Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Zeppelin la festivalul comunitar Zilele Mănășturului #5

26-28 mai 2017 @ La Terenuri – Mănăștur & Cinema Dacia, Cluj-Napoca

Inițiativa La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur și Asociația Colectiv A vă invită la a 5-a ediție a Zilelor Mănășturului, în cadrul Zilelor Clujului.

Anul acesta, organizatorii dedică mai mult timp inițiativelor și acțiunilor comunitare, dorind în același timp să atragă atenția asupra zonei verzi de La Terenuri cât și Cinematografului Dacia.
Programul este creat împreună cu grupuri de lucru din cartier formate din liceeni, părinți, actori comunitari și culturali sau pur și simplu din cetățeni, care se implică activ în organizarea și realizarea evenimentului din acest an.

Zeppelin, reprezentată de Cosmina Goagea și Constantin Goagea, va prezenta proiectul și filmul documentar „Primar pentru zece minute” – sâmbătă, 27 mai, 16.00-18.00, la Cinema Dacia

primar-pentru-10-minute-bucuresti-sud

Anul trecut, la sfârşitul lunii mai, aproape o sută de locuitori ai părţii de sud (mai vitregite) a Bucureștiului au devenit, pentru scurt timp, primari. Într un exerciţiu de imaginaţie şi responsabilitate, şi-au asumat idei şi decizii într un birou de primar mobil, amplasat în trei cartiere din zonă; primarii au primit ștampilă, eșarfă și formulare, iar jocul a devenit serios când au depus un jurământ și au trebuit să își asume viziuni și, mai ales, decizii pentru oraș. A rezultat însă și un portret multiplu și emoționant al unei lumi complexe, rezistente și curajoase.

 

După terminarea acţiunii, pavilionul a fost dus în comuna Belciugatele din judeţul Călăraşi, unde Asociaţia Arhipera şi o echipă de voluntari l-au reasamblat ca o grupare de mobilier urban în parcul din centrul localității.

O hartă a locurilor bune din București-Sud vorbește despre fenomenul urban extraordinar și despre toate energiile bune din zonă, aduse și inventate prin inițiative independente – de la centrele culturale autonome la întreprinderile sociale sau Parcul Văcărești.

Mai multe despre proiect – aici

Programul festivalului Zilele Mănășturului #5

Vineri, 26 mai
Cinema Dacia
19.00
Deschiderea oficială a Zilelor Mănășturului
Lansare Ziar de Cartier: “Buletin de Mănăștur” & Supliment program evenimente comunitare
Lansare carte „cARTier.Intervenții periferice”
19.30
Film- proiecţie 3D- „Hensi 3D: the making of” (2015), regia Gelu Radu, Horia Radu [18+]

Sâmbătă, 27 mai

La Terenuri Mănăștur
12.00-15.00
Ateliere pentru copii
– Poiana Zânelor cu Bufnița cea Înțeleaptă
– Ateliere de Jonglerie cu Firul Ariadnei
Ateliere pentru Adolescenți
– Atelier de graffiti
– Treasure hunt
Dezbateri
– Părinte în Mănăștur

Cinema Dacia
15.00
Teatru de păpuși “Iedul cu Trei Capre” – Compania Bibabo
16.00
Ateliere pentru copii
16.00 – 18.00
Filme Documentare & Prezentări inițiative comunitare naționale (Parcul Natural Văcărești, Grupul de iniţiativă civică Lacul Tei, Primar pentru 10 minute – cu Zeppelin)
18.30-19.30
“Șase” – Teatru pentru liceeni cu trupa Teen Nation

18.00 – 19.30
Masă rotundă “Spațiul public și comunitățile urbane: încotro?”
(dezbatere dedicată activatorilor urbani)
20.00-23.00
Filme – “Cartier” (2001) și “Înapoi în Cartier” (2007), regia Gelu Radu, [18+]

