Fabrica de Pensule a deschis expoziția Future Perfect #2 / Viitor Anterior #2, cel de-al doilea moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.
Expoziția Future Perfect #2 / Viitor Anterior #2 poate fi vizitată începând cu data de 7 decembrie 2020 la Casa Tranzit, str. George Barițiu, nr. 16, Cluj-Napoca.
Artiști: Diana Grigorescu, Daniel Dărăban, Renata Vajda, Matei Negruțiu, Anamaria Popa, Andrei Cengher, Tudor Predescu, Andra Cați, Cosmin Gödri, Alexandru Gorea
Curator: Monotremu
„Ne angajăm, alături de 8 artiști consacrați invitați, stârniți de fapt, să creăm cadrul unui dialog între generații într-un proiect nomad cu 4 stații de oprire, MAGMA Sf. Gheorghe a fost prima dintre acestea ]n luna noiembrie, iar acum deschidem o nouă expoziție la Casa Tranzit, din Cluj-Napoca. Sectorul emergent al scenei este unul dintre cele mai afectate de orice situație de tip criză, e valabil asta și acum. Artiștii tineri sunt nevoiți de cele mai multe ori să-și deseneze singuri structurile pe care mai apoi să înceapă să își desfășoare activitatea, să-și caute/articuleze propriul discurs artistic. Scena locală (dacă o putem numi scenă) nu este oricum din cele mai deschise și/sau prietenoase cu orice e nou și deci riscant, așa că oportunități pentru tineri artiști sunt extrem de puține.” – a declarat Mihai Iepure-Gorski, co-curator al programului de arte vizuale al Fabricii de Pensule.
*Antonio Daniel Dărăban – Nostalgic Nonsens. Instalație cu diferite obiecte din perioada comunistă, aparat radio, sunet
*Andrei Cengher – Conectat cu natura / Instalație, dimensiuni variabile, tehnică mixta pe pânză, diptic, 100x40cm, fotografii, 10x15cm
*Diana Grigorescu, Ode to handcraft / Instalație, suită video-obiect-fotografii-text
*Cosmin Gödri; De ce îți pare rău? / Instalație cu masă și scaun, telefon, boxă portabilă și înregistrare audio într-un loop de 4 minute
Monotremu (Laura Borotea și Gabriel Boldiș) sunt artiștii invitați să curatorieze cea de-a doua expoziție a Future Perfect / Viitor Anterior, iar artiștii expozanți – Diana Grigorescu, Daniel Dărăban, Renata Vajda, Matei Negruțiu, Anamaria Popa, Andrei Cengher, Tudor Predescu, Andra Cați, Cosmin Gödri și Alexandru Gorea – sunt colegi în clasa a XII-a la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș și în cadrul Opționalului de artă contemporană, în al doilea an.
„De la noi a pornit invitația de a expune, mai departe au intrat în scenă propriile lor preocupări și temele cele mai de interes: lumea digitală, lumea istorică, lumea identitară, cea domestică, mediul, școala… În lipsa unei biografii profesionale prin care să se „legitimeze” artistic, toți cei prezenți se pot mândri cu o abordare cât se poate de ludică și de serioasă, în același timp, a unor subiecte despre care nu se vorbește în cadrul orelor de curs. Întregul lor demers reprezintă o colecție de lucrări libere ce ar putea celebra sfârșitul unei perioade de studiu, o formă de lucrare de atestat profesional colectivă, fără note sau diplome, sau chiar o propunere de alternativă curriculară.” – a menționat Monotremu.
Partener: Casa Tranzit
Finanțatori: Adminstrația Fondului Cultural Național, Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.
Evenimentul face parte din programul Living the future – modalități de susținere a creației artistice într-un timp imposibil.
Mai multe informații pe www.fabricadepensule.ro