Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

(a) SAINT-GOBAIN oferă soluţii de izolare termică pentru construcţii eficiente energetic

Soluţia ETICS cu vată minerală pentru izolarea termică şi fonică a pereţilor exteriori

Deoarece clădirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie în Uniunea Europeană, conform ultimelor studii, reducerea consumului de energie în sectorul clădirilor constituie o măsură importantă, necesară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, limitând astfel încălzirea globală.

Pentru a creşte performanţa energetică a clădirilor şi pentru a spori confortul și condiţiile de siguranţă ale utilizatorilor, Saint-Gobain propune pieţei din România soluţia webertherm prestige, un termosistem (en. External Thermal Insulation Composite System, prescurtat ETICS), pe bază de vată minerală, certificat SR EN 13500, destinat izolării termice şi fonice a pereţilor exteriori.

Elementele componente ale sistemului webertherm prestige:

Avantajele termosistemului webertherm prestige

  • Izolare termică şi economie de energie
  • Rezistenţă mecanică şi stabilitate
  • Rezistenţă la solicitările produse de variațiile de temperatură şi umiditate a aerului
  • Rezistenţă la solicitările produse de loviri
  • Siguranță la incendiu
  • Protecție împotriva zgomotului

Izolare termică şi economie de energie

Cantitatea de energie consumată pentru încălzire depinde, printre altele, de pierderile de căldură ale elementelor constructive care separă spaţiul locuit de mediul exterior, astfel că termoizolarea la exterior reprezintă cea mai eficientă metodă de reducere a punţilor termice structurale și de protecţie a pereților. Recomandarea Saint-Gobain este ca, în orice clădire încălzită, pereţii exteriori să aibă o rezistenţă termică corectată (R’) de minimum 4 m2K/W ce poate fi obţinută, de cele mai multe ori, doar prin aplicarea unui strat de material termoizolant. Această valoare asigură un nivel suficient de scăzut al pierderilor de căldură prin peretele respectiv pe timpul sezonului rece. În acest fel, cheltuielile pentru încălzire sunt reduse, peretele clădirii este protejat, iar energia consumată pentru răcire pe timpul verii se diminuează considerabil.

Combinând vata minerală Saint-Gobain ISOVER şi adezivii Saint-Gobain WEBER special creaţi pentru sistemul ETICS, se obţine o izolare termică superioară a pereţilor exteriori. În cazul unui perete suport din cărămidă cu goluri sau din beton celular autoclavizat (BCA), atunci când sistemul webertherm prestige este prevăzut cu un strat de vată minerală ISOVER Profi Fassade cu grosimea de 250 mm, se poate ajunge la o valoare a rezistenţei termice R de 8,46 m2K/W.

Rezistenţă mecanică şi stabilitate

Sistemul webertherm prestige rezistă solicitărilor produse de greutatea proprie, sucțiunea vântului, dilatările/contractările cauzate de variațiile de temperatură şi umiditate a aerului exterior şi, uneori, acțiunile mecanice produse de loviri. În general, pentru sistemele ETICS se consideră că solicitările cauzate de sucțiunea vântului sunt cele mai importante. Determinarea acestor solicitări se face conform prevederilor din Codul de proiectare CR 1-1-4/2012 – Evaluarea acțiunii vântului asupra construcțiilor. Stabilitatea mecanică a sistemului ETICS este asigurată şi de aderenţa elementelor componente. Valorile acestui parametru pentru produsele care alcătuiesc soluția webertherm prestige respectă cerințele standardului SR EN 13500. În cazul celor trei tipuri de vată minerală propuse în alcătuirea sistemului ETICS, valoarea rezistenţei la tracțiune, care influențează stabilitatea mecanică a sistemului, este de 7,5 kPa pentru ISOVER Fassade şi 10 kPa pentru ISOVER Profi Fassade sau ISOVER TF Profi, valoarea minimă a rezistenţei la tracțiune acceptată de SR EN 13500 fiind 7,5 kPa.

