Rockwool - fabricat in Romania

7 zile de arhitectură, patrimoniu, muzică, film & street art la Băile Culturale Herculane

27 august – 2 septembrie 2018

Proiectul “Bălile Culturale Herculane” s-a născut din dorința de a atrage atenția asupra orașului și de a revitaliza o stațiune balneară cu mare potențial.
Obiectivul principal e generarea unui spațiu de creație artistică printr-o săptămână plină de energie și inspirație, cu evenimente culturale: conferințe, pictură murală, workshop arhitectură, proiecții de film, un jam session și 2 zile de tururi ghidate.

În perioada 27 august – 2 septembrie, vor fi dezvoltate soluții pentru reactivarea spațiilor nefolosite din stațiune împreună cu comunitatea și invitații proiectului.

PROGRAM
LUNI – DUMINICĂ 27.08 – 02.09

PICTURI MURALE

Ion Barbu – Pasarelă | str. Trandafirilor 20-30

Fost miner, Ion Barbu a făcut din Petrila un adevărat muzeu în aer liber, subiect de film și una dintre cele mai neobișnuite recuperări prin artă a unui spațiu industrial din România. Pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară, Ion Barbu are ca arme doar arta și absurdul. Desigur, contează mult notorietatea caricaturilor sale din cele mai influente publicații culturale românești și evenimentele de poezie stradală pe care le organizează constant. Scopul său nu este doar de a salva istoria și identitatea orașului în care trăiește, ci și să găsească metode prin care să împiedice destrămarea comunității locale. L-am invitat să-și pună în aplicare ideile și la Băile Herculane, unde va crea o pictură murală și ne va încânta cu umorul său molipsitor. [Foto: Andrei Dăscălescu]

IRLO – Bloc ANL | str. Trandafirilor

Plasându-se între grafică și pictură, IRLO preferă pereții și suporturile mari pânzelor. La vârsta de 13 ani și-a început cariera de graffer, iar acum face artă murală, preferând spațiul public ca loc de expunere. Influențat de jocurile de anagrame ale tatălui său, se naște pseudonimul IRLO. A început studiile în arhitectură, care l-au condus spre o mai bună înțelegere a spațiului, dar și a artei monumentale. Împreună cu Obie Platon și Kero Zen, a înființat crew-ul NOM, alegând să reprezinte grafic critica lor asupra sistemului în care trăiesc.

Obie Platon – Liceul Hercules | str. Trandafirilor 36

Obie Platon, cunoscut și ca Allan Dalla sau Prințul Pop, combină o abordare freestyle a situațiilor naive, comerciale și absurde cu influențe din arta kinetică și suprarealism. Absolvent de Arhitectură, își revendică totuși punctul de plecare al activității sale de la filosofia lui Platon. Astăzi, Obie se lasă inspirat de imagistica populară și tehnologie, de felul în care vedem și îi percepem pe ceilalți, reflectând contraste, particularități și tensiuni pentru a contura o realitate prefabricată. Este membru fondator al NOM (Novus Ordo Muralis).

KERO ZEN & Ocu – Grădinița Floare de Colț | str. Zavoiului 94


Ocu este o artistă neinstituționalizată care se autodescoperă și își trăiește experiența prin artă. Kero Zen este unul dintre „motoarele” mișcării de street art și graffiti din România, care încearcă în mod aproape obsesiv să treacă dincolo de formă pentru a găsi esența. Clujean prin adopție, dar nomad declarat, Kero Zen a avut un traseu artistic mai puțin previzibil. Anii de „vagabondaj” în care s-a format și interesul pentru simbolurile numerice și grafice din sfera ezoterismului îi definesc astăzi stilul, aducând un suflu nou artei stradale prin realizarea unor murale tratate monumental. [Foto: FISART Timișoara]

WORKSHOP
„Paviliom” by Herculane Project
Spațiu public | zonă rezidențială de blocuri | str. Trandafirilor

