, Asociația peisagiștilor din România, Asociația Ideilagram, Asociația culturală Foc
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură

Expoziția va fi deschisă între 19-30 septembrie 2024 la Expohub OAR București, strada Sf. Constantin nr. 32, în timpul programului de lucru al filialei: luni-joi – 9-17, vineri – 9-14.30.

Expozitia va putea fi vizitată și înafara programului, pe 19 septembrie până la ora 23.00, cu ocazia evenimentului Urban explorers – Night Session, din cadrul proiectului Seara caselor de patrimoniu

Vernisaj: marți, 24 septembrie 2024, ora 18.30, la Expohub OAR București.

 

 

Sari la conținut