A+noima: Centrul de Industrie Electronică / Fabrica Electra, Iași

Centrul de Industrie Electronică (așa cum și-au dorit clienții să-l numească) sau Fabrica Electra, așa cum îi spune multă lume, aduce laolaltă spații de producție, de birouri, tehnice și de reprezentare, toate armonizate într-un ansamblu de trei hale industriale. În total, 11.000 de mp amplasați în cadrul Parcului Industrial Miroslava din județul Iași, o zonă care își propune să se dezvolte accelerat în următorii ani.

Proiect: A+noima
Text: Alexandra Berdan
Foto: Katerina Nedelcu, Alexandra Berdan, Ancuța Costandache

Beneficiarii proiectului sunt un grup de trei companii cu capital românesc care produc componente, echipamente și asamblări electronice. Ne-au solicitat o clădire care să le acopere nevoia de extindere a capacității de producție, să asigure eficiența operațiunilor, să faciliteze legături mai strânse între departamente și să le reflecte valorile: transparența, eficiența, flexibilitatea, grija pentru oameni și mediu. Astfel, pe lângă suita de spații care deservesc producția, noua fabrică este și un manifest. Unul în care ideea de a munci într-un context industrial capătă o altă însemnătate, în care colaborarea și potențialul uman sunt puse în valoare.

Fabrica surprinde aceste valori și le transpune în realitate într-o formă simplă și clară.

 

Fabrica Electra Iași -fantana

 

Spre deosebire de tipologia uzuală de hală industrială, un „big box” dreptunghiular și opac, ansamblul de hale ale Fabricii ia forma unui ansamblu de spații libere și de volume articulate. Ea se înscrie într-un pătrat de 100/100 de metri, atinge pe o direcție limitele edificabilului și, în schimb, eliberează terenul pe celelalte direcții. Cel mai mare spațiu liber este gândit pentru extinderi viitoare. Rigiditatea aparentă a formei oferă, de fapt, flexibilitate în utilizare.

 

02_A_Alexandra Berdan

 

Trei curți, cu rol de reprezentare, tehnic sau de recreere, decupează volumul și individualizează întregul complex.

 

Fabrica Electra Iași curte interioara -2

 

Totodată, oferă deschidere spre exterior pentru multe dintre spațiile de lucru și oferă legături vizuale între hale.

 

Fabrica Electra Iasi -01_A_5_Katerina Nedelcu

 

Astfel, se creează o dinamică menită să îmbunătățească fundamental calitatea mediului de lucru și facilitează interacțiunile între oameni.

Miezul asigură coeziunea întregului ansamblu. Corpul central adăpostește funcțiunile comune (sala de mese, auditorium, recepție, săli de protocol și training, spații expoziționale) și unește funcțional și formal cele trei volume. Atriumul – centrul acestui miez – este cel mai înalt spațiu al întregului ansamblu și nu are o funcțiune în sine. Este un gol care leagă, un loc larg și luminos care pune relațiile spațiale și umane pe primul loc. Devine un gest de generozitate într-un context industrial în care fiecare metru pătrat este gândit și chestionat pentru a fi cât mai util.

 

 

Fiecare hală este compusă din două secțiuni. O deschidere de 10 metri, supraetajată, adăpostește spațiile tehnice și sociale (la parter) și pe cele administrative (la etaj). Spațiile de producție sunt organizate pe orizontală, pe secțiuni de 20, respectiv 40 de metri, și utilizează eficient amprenta la sol a clădirii. Totul este clar organizat și, deși întinsă pe 11.000 de metri pătrați, fabrica rămâne umană, gestionabilă, ușor de parcurs, dar și de înțeles și de asimilat.

În spiritul eficienței specifice și necesare programului industrial, atât ansamblul, cât și detaliile au fost gândite modular. O reducere la minimum a tipurilor și gesturilor (structură, travei, ferestre și uși, finisaje și corpuri de iluminat), completată de jocul de scară și de lumină, de simetrie și ritm, conturează spații și experiențe bogate.

Pe verticală, cele trei volume își adaptează forma la contextul interior și exterior. Acoperișurile înclinate se adresează atât cerințelor funcționale ale clădirilor, cât și condițiilor de mediu. Forma lor rezolvă problemele tehnice de captare a apelor pluviale cu cele mai mici costuri de execuție și exploatare și implicit optimizează volumul spațiului interior. Totodată, ruperile de coamă lasă loc luminii naturale să pătrundă în spațiile de birouri și sunt o expresie a relațiilor din interior, ale transparenței și comunicării dintre producție și administrație.

 

 

Structura, din beton-armat prefabricat, a fost utilizată ca referință la metodele folosite unanim în trecut la construcția halelor industriale din România.

Ritmul de ferestre verticale-tip perforează uniform fațadele din panouri termoizolante pentru a deschide volumul către exterior. Lumina naturală este adusă la interior atât din lateral, cât și zenital, în toate spațiile de lucru, într-un ritm care dă o vibrație particulară interiorului.

Beneficiarii au fost implicați în concepția programului și au studiat, testat și rafinat împreună cu echipa noastră posibilitățile de îmbunătățire ale proceselor tehnologice prin arhitectură. Spațiile administrative comunică vizual cu spațiile de producție nu dintr-o cerință de control, ci din dorința de a arăta că fiecare contribuie la bunul mers al lucrurilor și că impactul este unul uniform. Administrația, proiectarea, producția și livrarea, toate sunt experimentate ca un proces interconectat.

Gândirea în profunzime a fluxurilor, instalațiilor, a proporțiilor și legăturilor dintre spații, adaptate atent la specificul fiecărei firme din grup, a produs, în final, spații clare și flexibile, potrivite oricărei viitoare schimbări de folosire.

Proiectul include principii de sustenabilitate care îmbunătățesc calitatea mediul interior, cresc confortul spațiilor și reduc costurile de exploatare: ventilație naturală controlată; lumină naturală în toate spațiile de lucru; optimizare volumetrică; termoizolare performantă și gestiunea integrată a apelor pluviale.

Cu un concept simplu și clar, Fabrica Electra își dorește să stabilească un nou standard pentru facilitățile de producție, printr-o abordare umană. Rezultatul este, sperăm, o arhitectură de bun-simț care servește, cu pragmatism și poezie, nevoile celor care o folosesc.

 

Info & credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

Autor: Alexandra Berdan
Echipă: Ancuța Costandache, Ștefania Borș, Daniel Poleac, Daniel Miroțoi
Client: ELECTRA – www.electra.ro
Loc: Miroslava, jud. Iași, România
Arie desfășurată : 10 609 mp
Buget: 5.500.000 EUR
Construcție: 2018- 2020
Structură: PLAN 31 – Alexandru Steopoaie, Bela Mocsary
Instalații termice, HVAC: CLIMATHERM – Constantin Iacomi
Instalații sanitare și electrice, scenariu la foc și IDSAI: BETA PROIECT
Sistematizare verticală/: Adina Ungureanu
Dirigenție de șantier, consultanță tehnică, cite management QUALITRIX – Mihai Ungureanu, Paul Sima

 

 

 

Sari la conținut