Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Autorul Colectiv – dezbatere și proiecție. Ce e de făcut cu zona Uranus în secolul 21?

Autorul Colectiv investighează istoria orală a construirii Casei Poporului, una dintre cele mai mari clădiri publice din lume, implantată brutal în anii ’80 în contextul urban, social și istoric al Bucureștiului.

Pornind de la ipoteza că marile ansambluri arhitecturale sunt rezultatul unui efort de grup, Autorul Colectiv abordează în mod echidistant problematica sensibilă legată de dreptul de proprietate simbolică asupra Casei Poporului, cu ajutorul mecanismelor memoriei.

Prin documentarea imparțială a amintirilor și opiniilor celor ce au participat direct la construcția acestui edificiu, proiectul urmărește să creioneze o istorie socială a arhitecturii publice, pornind de la realitatea construirii și proiectării acesteia, care sunt acte colective și nu doar proiecte de autor ale unui arhitect sau grup de arhitecți.

După doi ani de cercetare asiduă a istoriei orale acumulate în jurul Casei Poporului, Autorul Colectiv prezintă în 2019 un film documentar și o video instalație, un prilej de confruntare cu trecutul recent al Bucureștiului și al României.

  • Joi, 21 nov, 18:00: dezbaterea Ce e de făcut cu zona Uranus în secolul 21?, la Ordinul Arhitecților din România, Casa Mincu, strada Pictor Arthur Verona 19
  • Vineri, 22 nov, 17:00-22:00: Proiecție de film Autorul Colectiv – premieră, SwitchLab. Filmul va rula în buclă, ultima proiecție se va face la ora 21:00.

 

Ce e de făcut cu zona Uranus în secolul 21?

Joi, 21 noiembrie 2019, 18:00 – 21:00 @ Casa Mincu – sediul OAR, Str. Pictor Arthur Verona nr 19, București

Dezbatere publică din cadrul proiectului Autorul Colectiv. Istorii private ale arhitecturii publice, care își propune să aducă în discuție tema auctoriatului în arhitectura de mari dimensiuni și implicațiile sale sociale și culturale largi.

Introducere
Călin Dan
Arhitectura emoțională. Scurtă privire asupra coabitării cu cataclismul

Inițiative diverse de recuperare a memoriei urbane
Ioana Marinescu, Costin Gheorghe, Cristian Văraru (Grupul de inițiativă „Cartierul Uranus”)
Cartierul Uranus, recuperarea memoriei. Un proiect în desfășurare

Ștefan Ghenciulescu
Proiectul Uranus Acum – perspective

Dimitrie Grigorescu
O propunere de reintegrare urbană a Casei Poporului

Teodor Frolu
De la ARK la PUZ. O aventură urbană în cartier

Încheiere
Celia Ghyka / Călin Dan, Despre proiectul și filmul „Autorul colectiv”.

Un proiect desfășurat de A.T.U. Asociatia pentru Tranzitie Urbana
Parteneri: UNArte – National University of Arts – Departamentul Foto-Video, Switch Lab
Mulțumiri: Camera Deputaților, Ordinul Arhitecților din România
Proiect co-finanațat de Adminsitrația Fondului Cultural Național – AFCN

*Fb event

 

 

Premiera documentarului Autorul Colectiv (2019, 52 min)

Vineri, 22 noiembrie 2019, 17:00 – 22:00 @ SwitchLab – Palatul Universul, Strada Ion Brezoianu 23-25, Corp A, Etaj 5, București
(proiecții în buclă, ultima proiecție se va face la ora 21:00).

Speculând calitățile plastice ale spațiului monumental de la Switch Lab, echipa Autorului Colectiv vă invită la o lansare cinematografică mai puțin obișnuită. După doi ani de cercetare asiduă a istoriei orale acumulate în jurul Casei Poporului, publicul este provocat la o întâlnire cu cei care – din cele mai diferite straturi ale societății și cu cele mai diverse profesii – au contribuit la proiectarea și realizarea acestei anomalii urbanistice, arhitecturale, economice și politice: Casa Poporului. Reunind reprezentanți ai celor mai diverse profesiuni (arhitecți, ingineri, pietrari, ipsosari, medici, artiști vizuali), filmul Autorul Colectiv este o dezbatere despre felul în care societatea din România a metabolizat acest exces politic, ideologic, economic, architectural: Casa Poporului.

Un film de Călin Dan
Director artistic: Daniel Constantinescu
Camera: Dan Iordache
Montaj: Mircea Lăcătuș
Sunet: Cristian Stanciu
După un concept de Călin Dan și Celia Ghyka

Deopotrivă film documentar și video instalație, Autorul Colectiv 2019 este un prilej de confruntare cu trecutul recent al Bucureștiului și al României, prezentat într-o manieră inedită.

Întâlnirea este și o ocazie pentru a schimba informații asupra acestui subiect mereu actual și mereu amânat: Casa Poporului. Autorii contează pe aminitirile dumneavoastră și/sau ale familiilor și prietenilor dumneavoastră.

Mulțumiri tuturor celor care au acceptat să răspundă la întrebări: Mihai Asavei, Nicolae Băndărău, Valentin Bărgăoan, Alexandru Botea, Elena Botea, Ovidiu Charena, Georgiana Cozma, Mihaela Criticos, Ștefan Eftimiu, Alexandru Galai, George Georgescu, Adrian Grosu, Marius Marcu-Lapadat, Anca Marinescu, Romelo Pervolovici, Vasile Pop – Negreșteanu, Gheorghe Popa, Mircea Roman, Loredana Stancu, Mircea Stănescu, George Tănase, Lucian Țăran, Petre Vasiliev, Marian Zidaru, Victoria Zidaru

Un proiect desfășurat de A.T.U. Asociatia pentru Tranzitie Urbana
Parteneri: UNArte – National University of Arts – Departamentul Foto-Video, Switch Lab
Partener media: Revista Zeppelin
Mulțumiri: Camera Deputaților, Ordinul Arhitecților din România
Proiect co-finanațat de Adminsitrația Fondului Cultural Național – AFCN.

*Fb event

Sari la conținut