Pentru a garanta o stabilitate corespunzătoare a stratului de masă de șpaclu, standardul SR EN 13500 impune ca plasa de armare sa aibă o rezistenţă la tracțiune de 40 N/mm, iar această condiție este satisfăcută de către plasa de armare din fibră de sticlă weber mesh prestige (160 g/m2) care intră în componenţa sistemului. Stabilitatea stratului de tencuială este asigurată de aderenţa sa la stratul de masă de șpaclu. Tencuiala decorativă weberpas silicate, de exemplu, are o valoare a aderenţei la suport de 0,3 N/mm2 (măsurată conform SR EN 1542:2002), suficientă pentru a rezista solicitării de sucțiune a vântului.

Rezistenţă la solicitările produse de variațiile de temperatură şi umiditate a aerului

După ce sunt instalate pe fațadă, produsele care alcătuiesc sistemul webertherm prestige sunt supuse variațiilor de temperatură provocate de condițiile climatice, aceste variații putând atinge 70°C. Atunci când temperatura scade, produsele se contractă, iar când temperatura creşte, ele se dilată. Dacă aceste schimbări de dimensiuni ale produselor componente sunt mult diferite unele faţă de altele, pot rezulta solicitări mecanice între straturile de materiale care, în timp, pot provoca apariția de fisuri şi crăpături în stratul de tencuială decorativă. Produsele din categoria mortarelor şi a tencuielilor decorative Saint-Gobain Weber au valori foarte reduse ale coeficientului de dilatare / contractare.

În plus, produsele din vată minerală Saint-Gobain ISOVER din componenţa webertherm prestige au şi ele valori mici ale acestui coeficient deoarece au clasa de stabilitate dimensională DS (70, 90), determinată conform SR EN 1604. Astfel, dimensiunile plăcilor de vată minerală variază cu mai puțin de 1% atunci când ajung la temperatura de 70°C şi sunt în contact cu o umiditate a aerului de 90%. În concluzie, este puțin probabil ca solicitările produse de variațiile de temperatură şi umiditate a aerului să cauzeze deteriorări ale componentelor sistemului webertherm prestige.

Rezistenţă la solicitările produse de loviri

Sistemul webertherm prestige are clasa W2 de permeabilitate la apă a suprafeței exterioare (suficient de redusă pentru a evita pătrunderea de cantități semnificative de apă către straturile interioare ale fațadei) şi o valoare ridicată a permeabilității la trecerea vaporilor de apă (Clasa V2, cf. SR EN 7783:2012), astfel că apa nu se poate acumula în interiorul peretelui termoizolat.

Sistemul webertherm prestige are cea mai mare valoare a rezistenţei la penetrare (PE500), cf standardului SR EN 13500, dar şi un nivel ridicat de rezistenţă la impact (I2, fără deteriorări la 2J), cf SR EN 13497:2004). Rezistenţa la compresiune, care de asemenea influențează rezistenţa sistemului la loviri, este, în cazul celor trei tipuri de vată minerală propuse în alcătuirea sistemului ETICS, de 20 kPa (ISOVER Fassade) şi 30 kPa (ISOVER Fassade) şi 30 kPa (ISOVER Profi Fassade, ISOVER TF Profi), valoarea minimă acceptată de SR EN 13500 fiind de 10 kPa.

Siguranță la incendiu

Euroclasa de reacție la foc a sistemului ETICS cu vată minerală este A2-s1,d0, un nivel ce permite ca webertherm prestige să poată fi utilizat chiar pentru fațadele clădirilor foarte înalte, unde se cere cel mai înalt grad de siguranță la incendiu.

Protecție împotriva zgomotului

Un perete de fațadă în cazul unei unei clădiri locuite trebuie să asigure şi un nivel de protecție corespunzător faţă de zgomotul aerian produs de sursele aflate în mediul exterior: mijloace de transport, echipamente, vorbire. Acest nivel de protecție este exprimat de indicele de izolare la zgomot aerian, notat RW (atunci când este determinat în laborator) sau R’W (atunci când este determinat în condiții de șantier). Uneori, peretele suport are valori RW mai mici decât 48-50 dB, care nu satisfac cerințele Normativului C 125 – 2013, iar instalarea sistemului webertherm prestige poate mari sensibil valoarea acestui parametru.

 

 

Pentru mai multe detalii despre produsele şi soluțiile Saint-Gobain România, accesați isover.ro, rigips.ro, ro.weber, saint-gobain.ro .

Sari la conținut