Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Chei de Lectură #7 – recuperarea spațiului public cu intervenții urbane inteligente, care generează soluții permanente

4 aprilie 2019, 5:30 pm – 8 pm @ Modul Cărturești – Str. Academiei 18-20, București

Spațiul public e o chestiune dificila la noi. E al nostru? Sau al orașului? Al cui e orașul? Street Delivery București își propune să activeze spații urbane, lăsând ceva în urmă cu fiecare ediție.

Chei de lectură, ediția cu numărul 7 aduce în discuție recuperarea spațiului public cu intervenții urbane inteligente, temporare, care generează intervenții permanente. Invitați: Dorothée Hasnaș, curator OAR la Street Delivery, și Maria Duda, BAZA – Little Improvements

BAZA, fondată în 2016 și compusă din doi arhitecți, doi urbaniști și un producător de filme, este o inițiativă care vizează un București mai deschis, în toate sensurile posibile.

Orașul ascunde spații nebănuite din trecut care, odată dezvăluite, conduc către viitor. Credem în activiști, ecologiști, programatori, ingineri, artiști, designeri, antropologi, peisagiști, jurnaliști, cineaști, arhitecți și urbaniști care să lucreze așa cum nu au mai făcut-o până acum. Împreună. Pentru a pune bazele unui nou București.

Maria va povesti despre Little Improvements ca scara de la Kretzulescu, recent devenită permanentă după mai multe încercări temporare.

 

 

 

Little improvement este un pilot de introducere a unui element de articulare a trei spaţii publice, utilizate de categorii sociale şi de vârstă diferite: porticul Galeriilor Kretzulescu, biserica Kretzulescu şi parcul bisericii. Scara, viitor reper, loc de întâlnire sau de stat, zonă de lectură, aşteptare sau lansare de carte, de cântat în cor sau făcut poze de nuntă, e mai mult decât un punct de accesibilitate funcţională.

 

Dincolo de reactivarea porticului şi a spaţiilor sale comerciale, dincolo de întregirea unui ansamblu ce istoric aparţine împreună, scara redă posibilitatea de interconectare a unor fluxuri de viteze diferite, un moment de stasis ce marchează tranziţia de la o situaţie la alta. Iar această dinamică, pentru noi, este ceea ce lipseşte percepţiei spaţiului public bucureştean. În plus, prin material şi mesaj, e o încercare de înnobilare a unui colţ dintr-un întreg patrimonial ce a suferit multiple degradări, fizice şi la nivel de semnificaţii, distanţându-ne astfel critic de practica improvizaţiei care a reprezentat, din păcate, norma intervenţiilor din zonă. Reconectarea finală lărgeşte aria de influenţă a proiectului de reabilitare fizică şi culturală a Căii Victoriei, integrând ansamblul bisericii, parcul şi galeriile.”

 

*foto Matei Bogoescu

 

Dorothee Hasnas, curator OAR, va povesti mai multe despre tipurile de proiecte/intervenții susținute de OAR la Street Delivery și nu numai:

  • Pietonalizarea spațiului de la Biserica Anglicană cu Prodid si OAR – 2006
  • Activarea Grădinii Universitarilor, cu OARB 
  • Calup la Grădini posibile – 2017-18
  • Pavilionul Oheya Studio din parcul Icoanei – 2017 (foto1 jos), dispărut ca victimă a propriului succes  apoi refăcut pentru festivalul Untold din același an

  • Intervenția de la cinema Patria, grand opening al evenimentului Street Delivery – 2018 etc.

*fotografii de la echipa Street Delivery

 

Organizatori: I’M UAU, Modul Cărturești, Street Delivery București, OAR, BAZA – Little Improvements

Street Delivery București este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România. Proiect strategic OAR finanțat prin TimbrulDeArhitectură.

Fb event

Sari la conținut