Încă din secolul al XIX-lea, în Băile Herculane au fost construite pavilioane cu scop de relaxare și socializare, susținând legătura om-natură și devenind laitmotive pentru oraș. Printre multitudinea de trasee împădurite regăsim Traseul Foișoarelor, care duce la cel mai important pavilion istoric, cel al Prințesei Sisi. Herculane Project își propune construcția unui PaviliOM care să aibă rol de coagulare a comunității, reactivând locuri pasive. Procesul de concepere și execuție va fi realizat de studenți arhitecți de la Timișoara și București în săptămâna 27 august—2 septembrie. De ce PaviliOM? Pentru că se dorește ca prin această intervenție să fie oferit comunității un loc care să inspire la interacțiune, creativitate și schimb de idei. [Fotografia din deschidere (crop): Andreea Săsăran]

 

MIERCURI 29.08

TALK „Desenul ca mod de viață” – Perjovschi Dan
21:00 | Parcul Central – Pavilion

Dan Perjovschi s-a născut pe partea fără grafitti a Zidului Berlinului. E, poate, artistul român contemporan cel mai vizibil și actual, desenele lui efemere fiind folosite la proteste din întreaga lume în aceeași măsură în care populează pereții galeriilor. Din 2010 desenează la Sibiu un zid în spațiul public, alcătuind un proiect social-artistic vizitabil nonstop. Ziarul său orizontal comentează vizual și prin jocuri de limbaj subiecte fierbinți de oriunde, promovând spiritul critic și toleranța. La Băile Herculane, Perjo ne va arăta cum o artă academică dintr-un sistem dictatorial se poate transforma în artă neconvențională și cum iese ea din atelier și muzeu, direct în stradă.

 

JOI 30.08

TALK – „Cum protejăm cultura națională și cum construim o cultură cinematografică globală?”Corina Șuteu
19:00 | Parcul Central – Pavilion

FILM: „Usturoi”
21:00 | Parcul Central – Pavilion


Cinemobilul vine pe 4 roți la Baile Culturale Herculane! Primul film proiectat – Usturoi, în regia lui Lucian Alexandrescu, după un scenariu de Radu Băzăvan: o istorisire cinematografică despre doi copii care fug din satul natal pentru a deveni actori.

 

VINERI 31.08

TALK „Patrimoniul: de la resursă locală la valoare universală”Anca-Raluca Majaru & Oana Bogdan
17:00 | Parcul Central – Pavilion

Oana Bogdan a fondat biroul de arhitectură și urbanism Bogdan & van Broeck în Bruxelles, care a fost premiat la Bienala de Arhitectură București 2010. A fost membră a Comisiei Regale pentru Monumente și Peisaje a Regiunii Flandra, a Comisiei de Experți pentru Arhitectură și Design în cadrul Guvernului Comunității Flamande din Belgia, iar în 2015 a devenit membră a Comisiei de Experți UNESCO a orașului Bruges. În 2016 a fost Secretar de Stat responsabil cu patrimoniul în Ministerul Culturii condus de Corina Șuteu, poziție din care a coordonat, printre altele, dosarul Roșia Montană depus de România la UNESCO.

Anca Majaru este arhitect specializat în istoria arhitecturii și în protecția patrimoniului cultural. Este implicată civic de peste 10 ani în activități educative, sociale și culturale desfășurate cu precădere în mediul rural, iar din 2011 e membru co-fondator al Asociației ARCHÉ. A obținut licența cu master integrat în arhitectură (2012) și, ulterior, titlul de doctor în arhitectură în cadrul UAUIM București (2016). A absolvit, de asemenea, cursurile Facultății de Istorie la Universitatea din București (2015). A colaborat în cadrul UAUIM București, a desfășurat activități privind cercetarea și evidența monumentelor istorice din România la Institutul Național al Patrimoniului și, în 2016, a fost consilier privind patrimoniul cultural în cadrul Ministerului Culturii.

Oana și Anca vor discuta despre modurile în care patrimoniul poate fi valorificat social și economic pentru o dezvoltare durabilă.

