Imaginati-va un viitor în care cantitati imense de gunoi nu se strâng la periferia oraselor: un viitor în care întelegem „lantul eliminarii deseurilor” la fel de bine precum fluxul de aprovizionare si în care folosim aceste informatii nu numai pentru a construi infrastructuri mai eficiente si mai durabile, ci si pentru a promova schimbari de comportament. În acest oras al viitorului, infrastructurile invizibile care stau la baza eliminarii deseurilor vor deveni vizibile, iar traseul parcurs de deseurile noastre nu va mai fi ascuns, pe principiul ochii care nu se vad se uita.
Text / Foto: MIT SENSEable City Lab
Elaborat de SENSEable City Lab si inspirat de NYC Green Initiative, TrashTrack este centrat pe modul în care tehnologiile globale pot expune provocarile legate de managementul deseurilor si de dezvoltarea durabila. Sistemul foloseste sute de etichete mici inteligente de identificare a pozitiei: un prim pas în dezvoltarea unor retele inteligente de identificare a deseurilor, formate din microsisteme electromecanice care pot fi localizate si adresate. Aceste etichete sunt atasate diferitelor tipuri de deseuri astfel încât acestea sa poata fi monitorizate în cadrul vastului sistem urban de management al deseurilor, în vederea identificarii traseului parcurs de obiectele noastre cotidiene prin intermediul unei serii de vizualizari în timp real.
Proiectul reprezinta începutul unei investigatii în scopul întelegerii modului de functionare a lantului eliminarii deseurilor din zonele urbane, dar si un tip de schimbare care se manifesta în orase: o abordare ascendenta a gestionarii resurselor si promovarii schimbarilor comportamentale prin tehnologii globale. TrashTrack are la baza eforturile anterioare ale SENSEable City Lab de explorare a modului în care folosirea în continua crestere a senzorilor si tehnologiilor mobile transforma radical modul în care întelegem si descriem orasele.
Eticheta de identificare a deseurilor indica periodic pozitia acestora si raporteaza datele serverului prin intermediul unei retele celulare. Pentru a asigura un ciclu de viata suficient de lung pentru monitorizarea deseurilor pâna la destinatia lor finala, am elaborat o serie de algoritmi ai „ciclului de functionare” pe care îi folosim în cadrul tehnologiei Geo™ „Ciclu de functionare la încarcare redusa”, care dispune de capacitate de hibernare, astfel încât eticheta este inactiva în cea mai mare parte a timpului, activându-se numai la câteva ore pentru a determina si raporta pozitia actuala.
Aparent o activitate triviala, aruncarea gunoiului devine o operatiune bine definita atunci când încercam sa urmarim traseul parcurs de fiecare obiect în parte. Inserarea etichetelor Trash Track în marele lant al eliminarii deseurilor necesita luarea în calcul a unor serii de aspecte critice:
– atingerea unui echilibru între diferitele tipuri de obiecte care urmeaza sa fie etichetate si eliminate în functie de materialele componente, tipul de tehnologie folosita, dimensiunea obiectului si functionalitatea produsului;
– atasarea etichetelor la deseuri implica gasirea unei solutii pentru fixarea si protejarea acestora împotriva impactului fizic si apei;
– înregistrarea numarului fiecarei etichete unice, cu indicarea denumirii obiectului, specificatiilor acestuia, contextului si locatiei unde a fost eliminat;
– eliminarea obiectelor etichetate astfel încât sa se obtina o distributie echilibrata în functie de context si modalitatea de eliminare.
În timp ce mare parte a deseurilor etichetate au fost folosite de membrii SENSEable City Lab pe o perioada de sase zile, în Seattle, mai multi voluntari din aceasta localitate au fost implicati în proiect în doua moduri: un grup a etichetat si apoi a monitorizat deseurile zilnice produse si, de asemenea, a fost organizat si un eveniment de etichetare a deseurilor Trash Track la Biblioteca publica din Seattle, în care au fost implicat publicul larg. La New York, SENSEable City Lab împreuna cu Architectural League au atasat etichete unor echipamente de birotica perimate, care au fost ulterior aruncate.
La inaugurarea expozitiei din 17 septembrie 2009, 500 de etichete erau deja utilizate în New York si Seattle. În cea de-a doua etapa a proiectului, numarul de etichete a crescut la cateva mii, implicand mai multe orase.
Credite & info:
Loc: New York & Seattle
Perioada: 2009
Echipa: Carlo Ratti – director, Assaf Biderman – director asociat, Dietmar Offenhuber – sef de echipa, Eugenio Morello – sef de echipa / concept, Musstanser Tinauli – sef de echipa / prima faza, Kristian Kloeckl – sef de echipa / faza a-II-a, Lewis Girod – inginerie, Jennifer Dunnam, E Roon Kang, Kevin Nattinger, Avid Boustani, David Lee – programare, Alan Anderson, Clio Andris, Carnaven Chiu, Chris Chung, Lorenzo Davolli, Kathryn Dineen, Natalia Duque Ciceri, Samantha Earl, Sarabjit Kaur, Sarah Neilson, Giovanni de Niederhausern, Jill Passano, Elizabeth Ramaccia, Renato Rinaldi, Francisca Rojas, Louis Sirota, Malima Wolf, Eugene Lee, Angela Wang, Armin Linke – film.
Consultanti: Rex Britter, Stephen Miles, Tim Gutowski
Voluntari principali: Tim Pritchard, Jodee Fenton, Lance Albertson, Chad Johansen, Christie Rodgers, Shannon Cheng, Jon Dreher, Andy Smith, Richard Auger, Michael Cafferty, Shalini Ghandi
Partener de proiect: WM; Qualcomm; Sprint; The Architectural League of New York
Expozitii / Exhibitions: Toward the Sentient City, The Urban Center, New York (2009), Seattle Public Library (2009), Ars Electronica 2009 “Repair”, Science Museum London (2010), The Interactive Museum of Economics, MIDE, Mexico City
Sprijin: The Architectural League of New York , City of Seattle