Rockwool - fabricat in Romania

A Conversation with Frei Otto

Desi Frei Otto este un nume prezent in orice istorie serioasa de arhitectura contemporana,  asociat inevitabil cu imaginea iconica a Stadionului Olimpic din Munchen (1972), nu s-a scris decat foarte putin despre gandirea maestrului german, inginer remarcabil si arhitect care a ridicat investigatia structurala la un nivel de performanta fara precedent. Cartea ingrijita de Juan Maria Songel contine, pe langa captivantul interviu realizat in 2004, un eseu publicat de Otto in 1997 („The Fundamentals of Architecture of Future Architecture”), alaturi de comentariul autorului asupra operei acestuia.

Interviul scoate la lumina aspectele metodologice si experimentale definitorii pentru o cariera profesionala de exceptie, legata de relatia intelectuala directa sau indirecta cu alti ingineri prestigiosi din secolul XX, precum Fritz Leonhardt, Fred Severund, Eduardo Torroja,  Felix Candela, Pier Luigi Nervi, Richard Buckminster Fuller, Eladio Dieste si Ted Happold. Otto i-a cunoscut pe marii maestri ai Miscarii Moderne (Walter Gropius, Mies van der Rohe, Erich Mendelsohn si Frank Lloyd Wright). In jurul principiilor constructiilor usoare s-a concentrat intregul sau efort profesional; forma dedusa din procesele autonome definite in cadrul staticii constructilor si realizarea economiei de mijloace pentru obtinerea unei capacitati portante maxime au constituit punctele focale ale demersului  sau de cercetare inca din anii ’50. Experimentele inspirate din comportamentul peliculelor superficiale ale lichidelor si structurile organismelor vii l-au facut faimos in perioada postbelica in randurile arhitectilor si inginerilor.

Dupa ce a fondat in 1964 Institutul pentru Structuri Usoare din Stuttgart, Frei Otto a traversat cu usurinta granitele disciplinare dintre inginerie, biologie, arhitectura si informatica. Folosirea tehnologiilor digitale a completat cu succes demersul sau intuitiv preliminar, bazat pe machete de studiu. Cu toate acestea, maestrul atrage atentia asupra fenomenelor structurale care nu pot fi simplificate prin calcul conventional, cum este de pilda deformarea structurilor superficiale de tipul peliculelor. Astfel, datorita faptului ca unele dintre programe de calcul computerizat nu se sprijina pe verificarile fizice ale proceselor, structurile astfel dimensionate se pot prabusi, multi ingineri ignorand acest acest punct de vedere. Otto crede ca machele pot dovedi anumite slabiciuni ale calculelor si se bazeaza o serie de principii sistematizate in concepte expresive precum „forme pozitive si negative”, „varfuri”, „depresiuni”, „corpuri cavernoase” etc.

Printre preocuparile recente ale maestrului german, se pot enumera retelele urbane de la baza asezarilor neplanificate, structurile pneumatice, configuratiile statice catenare si intoarcerea la principiile de baza ale naturii, bazata pe o colaborare cu biologul Johann-Gerhard Helmcke.

A Conversation with Frei Otto
Autor: Juan Maria Songel
Princeton Architectural Press,  New York, 2010
Format 20×14 cm, 96 pagini

Text: Cosmin Caciuc

Comenzile pentru aceasta carte pot fi efectuate pe website-ul www.okian.ro. Prin introducerea codului voucher OKIAN-FY7 (maximum 20 de utilizari) se poate beneficia de reduceri de 15% pana la 15 decembrie 2011.

A Conversation with Frei Otto
Autor: Juan Maria Songel
Princeton Architectural Press,  New York, 2010
Format 20×14 cm, 96 pagini

Text: Cosmin Caciuc

Sari la conținut