CONCERT: A-C Leonte, Albert Tajti, Dan Mitrofan, Tavi Scurtu
20:00 | Parcul Central – Pavilion


A-C Leonte este considerată, la ora actuală, una dintre cele mai bune voci feminine, reprezentând atât scena de jazz românească, cât și zona muzicală underground în care s-a impus prin recentul său album Angel minus Wings. În 2014 a debutat cu Secret Lover – primul album de autor creat de o vocalistă de jazz din România. A traversat o varietate de experiențe muzicale care au contribuit la evoluția sa ca artist și ca muzician: de la cântatul la vioară în orchestră, muzică de cameră sau trupe de rock, la propriul cvintet de jazz sau colaborarea cu cei mai importanți artiști ai jazzului românesc și internațional, de la cântatul într-un grup accapella (Blue Noise, Jazzappella), la primele explorări electronice alături de artiști ca Electric Brother. La Băile Culturale Herculane ne va cânta în compania lui Albert Tajti, Dan Mitrofan și Tavi Scurtu, unii dintre cei mai buni interpreți români de jazz ai momentului. [Foto: Adrian Anechițoaie]

FILM: „Storks” (animație)
21:30 | Parcul Central – Pavilion
Regizat de Nicholas Stoller și Doug Sweetland, filmul prezintă povestea schimbării carierei unor berze care în trecut livrau bebeluși.

 

SÂMBĂTĂ 01.09

TUR GHIDAT „Tura de artă”
11:00 | plecare de la Liceul Hercules

WORKSHOP
„Primii 20 de ani ai unui birou de design din ™ (sunt mai grei)” – Ovidiu Hrin
19:00 | Liceul Hercules


Ovidiu Hrin s-a născut în Timișoara și a studiat arhitectură și design grafic. În 2001 a înființat Synopsis:, un studio de design grafic versatil pornit cu gândul de a face o muncă de calitate. Susține workshopuri și conferințe despre design grafic în țară și în străinătate. Consideră ca totul este design și că unul dintre cele mai importante lucruri în design este să îți permiți să faci greșeli. În 2011 înființează Typopassage TM, o rețea de micro muzee ale designului grafic. Lucrările lui au apărut în numeroase cărți de design și publicații de specialitate. Ovidiu Hrin se alătură proiectului Băile Culturale Herculane cu o conferință în care va vorbi despre primii 20 de ani ai biroului său de design grafic din Timișoara, prezentând proiecte, momente, reușite, nereușite, urcușuri și coborâșuri, urmate de un scurt „calligraphy demo party”. [Foto: arhiva personală Ovidiu Hrin]

FILM: „România neîmblânzită”
21:00 | Parcul Central – Pavilion
Vom urmări cu sufletul la gură cel mai apreciat documentar al anului 2018: România neîmblânzită, în regia lui Tom Barton-Humphreys. „O producție unică ce dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețea nealterată, neprelucrată, magică, dar fragilă în același timp”.

 

DUMINICĂ 02.09
TUR GHIDAT „Tura de arhitectură”
11:00 | plecare de la statuia lui Hercules | centrul vechi

 

Iar după toate astea ce rămâne?
• Punem un picior în pragul degradării culturale și sociale
• Atragem atenția asupra situației dezolante a patrimoniului milenar din Băile Herculane
• Reactivăm spații publice în așteptare cu picturi murale și intervenții care vor repune Băile Herculane pe hărțile culturale de azi
• Hrănim un optimism civic vital pentru a produce o schimbare atât de necesară într-un sit istoric și într-un spațiu mitic precum Băile Herculane, care se află aici de pe vremea când se scălda Împăratul Traian în ele (ba unii zic că și Hercule însuși)

De ce? Fiindcă merită să revitalizăm comorile uitate ale României
Cum? Prin intervenții artistice elegante și atente față de comunitatea locală
Ce? Un eveniment cultural de o săptămână plin de energie, culoare și… băi
Când? 27 august – 2 septembrie
Unde? Băile Herculane (județul Caraș-Severin)
Cine? Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică (ACIA), Asociația Locus, Asociația Launloc, Cinemobilul, Primăria Băile Herculane; proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Susținător: Transilvania Film.

Sari la conținut