Duminică, 28 mai

La Terenuri Mănăștur

12.00-17.00
Cercul de prim ajutor
Oser de cartier (încurajăm schimburile de jucării)
Demonstrații de arte marțiale pentru juniori
Fairplay, family play – competiţie de abilităţi sportive între echipe / familii
Psiho-Maraton Minte Forte
#TânărÎnMănăștur – Ateliere pentru adolescenți
Padurea fermecată, terapie in Faget
La Boletache – Inițiere în lumea ciupercilor
SALT spre munte!
Prietenul meu, câinele! cu Nuca
Întâlnirea Colecționarilor de Postcard-uri și Expoziție
Lege pentru Ordine în Cartier- Atelier de Jurisprudență Urbană cu CMC
Masa Comunitară

Concerte

17.00-23.00
The Minions, Pink Tattoos, Trupa lu’ Bunu (Rock Academy)
Finaliștii Concursului “Am talent în Mănăștur!”
Emeric Imre
Hot Club de Cluj
Cliff Kido & Friends
Dj Darius

Eveniment organizat în cadrul Zilelor Clujului (25-28mai).
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.
Proiect co-finanțat de AFCN.

la-terenuri

Context

În Cluj, rolul real al cartierelor și al comunităţilor formate aici sunt în general neglijate, uitându-se de potențialul acestora ca motoare de re-descoperire şi de re-creere a oraşului. Concentrarea evenimentelor culturale, artistice și a manifestărilor sociale se face doar în centru şi doar în anumite perioade ale anului. Periferia rămâne astfel doar un element de discurs, deși aceasta are propria ei viaţă, propriul ritm cotidian și propriile probleme neglijate deseori de comunitatea artistică, organizații sau autorități. Cartierele oferă o bogăţie de informaţii, experienţe şi soluţii venite chiar din partea locuitorilor, dar acestea trebuie sprijinite și activate. Este important să fim alături de comunitățile locale și să descoperim împreună potențialul spaților care până acum nu erau considerate relevante pentru spațiul urban, locuri cu capacitate culturală și socială ne-exploatată.

Cartier periferic, situat în sud-vestul Clujului, Mănășturul reprezintă azi una dintre expresiile cele mai „reușite“ ale arbitrarului arhi­tec­to­nic socialist. Început în anii ’70 și destinat să adăpostească masele rurale ce furnizau forța de muncă necesară industrializării, cartierul a cunoscut o dezvoltare extrem de rapidă, de­venind, pe parcursul unui deceniu, aria urba­nă cea mai dens populată a orașului. Însă nu doar aspectul numeric îi conferă particu­lari­ta­te, ci și faptul că masificarea unei enorme populații românești (peste o sută de mii de locuitori în 1989) a modificat decisiv balanța etnică a orașului, în defavoarea fostei popu­lații majoritare maghiare.

manastur

Pornind de la observaţii ale unor spaţii abandonate sau nefolosite de către comunitatile clujene, proiectul La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur a apărut ca o propunere de noi abordări urbane şi culturale asupra spațiului public, în cadrul proiectului european „Landscape Choreography”. Primele intervenții au fost sub forma unor teste şi intervenţii artistice, ce au avut ca scop implicarea comunităților locale în reapropierea spațiului comun și responsabilizarea cu privire la peisajul cartierului în care trăiesc.

„Spațiu comun în Mănăștur” a avut ca scop promovarea dialogului și producției culturale printr-o utilizare diferită a spaţiului public. Proiectul a presupus dezvoltarea ideii de spațiu comun prin prezentarea posibilității de a schimba spațiul public, într-un mod inovativ, de către înșiși locuitorii, pe măsura nevoilor comune ale acestora și în concordanță cu gradul lor de implicare. Pentru aceasta, artişti si comunitatea mănăștureană au construit locuri de schimb şi de socializare, locuri de discuţie cu privire la practicile de cetăţenie activă. Din anul 2014 inițiatorii au realizat necesitatea implicării lor în zonă într-o manieră mai socială ca până atunci, dar continuând şi organizarea de evenimente sociale. Au iniţiat evenimente şi ateliere care au fost dedicate mai mult copiilor şi tinerilor, pentru ca aceștia să îşi asume mai responsabil petrecerea timpului liber şi să preţuiască mai mult spaţiul verde şi implicarea lor în comunitate.

 

Mai multe detalii aici:

colectiva.ro/laterenuri / Fb event

Sari la conținut