Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

AFAR TALK: Arta textilă ca mijloc de creare a unei căi către incluziune și egalitate

Goethe-Institut București invită publicul bucureștean să participe la o discuție despre rolul artei textile în zilele noastre, pornind de la prezentarea unei lucrări de advocacy realizate de cercetătoarea Nicole Colin, marți, 10 decembrie 2024, ora 19:00, la Goethe-Institut București, Pavilion Goethe.

Nicole Colin dezbate asupra potențialului artei textile de a servi drept mediu propice dezvoltării și promovării incluziunii și a practicilor de sustenabilitate în societatea contemporană, lucrarea “Textile Art as a Medium of Inclusion and Sustainability” fiind inspirată de curentul de revitalizare al artei textile, prezent din ce în ce mai des în reprezentări ale artei contemporane și subiect principal al programului de rezidențe artistice AFAR.

Autoarea subliniază importanța acestui tip de programe de rezidențe artistice în creșterea gradului de sensibilizare a omului contemporan cu privire la aspecte precum genul, minoritățile, ecologia și clima, precum și în promovarea dialogului intercultural și interdisciplinar.

Programul de rezidențe AFAR este implementat în România de Asociația Română pentru Artă Contemporană (ARAC) alături de trei parteneri de consorțiu: rețeaua Goethe-Institut, Asociația Artiștilor Plastici din Croația și Künstlerhaus Viena.

După prezentarea lucrării, seara continuă cu o masă rotundă la care participă lucrătoare culturale din domeniul artei textile – Aurora Kiraly, Anca Poterașu, Megan Dominescu, Otilia Boeru (UNARTE). Discuția va fi moderată de Joachim Umlauf, director al Goethe-Institut București.

Evenimentul se adresează persoanelor interesate de arta textilă, cercetătorilor, artiștilor practicienilor, curatorilor etc.

Punctăm câteva dintre ipotezele lansate de Prof. Dr. Nicole Colin în lucrarea sa de advocacy „Textile Art as a Medium of Inclusion and Sustainability”:
▪️▫️ Arta textilă combină tradiția și modernitatea și îi inspiră pe artiști să găsească forme inovatoare de exprimare.
▪️▫️ Arta textilă joacă un rol important ca mediator intercultural și intracultural și sprijină integrarea minorităților prin recunoașterea tradițiilor și particularităților acestora.
▪️▫️ Arta textilă are în mod evident un potențial subversiv care oferă femeilor în special, dar și bărbaților din comunitatea LGBTQ+, posibilitatea de a se exprima liber (adesea sub radarul publicului) fără a fi nevoie de justificare, de a dezvolta narațiuni independente, de a consolida solidaritatea între cei oprimați și marginalizați și de a-și găsi propria înțelegere artistică.

Sumarul lucrării:

Prof. Dr. Nicole Colin investighează originea noului interes pentru arta cu textile. Prima parte face o scurtă trecere în revistă a istoriei artei textile și a motivelor devalorizării acesteia în domeniul artistic. Apoi sunt prezentate câteva exemple istorice remarcabile pentru a ilustra modul în care diverși artiști din domeniu au reușit să depășească subminarea artei lor și modul în care procesul inițiat de acești primi pionieri s-a accelerat în anii ‘60 și ‘70. După cum arată autoarea, arta textilă, nu în ultimul rând datorită apropierii sale de aspectele practice și reale, s-a concentrat întotdeauna asupra unor aspecte importante din punct de vedere social, precum egalitatea de gen, incluziunea și durabilitatea. În ultima parte a lucrării, Nicole Colin explică modul în care potențialul artistic al artei textile poate fi utilizat mai bine și diseminat mai eficient în cadrul societăților europene și modul în care rezidențele artistice specifice, cum ar fi proiectul AFAR, pot contribui la acest lucru.

Scurtă biografie profesională a autoarei Nicole Colin:

Nicole Colin este profesoară de cultură germană la Universitatea Aix-Marseille (AMU), directoare a școlii doctorale franco-germane „Conflicte de culturi – culturi de conflicte” (AMU/Universitatea din Tübingen) și profesoară onorifică la Universitatea din Amsterdam (UvA). Lucrează în domeniul istoriei culturale germane (cu accent pe literatură și teatru), al teoriei transferului cultural, al schimburilor culturale între Franța și Germania, al patrimoniului cultural și al sociologiei domeniilor culturale.

Artists for Artists Residency Network (AFAR) este un proiect cofinanțat de UE și un program de rezidențe, cu scopul de a îmbunătăți mobilitatea artiștilor vizuali contemporani și a curatorilor din România, Germania, Croația și Austria. Proiectul este condus de Asociația Română pentru Artă Contemporană (ARAC) împreună cu cei trei parteneri de consorțiu – Goethe Institute Network, Asociația Artiștilor Plastici din Croația și Künstlerhaus Viena.
Proiectul AFAR Network este cofinanțat de Uniunea Europeană

 


 

Revistă / publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii

Articol în cadrul ediției 2024 Zeppelin/București/Online

Sari la conținut