Rockwool - fabricat in Romania

A’ Design Award and Competition 2015-2016 – înscrieri

Designerii, arhitecţii, artiştii şi companiile din domeniile ce implică design de brand sau produs sunt invitați să se înscrie și să-şi prezinte proiectele originale din ultimii 10 ani în competiția A’ Design Award. Sunt acceptate atât concepte şi prototipuri, cât şi produse finite, iar termenul limită pentru înscriere este 28 februarie 2016.

trophy-redAvând ambiția de-a fi cea mai mare competiție mondială de design (cel puțin din punct de vedere al complexității, numărului participanților și categoriilor de concurs), A’ Design Award a fost dezvoltată pe baza unei teze de doctorat a Politehnicii din Milano în urma unei analize a 800 de competiţii de design.

Premiile A’ Design Award sunt acordate pe 5 niveluri de distincție: platină, aur, argint, bronz și fier în 86 de categorii care cuprind designul spațial şi industrial, mobilier, graphic-design, comunicare, modă, bijuterie, artizanat & ready-made, ambalaj, tehnologie, materiale de construcții, mobilier urban etc.

La ediția precedentă (2014-2015) au fost înscrise aproape 15.000 de proiecte în cele 89 de secțiuni. Juriul – format din 70 de experţi în artă şi industrie din întreaga lume – a desemnat 836 de câştigători din 83 de ţări, printre care am regăsit și 4 designeri români: Dragoş Motica, Cristian Stancu, Sebastian Popa şi Mădălin Gheorghe:

 

Dragoș Motica – Slash Lamp / Aur – Design personalizat în ediţie limitată

Dragos-Motica-Slash-Lamp1
Designerul Dragoş Motica a primit Golden A’ Design Award pentru proiectul  Slash Lamp realizat pentru Ubikubi, la categoria Design personalizat în ediţie limitată. Lampa făcută din beton şi plută vine cu un accesoriu special pentru a fi spartă, care nu este obligatoriu de folosit: „Lampa este un obiect care oferă șansa de a alege. O alegere subiectivă și personală. Principala intenție a acestui obiect a fost de a provoca și de a stabili o relație personală între lampă și utilizatorul ei final, făcându-l mai „valoros” și dându-i posibilitatea de a alege între a-l sparge sau o lăsa intactă”.

 

Cristian Stancu – Volksbier / Aur –  Design de ambalaj

Volksbier de Cristian Stancu-2
Designerul Cristian Stancu, fondatorul agenţiei Remark Studio, a primit Golden A’ Design Award pentru proiectul Volksbier la categoria Design de ambalaj. Cutia de bere  creată de el în colaborare cu designerul Viorel Rusu seamănă izbitor cu o halbă tradițională de bere: „Scopul este de a oferi consumatorilor sentimentul tradițional și bucuria de a bea cu prietenii. Un alt beneficiu pe care îl luăm în considerare este impactul mare pe raft al produsului”.

 

Sebastian Popa – Ardora Candle / Bronz – Design pentru Materiale de artă, birotice şi cadouri

Adora de Sebastian Popa
Designerul Sebastian Popa a fost laureat cu bronz pentru proiectul Ardora Candle la categoria Design pentru Materiale de artă, birotice şi cadouri, o categorie cu o concurenţă impresionantă la nivel internaţional. Ardora arată ca o lumânare obișnuită dar, pe măsură ce se topește, îşi descoperă caracterul metaforic, fiind un cadou perfect pentru persoana iubită: „În cadrul acestui proiect, am vrut să mă joc cu conceptul de percepție. Am încercat să-mi imaginez cum ar reacționa o persoană care a primit acest obiect cadou. Intenția a fost de a oferi o surpriză printr-un obiect care altfel este considerat a fi banal”.

 

Mădălin Gheorghe – Primo / Bronz – Design parametric, algoritmic şi generativ

Primo de Madalin Gheorghe1
Designerul Mădălin Gheorghe este laureat cu bronz pentru măsuţele de cafea Primo, un proiect pentru Simplexio, la categoria Design parametric, algoritmic şi generativ. El a creat o serie de măsuţe de cafea personalizate, care combină principiile de proiectare generative cu sistemele flexibile de fabricație asistată de calculator: „Geometria complicată derivă dintr-un algoritm de partiționare a spațiului numit Voronoi, care se ocupă cu mijloace de agregare a materiei la nivel celular în natură. Pentru a produce această formă, proiectantul introduce instrucțiuni matematice într-un calculator şi lasă programul să genereze forma. Piesele sunt apoi tăiate cu laser, asamblate într-o manieră de piese origami, sudate manual și acoperite cu pulbere”.

 

trofeul designerul anului

Trofeul designerul anului

Pe lângă trofeul A’ Design, câştigătorii beneficiază de o expoziţie fizică şi virtuală a proiectelor, includerea în anuarul competiţiei – oferit gratuit reprezentanţilor de presă acreditaţi şi companiilor de profil, o campanie de PR, servicii de consultanţă şi mediere în design, și suport pentru încheierea contractelor cu companiile interesate.

Înscrierea în competiție e gratuită, dar aveți în vedere că, în cazul fericit al unei nominalizări, veți fi invitați să achitați o taxă calculată în baza unui algoritm complex, în funcție de mai mulți factori,  precum statutul dvs. (dacă sunteți student, start-up, agenție sau companie), nota acordată de juriul preliminar (de la 1 la 10) după înscrierea proiectului etc. Am făcut simulări pentru diverse scenarii și am aflat că această taxă poate fi între 180 și 2000 de euro.

Obiectivul principal al A’ Design Award and Competition este de a promova lucrările şi activitatea participanţilor premiaţi – arhitecţi, designeri, ingineri şi companii – prin campanii personalizate de publicitate şi prin conectarea acestora cu jucătorii-cheie ai industriei, cu scopul de a contribui la dezvoltarea ideilor inovatoare şi excepţionale, indiferent de stadiul acestora (prototip sau finalizat). Scopul final al A’ Design Awards este de a stimula designeri și branduri din toată lumea să creeze produse și proiecte superioare de care să beneficieze întreaga societate.

Înscrieri și amănunte aici: adesignaward.com

Sari la conținut